Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:26, 12. 3. 2019.

| Ekonomija

Mladi kreativci na hakatonu osmislili nove suvenire Niša

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
suvenir-prvomesto
Naizgled običan privezak krije aplikaciju i igru lavirint; foto: Emilija Zlatković

Inovativni privezak sa QR kodom i dvojezičnom najavom manifestacija, maskota grada “Niška” i “puzzle” lampa - suveniri su koje su kreirali timovi mladih na dvodnevnom takmičenju u Nišu, a neki od njih verovatno će se uskoro naći u ponudi Turističke organizacije Niša.

2.-Mesto Drugo mesto za maskotu "Niška"; foto: Emilija ZlatkovićModerne suvenire mladi kreativci osmilili su nakon 30 sati rada na prvom “mejkerskom” hackaTON-u u Nišu, a pobedu je odnela ekipa “Tvrđava” za neobičan privezak. Vođa pobedničkog tima Nikola Dopuđ objašnjava da je privezak višeslojan.

Trudili smo se da bude suvenir koji promoviše Niš, ali na više načina. Tako je na prednjoj strani priveska lavirint sa kuglicom, a oblik lavirinta je neki simbol Niša ili sam natpis Niš. Na zadnjoj strani je QR kod, koji je okidač za proširenu realnost, pa se nakon skeniranja pokazuje, recimo, 3D model trube i podaci o predstojećem Nišvilu - objašnjava Nikola.

Kaže da im je namera da oni koji dobiju ili kupe privezak osim vidljivih simbola grada mogu da ga koriste i tako saznaju koja će naredna velika manifestacija biti održana u Nišu. Pobednički tim pored Nikole, koji je student Elektronskog fakulteta, čine njegov kolega Mladen Đurić, student GAF-a Mihajlo Savić i učenik Umetničke škole Miljan Jovanović. hakaton-suveniri-foto-proaktiv Timovi radili na suvenirima 30 sati; foto: Emilija Zlatković

Drugo mesto na takmičenju pripalo je ekipi “Čegra” za kreaciju nove maskote grada - Niška, a treće mesto je osvojio tim “Bubanj” koji je osmislio “puzzle” lampu.

Organizatori hakatona, koji je deo projekta “oPEACEmeni se“, navode da je u planu da se prototipi suvenira koji su osvojili 3 prva mesta štampaju na 3D štampaču, kao i da je plan da nakon toga pravljenje suvenira preuzme Turistička organizacija Niša (TON). 3.-mesto Treće mesto za "puzzle" lampu; foto: Emilija Zlatković

Iz TON-a su pokazali interesovanje, njima je dato pravo da koriste ove prototipe, a oni su najavili da će izraditi verovatno određeni kontigent suvenira, verovatno sva tri prvonagrađena - kaže Milan Babić, koordinator projekta.

Hakaton je održan 9. i 10. marta u Deli prostoru, a sa učesnicima su radili mentori iz 3D Republike, TON-a kao i eminentni stručnjaci iz oblasti kreativnih industrija. „oPEACEmeni se“ je deo projekta „Podeljena prošlost – zajednička budućnost“ (Divided past – Joint Future), koji sprovodi projektni konzorcijum na čelu sa Omladinskim komunikativnim centrom iz Banja Luke, a finansiran je sredstvima Evropske unije.

Južne vesti predstavljaju mlade lokalne preduzetničke talente koji pokušavaju da uspeju u Srbiji. Program promoviše uspešne mlade preduzetnike i preduzetnički duh u tradicionalno konzervativnim i pasivnim opštinama južne i jugoistočne Srbije na putu ka ulasku u EU.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: