Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:11, 29. 4. 2019.

| Ekonomija

Mlada Leskovčanka nakon potrage za poslom, otvorila logopedsku ordinaciju

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
isidora-kocic-logoped-foto-logocentarkocić
Sve više mališana sa poremećajem govora; foto: FB Logocentar Kocić

Nakon što je u roku završila fakultet i stekla zvanje logopeda, Isidora Kocić je očekivala da će lako naći posao u struci jer je njeno zanimanje traženo, ali je njena potraga za poslom trajala 2 godine. Tada je shvatila da je jedini način da se bavi poslom koji voli i za koji se školovala da otvori privatnu praksu.

Ova 26-godišnja Leskovčanka kaže da su logopedi traženo zanimanje, kao i da manjkaju u državnim ustanovama, ali je razlog za to zabrana zapošljavanja.

Odmah nakon završenih studija prijavila sam se na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje i aktivno tražila posao, kucajući i sama na brojna vrata, međutim, ta potraga je trajala dve godine sve do trenutka kada sam shvatila da je trenutno jedini način da otvorim svoju privatnu praksu. Naravno da sam se u početku dvoumila, jer je u mojoj struci, bar ranije, privatna praksa bilo nešto što se očekuje kasnije u profesionalnoj karijeri, ali odlučila sam da probam - kaže Isidora.

Počela je, kaže, da prati konkurse i krajem 2018. godine se prijavila za dodelu bespovratnih sredstava u okviru “Programa podrške razvoju i promociji inovacionog ženskog preduzetništva” na kome rade Kabinet ministra bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, Grad Leskovac i Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

U pravom trenutku sam dobila značajnu finansijsku podršku i dodatno ubrzanje da ostvarim ono što sam zamislila. Sam početak i period pre zvaničnog otvaranja privatne prakse je zasigurno bio najteži jer mi je zapravo pojam preduzetništva bio stran – od samog načina poslovanja, pa do promocije poslovanja - objašnjava mlada Leskovčanka.

isidora-kocic2-logoped-foto-logocentarkocić foto: FB Logocentar KocićKaže da su joj pomogli obuka, kao i saveti uspešnih preduzetnika, a najveći izazov su joj promocija i traženje novih kontakata.

Odluka da krenem u privatni biznis izgleda kao dobra, jer iako imam neke dodatne obaveze i odgovornost koje logopedi u državnoj ustanovi svakako nemaju, imam svu slobodu da svoj posao obavljam onako kako sam učila, maksimalno kvalitetno, uz svu svoju kreativnost i mogućnost konstantnog praćenja i implementiranja inovacija - objašnjava Kocićeva.

Mlada Leskovčanka kaže da je nauka o jeziku privlačila još u osnovnoj školi, a pred upis na fakultet shvatila je da želi da njeno znanje dobije neku višu svrhu i zato je, ističe, odabrala ovo najpre humano zanimanje.


Sve više dece sa poremećajem govora

Kocićeva objašnjava da se u poslednje vreme u Srbiji registruje trend sve kasnijeg progovaranja i da je sve više dece sa govorno-jezičkim poremećajima. Napominje da rezultati sa ovogodišnjih sistematskih pregleda za polazak u školu pokazuju da oko 80% predškolaca ima neki poremećaj u govoru – od poremećaja artikulacije do mnogo težih poremećaja.

Dodatno se mora pratiti i napredak same logopedske nauke, ali i razvoj tehnologije koja je dostupna deci kod kuće. Danas je mnogo teže dete, kome je svaki dan dostupan telefon ili tablet sa svim svojim zanimljivim aplikacijama, privoleti na papir i olovku, čije se vrednosti sve više zaboravljaju - objašnjava Isidora.

Kaže da je najviše interesovanje za njen Logocentar roditelja čija deca imaju neki problem, ali napominje da pomaže i odraslima koji imaju poremećaj glasa, govora, gutanja ili neke druge komplikacije zbog oboljenja ili hirurških intervencija.

Južne vesti predstavljaju mlade lokalne preduzetničke talente koji pokušavaju da uspeju u Srbiji. Program promoviše uspešne mlade preduzetnike i preduzetnički duh u tradicionalno konzervativnim i pasivnim opštinama južne i jugoistočne Srbije na putu ka ulasku u EU.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • EPP

    18:45 // 29. 4. 2019.

    Zasto je ovo vest za novine, osim ako nije reklama?

    • Gaga

      23:07 // 29. 4. 2019.

      @EPP a zasto da ne bude vest u novinama? Mislite li da razvoj preduzetnistva, a posebno malih preduzetnika sa specificnim zanimanjima ne zasluzuje mesto u novinama a da umesto toga udarne vesti treba da budu aktivnosti Stanije, Sandre, Soraje itd.? Zasto se novine iz sveta preduzetnistva stalno poistovecuju sa reklamama, samoreklama i tome slicno? Ipak to govori u kom se pravcu pojednici razvili

    • Profesor

      00:57 // 30. 4. 2019.

      Piše ti na dnu teksta zašto.

    • Bora Bora

      09:51 // 30. 4. 2019.

      A, sta 'oces? Jos o ubistvima i lopovima da citas?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: