Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:03, 26. 7. 2021.

| Ekonomija

NKD: Građani plaćaju avio-linije koje ne saobraćaju, avioni "Air Serbia" iz Niša lete samo na dve

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
air serbia
Gde su avioni "Air Serbia"?; foto: V. Keser

Iako je pre dve godine Air Serbia dobila subvencije iz republičkog budžeta, iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju navode da trenutno sa niškog Aerodroma "Konstantin Veliki" može da se leti avionima te kompanije na dve destinacije, umesto predviđenih 12. Zato pitaju nadležne iz Vlade, kao i avio-kompaniju, gde su im linije za koje građani Srbije plaćaju subvencije, kao i koliko građane košta neletenje Air Serbia iz Niša.

Još 2019. godine Air Serbia dobila je subvencije za 12 avio-linija, a dve godine kasnije iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju pitaju gde su su linije te kompanije iz Niša i koliko ih građani plaćaju da, kako navode, ne postoje.

Umesto predviđenih dvanaest, sa niškog Aerodroma "Konstantin Veliki" može se trenutno leteti samo na dve destinacije avionima Air Serbia. Nacionalna koalicija za decentralizaciju pita nadležne iz Vlade i ovu avio-kompaniju gde su im linije za koje građani Srbije plaćaju subvencije - pitaju iz NKD-a.

Trenutno se iz Niša može leteti kažu samo do Tivta i Hana, pa navode da je to pokazatelj da je koncept subvecionisanja nepotreban i neuspešan.

Upozoravali smo i tada na mnoge problematične aspekte tog posla - koncept subvencionisanja, izbor destinacija preblizu postojećih linija što je izazvalo sumnju da je reč o gušenju lou-kost konkurencije prijemčive građanima - dodaju.

Sada ističu da građani trpe štetu, odnosno da plaćaju subvencije, a da nemaju obećane linije.

Kako su lou-kosteri uglavnom normalizovali avio-saobraćaj prekinut pandemijom, javno postavljamo pitanja nadležnima: Zašto nema subvencionisanih letova Air Serbia iz Niša? Zašto Air Serbia ne ispunjava ugovor o subvencionisanim letovima? Koliko građane košta neletenje Air Serbia iz Niša? Da li je ovo priznanje da je koncept subvencija bio loš i nepotreban? - navode.

Dodaju da uskoro ističu prvi ugovori sa loukosterima potpisani kad je aerodrom bio u vlasništvu Grada Niša, te pozivaju aktuelne beogradske vlasnike niškog aerodroma da učine sve da ti ugovori budu obnovljeni.

Podsetimo, aerodrom je poklonjen državi juna 2018, a novo rukovodstvo i zvaničan prelaz u ruke države desilo se avgusta 2018.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Slavko Djordjevic

    21:19 // 27. 7. 2021.

    Nis je opljackan grad. Poneki gastarbajteri putuju iz nisa. Poredite knjige gostiju 2018 i 2021 koliko je uslo avionom u nis. Ostalo je 2 procenta. Sramota za taj iznidjeni poklon. Tupavi smo kako rece predsednik.

  • 如果是

    17:02 // 27. 7. 2021.

    Ispada da Ryanair I wizzair imaju vise linija iz Nisa. A to su strane kompanije.

  • Дракче Тормак

    16:45 // 27. 7. 2021.

    Није поклоњен, одузет, конфискован, ....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: