Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:25, 7. 4. 2021.

| Ekonomija

Mraz proredio kajsije i breskve, za sada nema štete na drugim voćkama u Toplici

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
šljive mraz
Niske temperature za sada ne štete šljivi i višnji; Foto: Lj. M.

Česte i nagle temperaturne promene zabeležene proteklih dana ne idu na ruku poljoprivrednicima, a kako tvrde u prokupačkoj Poljoprivrednoj službi, štete zbog jutarnjih mrazeva do sada su pretrpeli proizvođači kajsije i breskve. Za sada nema tragova oštećenja na najrasprostranjenijim voćarskim kulturama u Toplici, višnji i šljivi.

Prema prognozi RHMZ, jutarnje temperature ispod nule zadržaće se do petka, a već tokom vikenda i naredne nedelje biće i do 20 stepeni.

Nakon kretanja vegetacije došlo je do formiranja voćnih pupoljaka u zasadima pod voćem. Nagle temperaturne promene, praćene jutarnjim niskim temperaturama i mrazem i visoke dnevne temperature, mogu negativno da se odraze na početak cvetanja voća. Ako bi u narednom periodu jutarnje temperature bile ispod nule, može doći do izmrzavanja pupoljaka kod mladih voćnih zasada, što bi dovelo do smanjenih prihoda. Za sada nemamo precizne podatke da li je i koliko pričinjena šteta – kažu u prokupačkoj Poljoprivrednoj stručnoj službi.

Savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo Radovan Bjelica tvrdi da česte temperaturne promene nisu nanele štete zasejanim ozimim ratarskim kulturama.

Nakon obilaska zasejanih površina pod ozimom pšenicom, ječmom, ražom i drugim ratarskim kulturama, nismo uočili nikakve promene na njima - rekao je Bjelica.

Stručnjaci preporučuju da, ukoliko bude jutarnjih mrazeva, poljoprivrednici tamo gde je to moguće pristupe zadimljavanju, a da obavezno nakon otopljenja i prestanka padavina tretiraju zasade zaštitnim sredstvima.

Na teritoriji Prokuplja oko 70 % stanovništva se bavi i preživljava od poljoprivredne proizvodnje i to najviše od voćarstva i uzgoja višnje i šljive, a procena je da je na teritoriji grada pod zasadom višnje i šljive oko 4.000 hektara, dok u blačkoj opštini ima oko 2,5 miliona stabala šljive.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: