Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:22, 31. 8. 2020.

| Ekonomija

NALED: Naručioci javnih nabavki požurili da ih obave po starom zakonu

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
Završena javna nabavka za kamion smećar
Najavljeno više transparentnosti; Ilustracija; foto: Lj. F.

U prvih mesec dana primene novog Zakona o javnim nabavkama, koji predviđa isključivo sprovođenje postupaka elektronskim putem, oglašeno je već 127 e-nabavki, navode iz NALED-a. Ipak, mnogi naručioci požurili su da odluke o pokretanju donesu pre 1. jula kako se na njih ne bi primenjivale nove odredbe, te će tokom ove godine još 3.345 nabavki biti obavljeno po staroj proceduri, dodaju.

Vrednost javnih nabavki u Srbiji premašila je prošle godine 440 milijardi dinara, a zahvaljujući novom Zakonu o javnim nabavkama koji je početkom jula stupio na snagu, transparentnost postupaka i raspolaganja tim novcem biće podignuta na viši nivo.

Sve buduće nabavke moraće da budu realizovane u potpunosti elektronskim putem preko novog Portala javnih nabavki što znači da će svi učesnici u postupku imati dostupne informacije na klik.

To je prvi korak u vraćanju poverenja u sistem nabavki kroz koji se prometuje nešto više od osam odsto BDP-a Srbije. Udruženje “Ponuđači Srbije“ i NALED podržaće Kancelariju za javne nabavke, u okviru projekta “Javno-privatni dijalog za razvoj“, da kroz obuke i izradu smernica za primenu zakona upozna što više aktera sa novinama - navode.

Prema analizi NALED-a, najveći naručioci su republička javna preduzeća (128 milijardi dinara), zdravstvene i socijalne ustanove (90 milijardi), lokalne samouprave (67 milijardi), lokalna javna preduzeća (65 milijardi) i organi državne uprave (63 milijarde). To su pre svega EPS (58 milijardi), EPS distribucija (17,3), Klinički centar Srbije (14,7 milijardi), Infrastruktura Železnice Srbije, GSP Beograd i Beogradske elektrane.

Ono što posebno karakteriše sistem javnih nabavki u Srbiji je nizak nivo konkurencije. U postupcima u proseku učestvuju 2,5 ponuđača što je među najnižim prosecima u regionu jugoistočne Evrope iako je broj registrovanih ponuđača za poslednjih pet godina povećan sa 7.650 na 12.670 - objašnjavaju.

Cilj NALED-a i udruženja “Ponuđači Srbije“ je da uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoju (USAID), kako kažu, doprinesu povećanju konkurencije i fer tržišne utakmice u postupcima javnih nabavki, kao i povećanje broja ponuda i prihvatljivih ponuda po postupku.

Najveći rezultat koji bi trebalo da bude ostvaren kroz dijalog jeste, kako navode, jeste „pomirenje“ javnog i privatnog sektora odnosno naručilaca i ponuđača.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Boki

    11:16 // 31. 8. 2020.

    Kako li će biti osmišljena provizijska mašinerija? Kako će sad puniti džepove?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: