Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:50, 3. 7. 2018.

| Ekonomija

NALED: Niš jedan od šampiona lokalnog razvoja

Autor:J. A. i M. Z.Izvor:Južne vesti
nagrada Grad Niš
Niš dobio priznanje, jer privlači investitore; foto: ni.rs

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) u kome je svojevremeno predsednica Upravnog odbora bila aktuelna premijerka Ana Brnabić, nagradila je Grad Niš za najbolju praksu u privlačenju investitora. Priznanje za “šampiona lokalnog razvoja” primio je gradski većnik Mihajlo Zdravković, koji je rekao da su rezultati zbog kojih su nagrađeni “vidljivi svuda oko nas”.

Kako su saopštili na gradskom sajtu, Niš je jedan od dobitnika nagrade koju zajedno dodeljuju NALED i Razvojna agencija Srbije, a namenjene su istaknutim pojedincima, gradovima i opštinama, koji su doprineli razvoju lokalnih samouprava.

Kažu da ovo prestižno priznanje “svedoči o spremnosti i sposobnosti Niša da izađe u susret investitorima i privrednicima i da stvori pozitivno poslovno okruženje”, a nagradu je primio gradski većnik zadužen za privredu i ekonomski razvoj Mihajlo Zdravković. zdravkovic i ruzic Priznanje primio većnik Mihajlo Zdravković koji je rekao da su rezultatim vidljivi "svuda oko nas"; foto: ni.rs

Ovo još jedna nagrada koja dokazuje da radimo pravu stvar. Zahvaljujući svesrdnoj podršci iz Republike spremno smo dočekali investitore i uspeli da otvorimo nove fabrike. Naši rezultati nisu samo na papiru, već su vidljivi svuda oko nas - rekao je Zdravković.

Zdravković je rekao da je u Nišu trenutno 26.041 nezaposlenih, a da je to 10.000 manje nego 2012. godine, te da ova nagrada pokazuje gradskoj vlasti da treba da nastave da rade kao i do sada.

Pored nagrade za evropski grad budućnosti, koju je Niš nedavno dobio od britanskog Financial Times-a, kako je rekao Zdravković, i ova nagrada će im biti podstrek za uspešne rezultate.

Priznanja dobitnicima dodeljena su na Nacionalnoj konferenciji o lokalnom ekonomskom razvoju, na kojoj su govorili o novim mehanizmima podrške opštinama i gradovima kako da privuku investicije, uspostave bolju saradnju sa postojećom privredom i tradiciju i kulturu iskoriste za ekonomski razvoj.

Pored Niša šampioni po ekonomskom razvoju su i Šabac, Bečej i Kruševac.


Šta je NALED?

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) je, kako piše na njihovom zvaničnom sajtu, nezavisno, neprofitno i nestranačko udruženje kompanija, opština i organizacija civilnog društva. Navode da oni zajedno rade na stvaranju boljih uslova za život i rad u Srbiji.

Od svog osnivanja 2006. godine do danas, NALED je izrastao u najveću privatno-javnu asocijaciju koja okuplja više od 300 članova, dok mrežu partnera čini preko 100 državnih institucija i međunarodnih organizacija - navode na sajtu.

Inače, kažu i da su se pozicionirali kao ključni sagovornik Vlade i Parlamenta u definisanju regulatornih prioriteta i zakonskih rešenja, koji su od značaja za privredu Srbije.

Poslednjih godina tesno sarađuju sa Vladom Srbije, a upravo je Ana Brnabić iz fotelje NALED-a sela u premijersku fotelju.


Bulatović najavio da stižu još dve fabrike, ali ne i koje

Gradonačelnik Darko Bulatović najavio je na današnjoj sednici niške Skupštine da će uskoro biti otvorene dve nove fabrike u Nišu, ali nije hteo da otkrije o kome je reč.

Tvrdi da već mesecima tim predsednika Srbije Aleksandra Vučića i gradska vlast razgovaraju sa potencijalnim, novim investitorima.

Ne to nisu ovi koji su već tu, zato i ne govorimo i ne najavljujemo, nego sam samo rekao da se vode razgovori. Imamo puno takvih razgovora i uključeni smo zajedno sa Razvojnom agencijom Srbije i sa timom predsednika i njegovim ljudima koji dolaze i zajedno vodimo razgovore oko potencijalnih novih investicija i novih fabrika. To se dešava na terenu, to se stvarno dešava - istakao je Bulatović.

Bulatović navodi i da su potencijalni investitori, koje nije hteo da imenuje, juče obilazili dve potencijalne lokacije u Nišu, ali nije precizirao kolike su šanse da oni izgrade fabrike, ni kada.

Kada je reč o lokacijama, pomenuo je da kod fabrike Cumtobel koja se gradi ima novih 8 hektara “gde mogu dve fabrike da stanu”, a taj deo je opremljen kanalizacijom, vodom, strujom i saobraćajnicom. U radnoj zoni preko puta Kazneno-popravnog zavoda, kako je rekao, može da se igradi još jedna fabrika pored Leonija, a traže se i nove lokacije.

Podsetimo, nedavno je predsednik Vučić otvorio novi pogon fabrike Leoni i tom prilikom radnicima poželeo "mnogo teškog i napornog rada", a osim ove fabrike na jesen bi trebalo da bude otvoren Cumtobel, gradi se i IMI u kojoj bi trebalo da se zaposle i inženjeri.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nenad 2008

    10:30 // 4. 7. 2018.

    Jesu li izbori za koji mesec?

  • Durlan

    09:18 // 4. 7. 2018.

    A gde je taj Nis...?

  • Indijanka

    22:23 // 3. 7. 2018.

    To što vi nosite SNS roze naočare, ne znači da i normalni gradjani to rade.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: