Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:22, 4. 2. 2019.

| Ekonomija

NBS: Račun Niša nije u blokadi, u minusu zbog prinudnih naplata

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
digitron
Nadležni kriju kome su dužni i ko svakodnevno skida novac sa računa; ilustracija; foto: Flickr.com/Teegardin

Iako već tri godine na sajtu Narodne banke Srbije može da se vidi da je račun Grada Niša u minisu, nadležni u gradu kažu da je stanje nikad bolje. U samoj Narodnoj banci objašnjavaju da novac najčešće odlazi na prinudne naplate izvršitelja, ali da račun nije blokiran niti je ugroženo funkcionisanje grada, dok ekonomista Saša Đoković ocenjuje da je to, ipak, signal da problem sa likvidnošću postoji.

Tačno tri godine, još od februara 2016, na sajtu Narodne banke Srbije (NBS) u pretrazi dužnika u prinudnoj naplati i gradski budžet Niša registrovan je kao dužnik, a piše da je račun "blokiran po osnovu prinudne naplate". Cifre se svakodnevno menjaju: od nekoliko hiljada do milion dinara u minusu.

Za čelnike Grada, kako kažu, problema sa finansijama nema. NBS-blokada2;-foto:-printskrin Račun blokiran već 3 godine; foto: printskrin NBS

Grad ima 310 miliona dinara na računu, ima jedan jedini račun. Račun nije u blokadi. I pored svih izmirenih dugovanja i svih plaćenih računa, u novu godinu je Grad ušao sa 310 miliona dinara - kažu iz Kabineta gradonačelnika.

Na sajtu se ti milioni ne vide, a iz Kabineta gradonačelnika situaciju objašnjavaju sudskim potraživanjima za prinudnu naplatu.

Grad ne može da bude u blokadi i nije, to već sutra neće da bude tu - poručuju iz Kabineta.

Ipak, i danas je, kako piše na sajtu Narodne banke, račun blokiran i to na sumu od skoro 370.000 dinara. Iz NBS pojašnjavaju da se prema propisima evidentiraju blokade izvršnih dužnika koji su direktni korisnici budžeta, tačnije prinudna naplata.

Izvršavanje naloga prinudne naplate se vrši preko evidencionih podračuna, preko kojih nema stvarnog prometa sredstava, niti se na njima vode sredstva direktnog korisnika budžetskih sredstava. Poveriocu se sredstva prenose sa računa budžeta Republike Srbije, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave, koji nisu u blokadi, što u konkretnom slučaju može da se proveri na sajtu Narodne banke Srbije preko matičnog broja 17620541, koji pripada Gradu Nišu - dodaju u NBS. NBS-blokada1;-foto:-printskrin Račun blokiran već 3 godine; foto: printskrin NBS

To što je evidentirana blokada, odnosno, što neko sa računa svaki dan skida novac, kako kažu u NBS, "ne utiče i nije u vezi sa budžetskom likvidnošću".

Sa druge strane, ekonomista Saša Đoković ocenjuje da ovo može da bude jasan signal da nešto nije u redu sa gradskim budžetom.

To govori da Grad Niš ima problem sa likvidnošću - kaže Đoković.

Đoković pojašnjava i da je važno da nadležni kažu ko prinudno skida novac sa računa, kome pare idu i zašto, kao i kako je nastala obaveza prinudne naplate koja traje već nekoliko godina. Na osnovu toga se, dodaje, otvara i pitanje da li Niš može da funkcioniše iz tekućih prihoda ili se i dalje zadužuje da bi izmirio obaveze.

Iako kaže da Gradu zato ne preti bankrot, jasno je da svoje obaveze nije izmirivao na vreme. NBS-blokada3;-foto:-printskrin Račun blokiran već 3 godine; foto: printskrin NBS

Nije to sad nešto epohalno strašno, ali može biti dobar signal da se kaže kako se troše pare Niša iz gradskog budžeta, za šta su namenjene i zašto je došlo uopšte do te prinudne naplate - zašto se obaveze nisu izmirivale na vreme da bi došlo do tog mehanizma da je poverilac morao tako da postupi i dođe do para koje mu se duguju. U svakom slučaju, to govori o neodgovornosti gradskih čelnika u upravljanju gradom - navodi Đoković.

Međutim, izostali su odgovori na pitanja o ovom slučaju od sekretarke za finansije Danijele Spasović koja opet ne odgovara na mejlove, poruke i pozive novinara Južnih vesti, a ćute i u Ministarstvu finansija i nedeljama ne odgovaraju na pitanja koja su im poslata na mejl - kako su i tražili. Zato se još ne zna ko i zbog čega svakodnevno skida novac sa računa Grada i to preko izvršitelja.

Novinari su o ovoj temi uputili i zvaničan Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja Upravi za trezor i očekuju odgovore.

Podsetimo, početkom 2016. godine zbog blokade računa niških škola bila je blokirana redovna uplata novca iz republičke kase. Par meseci kasnije, dok je tadašnji gradonačelnik Zoran Perišić tvrdio da račun nije i ne može da bude blokiran, izvršitelji su skidali novac sa računa, a višemilionske sume su odlazile auto-prevoznicima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nikola Kostić

    00:39 // 5. 2. 2019.

    Gospodo urednici i izveštavači,
    vaš portal sam pratio svakog dana ali vi ste prestali da izveštavate o svakodnevnim stvarima. Samo protesti, politika, za Vučića, protiv Vučića... Ajde vratite se na staro. NE zanima me politika samo... dajte malo kulturu, sport...
    Vaš verni čitalac. HVALA.

  • Zlobnik

    17:16 // 4. 2. 2019.

    Zbog "prinudnih naplata" ili zbog "prinudnih plata" -lezilebovića, nesposobnjakovića, nespismenjakovića i ostalih ... ića !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: