Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:47, 6. 11. 2023.

| Ekonomija

Momirović predvodi Radnu grupu za unapređenje poslovanja Elektronske industrije Niš

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
Ei Niš
Zgrada "EI holdinga"; foto: wikimedia/ Cveleglg

I dok se decenijama obećavaju rešenja za neisplaćene zarade radnicima nekadašnjeg giganta EI, Vlada Srbije je na poslednjoj sednici osnovala Radnu grupu čiji će zadatak, kako se navodi u odluci, biti da obavi stručnu analizu i predloži mere za unapređenje poslovanja Elektronske industrije Niš – u stečaju.

Radnom grupom će predsedavati ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, a članovi će biti još savetnici i državni sekretari Ministarstva trgovine, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, predstavnici EPS-a, Agencije za licenciranje stečajnih upravnika i a jednog predstavnika imaće i Grad Niš - Dušana Radivojevića, direktora Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u gradu Nišu.

Dodaje se i da Radna grupa može angažovati i stručne institucije i istaknute stručnjake, kao i da članovi neće primati naknadu za rad u ovoj grupi.

U odluci o obrazovanju Radne grupe se navodi da oni treba da predlože mere kojima će se unaprediti poslovno okruženje u smislu stvaranja uslova za nesmetani razvoj trgovine i privredne delatnosti na lokaciji kompleksa Elektronske industrije.

Radna grupa treba da predloži mere za prevazilaženje uočenih problema sa ciljem omogućavanja dodatnog stimulansa razvoju trgovine i poslovanja na lokaciji Elektronske industrije Niš – u stečaju, a pre svega problema u vezi sa rešavanjem imovinsko-pravnih odnosa na građevinskom zemljištu, kao planske problematike unutar kompleksa Elektronske industrije Niš – u stečaju - piše u odluci.

Elektronska industrija je otišla u stečaj 2016. godine, ali su problemi ovog giganta počeli mnogo ranije. Prva fabrika iz sastava Ei je privatizovana 1991. godine, ali bez uspeha i tokom narednih godina skoro sve fabrike su zatvrorene. Poslednjih godina rasprodaje se imovina preduzeća u stečaju.

U krugu fabrike radi puno malih firmi koje se bave raznim delatnostima, a aktivne su i dalje neke od naslednika malih firmi holdinga koje su sada privatne.

I dok je Vlada napravila grupu za rešavanje poslovanja u krugu EI, nema još rešenja za zaostale plate radnika propalih firmi koji protestuju već godinama i traže da im država pomogne. Pravili su se spiskovi i popisivala dugovanja radnika, obećavale isplate, ali niko nije isplatio taj novac.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miksa

    21:58 // 6. 11. 2023.

    Očekujem isto ili slično rešenje kao za FAP ili Ikarbus. Šta bi sa Zastavom automobili?

  • Kolumbus

    20:38 // 6. 11. 2023.

    Najpoznatiji niški Pešterac bi bolje rezultate dao od svih tih radnih grupa, a ako ćemo pošteno jedino on poznaje sve bandite od početka rasprodaje EI.

  • Hifi stereo uredjaji

    20:00 // 6. 11. 2023.

    Ej, pa Vucic se sprda sa Nisom ! Ako,ako, tako i treba !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: