Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:16, 7. 2. 2020.

| Ekonomija

Muke s prugom kroz Niš trajaće još, izmeštanje tek krajem 2025. godine

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
pruga
Pruga će još nervirati Nišlije, ali pomaci postoje; foto: Vanja Keser

Saobraćajne gužve i podignute rampe dok vozovi prolaze centrom Niša problem su građana koji neće imati skoro rešenje. Poslednji rok za izmeštanje pruge koji je Železnica dala bio je 2023. godina, ali Ljubivoje Slavković koji vodi ovaj posao u Nišu kaže da će to biti moguće tek 2025.

Ne prođe nedelja da čitaoci Južnih vesti ne pošalju sliku ili snimak kako voz prolazi, a rampa je podignuta. Ne prođe dan da se građani u javnom prevozu ili vozači u saobraćaju ne zaglave na nekoj od rampi u širem centru Niša - pirotskoj, palilulskoj, trošarinskoj.

Rešenje je izmeštanje pruge, najavljivano decenijama, ali nikad urađeno. A da bi pruga bila izmeštena, potrebno je da bude napravljena obilaznica. voz dignuta rampa Slika koja će još dugo mučiti Nišlije; Foto: čitalac

Glavni čovek u Nišu za ovaj projekat Ljubivoje Slavković objašnjava da je realizacija počela i to onaj tehnički deo - eksproprijacija zemljišta je urađena, a naredne nedelje stići će i prva rešenja za objekte, a ljudi će, kaže, biti svi zbrinuti.

Imali smo podršku Evropske investicione banke, isplaćivaće se građevinska vrednost objekata koja je značajno veća nego što je tržišna, jer je u Nišu nepovoljno tržište nepokretnosti - kaže Slavković.

Na trasi pruge postoji skoro 2.000 parcela, napominje Slavković, a budžet za ovaj posao bio je oko 17,5 miliona evra.

Kad se administrativno reše objekti koji stoje na putu obilaznice do maja 2020, sledi međunarodni tender i izrada glavnog projekta do kraja godine, pa bi prvi radovi trebalo da krenu u proleće 2021.

Slavković navodi da će radovi paralelno početi na oba kraja grada i kod Proseka i kod Popovca, u paketu sa rekonstrukcijom pruge Niš-Dimitrovgrad.

Kada se završi obilaznica, onda će pruga iz centra biti izmeštena. Ljubivoje Ljuba Slavković Uskoro kreću radovi; Foto: JV arhiva

Realno bi to bilo, u najboljoj varijanti, krajem 2024. Ali, očekujem da ćemo do kraja 2025 stvoriti uslove da počnemo izmeštanje - navodi Slavković.

Tada bi trebalo da profunkcioniše obilaznica, pa će vozovi zaobilaziti Niš, a pruga kroz centar će biti razmontirana.

Slavković zaključuje da ranije najave Železnice o izmeštanju pruge krajem 2023. nisu realne iz proceduralnih razloga i zbog dužine trajanja međunarodnih tendera.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naprednjaci sta ste sve dozvolili!

    14:11 // 9. 2. 2020.

    Ovo nema logike gradom lutaju nezaposleni Pravnici Doktori Inzinjeri radno sposobni a neko dozvoljava da NEKI TAMO bivsi sps ovci pored penzije PRIMAJU I PLATU i da od Nisa i dalje koriste benificije gradskih institucija i to u poznim godinama GRADOM SE PRICA DA SE PONOVO NA POSLOVIMA ANGAZUJU TEK SVEZE PENZIONISANI OPSTINSKI FUNKCIONERI jadni oni treba im jos i jos da zgrtaju pare i da mobinguju.

    • Bata Petrović

      13:44 // 11. 2. 2020.

      Dagi sugrađani,morate da trpite ko zna još koliko presvučene radikale.Da ima nišlija sigurno ne bi tako bilo, NAZALOST većina nišlija nije sa nama.
      I tako, kuferaši glasaju za kuferaše i imamo OVO što imamo.OVO, je ONO, što nikada ovde nije bilo!
      Najnesposibniji, najnepismeniji, oni koji su najmanje uiožio I u sebe vladaju već 8 godina ovim gradom

  • Aca

    12:27 // 9. 2. 2020.

    Da ponovim komentar pre proslih izbora: Cim se blizi glasanje, odma iz rukava izlazi pruga i izmestanje, tramvaj se vraca, standard Svedska dolazi

  • Miloš

    09:12 // 9. 2. 2020.

    Tačno još jedan mandat da isteraju! A posle ako drugi budu na vlasti, reći će "to vam ovi obećali" Ista priča ko za nas veterane!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: