Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:11, 26. 6. 2013.

| Ekonomija

Putarina poskupljuje za 20%

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti, B92
autoput.jpg

Ministri finansija i saobraćaja Mlađan Dinkić i Milutin Mrkonjić postigli su dogovor sa "Putevima Srbije" da to javno preduzeće od 1. jula počne da plaća PDV na naplaćenu putarinu, saznaju Južne vesti.

Izvor Južnih vesti iz Ministarstva finansija tvrdi da na sastanku nije bilo reči da "Putevi Srbije" zbog toga povećaju iznos za korišćenje auto-puteva.

U tom preduzeću danas nisu mogli da odgovore na pitanje da li će putarine biti uvećane, ali nisu ni isključili tu mogućnost.

- Ne možemo precizno da odgovorimo na vaša pitanja s obzirom na to da su još u toku razgovori sa nadležnima, odnosno sa Ministarstvom saobraćaja, Ministarstvom finansija i Vladom Republike Srbije, o svemu što se tiče naplate PDV-a na putarinu - rečeno je Južnim vestima.

Ipak, u izjavi za B92 ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić izjavio je da će to Ministarstvo predložiti Vladi da poveća putarinu za 20%.

- Dogovoreno je da se od 1. jula naplaćuje PDV kroz putarinu. Dakle, putarina će biti uvećana, moraće da donesu potrebne odluke Puteva i Vlade Republike Srbije u toku narendih nedelju dana i putarina će se dići za 20 procenata, upravo onoliko koliko je PDV - rekao je Mrkonjić za B92.

Vredi podsetiti da je početkom januara 2008. godine Ministarstvo finansija obavestilo "Puteve Srbije" da se putarine moraju oporezivati po "opštoj poreskoj stopi", koja je tada iznosila 18 odsto i da su u obavezi da izdaju račune sa iskazanim PDV-om.

Nepunih mesec dana kasnije putarine u Srbiji uvećane su za taj iznos, ali uz obrazloženje da se to čini zbog usklađivanja cena sa stranim vozilima koja su tada plaćala više.

Ipak, kako je nedavno izjavio ministar finansija Mlađan Dinkić, to državno preduzeće i dalje ne plaća PDV.


Kako Južne vesti nezvanično saznaju u "Putevima Srbije", radnicima na naplatnim rampama već je najavljeno da će od ponedeljka cene biti povećane za 20 odsto. Ali, tu informaciju danas niko nije mogao da potvrdi.

Ukoliko bi se to desilo putarina za putnička vozila na autoputu Niš-Beograd bi umesto 730 bila oko 870 dinara, a umesto sadašnjih 190 na relaciji Niš-Leskovac bila bi oko 230 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Luka Laban

    15:06 // 28. 6. 2013.

    Koliko ovaj Mrka zaludjuje naciju ,pa to je neverovatno !!!
    Jos cu da poverujem prijatelju kada Mrka na....ra Dacica pred vise desetina ljudi u Vladi a da se ovaj samo "kiselo" nasmeje.....

  • Verka

    22:40 // 27. 6. 2013.

    To znaci da nam je ostalo jos PERJA!!!!!!?????

  • hedonist

    18:35 // 27. 6. 2013.

    lihvari!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: