Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:21, 2. 4. 2019.

| Ekonomija

Mlade umetnice osmislile igračke koje podstiču dečiji razvoj

Autor:Anđela StojanovićIzvor:Južne vesti
senzorne-igracke-foto-sizard
Svoju ideju predstavile su na takmičenju učeničkih kompanija; Foto: Učenička kompanija Sizard

Sa idejom da pomognu najmlađima da kroz igru razvijaju kreativnost, snalažljivost i poboljšaju motoriku učenice srednje Umetničke škole iz Niša napravile su senzorne igračke u okviru svoje učeničke kompanije Sizard. Ove igračke, kako objašnjavaju, aktiviraju sva čula, omogućavaju deci da istražuju, uče boje, oblike i prve matematičke pojmove kroz igru.

senzorne-igracke2-foto-sizard Senzorne igračke prilagođene i deci sa autizmom; Foto: Učenička kompanija SizardIdeja je, pričaju učenice, nastala nakon što su ustanovile da na domaćem tržištu ovih igračaka nema dovoljno, a da se deca sve više, kako kažu, druže sa računarima i mobilnim telefonima.

Ono što ove igračke izdvaja od ostalih je, ističu, korišćenje različitih prirodnih i recikliranih materijala i to što zahtevaju uključivanje i odraslih, pa je njihova funkcija između ostalog i unapređenje odnosa između deca i roditelja, odnosno staratelja. Namenjene su deci do tri godine, i od tri do šest godina, ali i prilagođene deci sa autizmom i posebnim potrebama.

Naša misija je da u eri visokih tehnologija, deca u najranijem razvoju provode manje vremena ispred malih ekrana, tableta i telefona, što veoma negativno utiče na razvoj mozga i svih čula. Naš cilj je da društvo prepozna i počne aktivnije da se bavi ovim problemom i roditelje preusmeri na drugačije ideje o načinu zabave njihovih mališana - objašnjavaju srednjoškolke.

senzorne-igracke3-foto-sizard Igračke će ponuditi i niškim vrtićima; Foto: Učenička kompanija SizardOsim što se sa svojim proizvodom učestvuju na učeničkim takmičenjima, mladim umetnicima u planu je da u narednom periodu ove igračke predstave vrtićima u Nišu, a zainteresovani ih mogu naći i na Instagramu i Fejsbuku.

Torbicu sa igračkama roditelji uvek mogli da ponesu sa sobom, kada odlaze kod prijatelja, čekaju u domovima zdravlja sa svojom decom ili idu na duža putovanja. Takođe, pravimo i individualne torbice, gde roditelj sam bira sadržaj. U planu nam je, takođe, na predlog nekih defektologa sa kojima smo razgovarali prilagođavanje asortimana za specijalne škole u gradu i zemlji - kažu učenice.


U planu formiranje učeničke zadruge

Kako bi podstakli razvoj preduzetničkog duha kod mladih, u okviru niške Umetničke škole, prema najavi direktorke Ane Nikolić, planirano je formiranje učeničke zadruge.

Ideja je, objašnjava, da u okviru ove zadruge, učenici nastave da kreiraju primenljive proizvode iz različitih kategorija kao što su grafički i tekstilni dizajn, industrijski proizvodi, slikarstvo i ostale discipline zastupljene u školi.

Južne vesti predstavljaju mlade lokalne preduzetničke talente koji pokušavaju da uspeju u Srbiji. Program promoviše uspešne mlade preduzetnike i preduzetnički duh u tradicionalno konzervativnim i pasivnim opštinama južne i jugoistočne Srbije na putu ka ulasku u EU.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ljubica

    08:08 // 4. 4. 2019.

    Odlicna ideja, jos samo da su roditelji normalni i edukuju svoju decu da ucestvuju.

  • Online Z

    10:08 // 3. 4. 2019.

    Ima ih ali ih ne kupuju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: