Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:25, 25. 10. 2022.

| Ekonomija

Most kod Niša star više od 100 godina biće srušen, Matevčani ne znaju ništa o tome

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
most gornji matejevac 1, foto jv ljubica jocic
foto: JV / Ljubica Jocić

Na zahtev Javnog preduzeća Putevi Srbije, a zbog opterećenja ranije rekonstruisanih stubova, most preko Matejevačke reke koji je sagrađen 1910. godine u selu Gornji Matejevac kod Niša biće srušen. Meštani ovog sela, kao ni u mesnoj kancelariji, ne znaju da je planirana izgradnja novog mosta veće širine i sa pešačkim stazama.

U idejnom projektu, koji potvrdilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a koji je na zahtev investitora Putevi Srbije izradila firma Mostprojekt iz Beograda po ceni od 5.940.000 dinara, navodi se da će se preko Matejevačke reke biti izgrađen novi most, a onaj iz 1910. godine će biti srušen.

Taj most je u prethodnom periodu bio rekonstruisan, čime su stubovi i temelji dodatno opterećeni, navodi se u projektu koji je izabran još 2019. godine.

S obzirom na postojeće stanje stubova, njihovo dodatno opterećenje nije preporučljivo, pa se predviđa rušenje postojećeg i izgradnja novog mosta - objašnjeno je u dokumentu.

Meštani sa kojima smo razgovarali ispred prodavnice u selu ne znaju da će im most biti srušen i izgrađen novi.

Ne znamo mi za to, idi pitaj gore u mesnu kancelariju - rekli su.

Ali ni tamo nisu bili upoznati sa sudbinom mosta.

Ne znaju za planove Puteva Srbije koji su u dokumantaciji objavili da su na krajnjim stubovima mosta primetna oštećenja dograđenog dela obalnog stuba i pukotine, konzole su oštećene, beton je potpuno degradirao i vidljiva je korodirala i deformisana armatura.

Novi most bi trebalo da ima kolovoz širine 9 metara i pešačke stazea sa obe strane, a trebalo bi da se izvrši i rekonstrukcija pristupne saobraćajnice i regulacija vodotoka.

Mostprojekt je građevinski biro koji se bavi projektovanjem od 1956. godine, a dosad je izradio tehničku dokumentaciju i za 3 mosta preko arheološkog nalazišta u Nišu, most preko Južne Morave, kao i u Beogradu za Brankov most, Gazelu, Pančevački most, Stari Savski most i Novi železnički most.

*Za stanovnike sela Gornji Matejevac koristili smo naziv Matevčani zato što oni sami sebe tako zovu, a vođeni izuzetkom u pravilima srpskog jezika - za stanovnike nekog mesta koristi se onaj naziv kojim oni sebe nazivaju. Jer niko ne zna bolje od njih samih.

Zato su i Nišlije Nišlije, a ne Niševljani.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ovcica Sone

    09:14 // 6. 12. 2022.

    Od svega što čovek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrednije od mostova. Oni su važniji od kuća, svetiji od hramova. Svačiji i prema svakom jednaki, korisni, podignuti uvek smisleno, na mestu na kom se ukrštava najveći broj ljudskih potreba, istrajniji su od drugih građevina i ne služe ničem što je tajno ili zlo.

  • Joca Krstić

    11:31 // 28. 10. 2022.

    Što su ga uopšte i renovirali kad će ga rušiti?Kamioni ne mogu da se bezbedno mimoidju.Rešenje:završiti nadvožnjak preko auto puta E-80 koji povezuje Matejevac i Donju Vrežinu pa bi teretna vozila išla tim putem i autobusi,a ide na ruku što je glavna ulica ka naselju Čarenci široka a taj put ka nadvožnjaku je odavno asfaltiran tako da se poklapa.Jedino može inat vlasti da upropasti sve to.Pozdrav!

  • Konan018

    19:43 // 26. 10. 2022.

    Kad će se dograditi Titov nadvožnjak koji će da spoji vrežinu i matevac potrebno je samo po dva metra sa obe strane nadvožnjak je izgradnjen kad će biti spojen ???

    • Šutruk Nahunte

      17:27 // 27. 10. 2022.

      Na žalost prema sadašnjim planovima, a zbog izmeštanja pruge Niš Dimitrovgrad, taj nadvožnjak treba da bide srušem. U Egiptu su sekli piramide zbog izgradnje Asuanske brane i premeštali ih. Kad bi ovaj mogao da se rasklopi pa da se prenese umesto drvenog srušenog na Nišavi... Šteta.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: