Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:04, 12. 3. 2022.

| Ekonomija

Motokultivator do benzinske pumpe, poljoprivrednici zabrinuti zbog zabrane točenja goriva van rezervoara

Autor:M. M, Lj. M.Izvor:Južne vesti
freza
Kako sipati gorivo u motokultivatore; foto: A. Kostić

Vlada Srbije donela je Uredbu o zabrani točenja goriva van rezervoara, što će najveći problem napraviti poljoprivrednicima koji se žale da će od sada svoje traktore morati da dovoze do benzinskih stanica, ali se pitaju i kako će sipati gorivo u mašine koje ne mogu da dovezu do pumpi.

Osim odluke o zabrani točenja goriva van rezervoara, od juče je ograničena i cena goriva. Iako se raduju zbog takve odluke, poljoprivrednici ističu da je njima sada mnogo veći problem taj što će svoje traktore morati da dovoze do benzinskih stanica.

Mnogi od nas imaju zastarelu mehanizaciju, traktore koji nisu uvek tehnički ispravni za kretanje po državnom putu. Ukoliko se nešto ne promeni, badava uredbe koje mi ne možemo da ispoštujemo jer nemamo uslova. U selima je ostalo mahom staračko stanovništvo, od poljoprivrede ne može da se živi i izdržava porodica, a ove godine džak đubriva košta kao ar zemlje. Sve se radilo prethodnih godina da se unište mali poljoprivrednici i ovo je samo nastavak - kaže poljoprivrednik iz okoline Prokuplja.

Traktori na pumpama im ipak nisu jedini problem, pošto sada ne postoji način da gorivo sipaju u svoje motokultivatore, motorne testere i druge mašine, pa se pitaju da li su uopšte u Vladi razmišljali prilikom donošenja odluke o zabrani točenja goriva van rezervoara. poljoprivreda Prolećni radovi tek slede; foto: D. M. Car

Nadam se da u Vladi Srbije sedi neko ko je makar jednom prošao pored običnog seljaka kako bi bar čuo neke od stvari koje nas muče i da će se naći rešenje za ovaj problem. Veći deo poljoprivrede u Toplici zasniva se na voćarskoj proizvodnji, veliki broj gradjana koristi prskalice na motorni pogon, pa će i tu biti problema, jer trenutno ne postoji način da u njih sipamo gorivo - dodaje on.

Uredba o zabrani točenja goriva van rezervoara napravila je probleme i poljoprivrednicima iz Jablaničkog okruga koji su zabrinuti, jer, kako kažu, prolećni poljoprivredni radovi tek slede.

Ulazimo u period godine koji je za nas najznačajniji. Bez goriva na startu proleća su nam ruke praktično vezane. Oni donose odluke, a da čak i ne znaju šta one znače, jer da znaju ne bi ovo radili. Predsednik je na mitingu u Leskovcu pre nekoliko dana pričao kako smo mi najveći proizvođači paprike, paradajza i krastavaca, kako mi hranimo celu Srbiju, a onda donose odluku kojom to praktično sprečavaju. Motori za bašte ne rade na vodu, već je neophodno sipati gorivo - žali se Leskovčanin.

Problem da dođu do goriva imaće i meštani planinskih sela, jer će sada traktorima morati do benzinskih pumpi koje su im udaljene po nekoliko desetina kilometara, pa se s pravom pitaju šta će im ostati u rezervoaru ako gorivo ne smeju da sipaju u kanistere i kante.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • BPetrović, dr.za političku fukaru

    08:38 // 14. 3. 2022.

    Postovani poljoprivrednici i proizvođači hrane, treba da razumete i tata Anu I celu "vladu" na čijem je čelu.
    NAJPRE treba svima njima objasniti ŠTA je to motokultivator.
    Možda će posle toga promeniti odluku.

  • Стефан

    07:14 // 14. 3. 2022.

    Људи сад је прилика да се све машине истерају на улицу,а да нико не буде кажњен,алиби-гориво,циљ-свргнуће с власти ових идиота.

  • Glas razuma

    01:54 // 14. 3. 2022.

    Prema poslednjem tumacenju republickog inspektora u tv dnevniku na rts-u ispada da se zabrana tocenja goriva van rezervoara odnosi na subvencionisana goriva, na goriva kojima je vlada svojom uredbom ogranicila cenu a ne i na ostale vrste goriva koje se prodaju po sistemu slobodnog formiranja cene tzv aditivirane vrste goriva. Epa sada ako neko zeza nadalje mogu da budu samo pumpadzije.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: