Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:23, 20. 8. 2019.

| Ekonomija

NKD: Izveštaji potvrđuju da je Aerodrom poslovao pozitivno pre nego što je postao republički

Autor:V. M. R. Izvor:Južne vesti
Aerodrom
Kakve su finansije bile 2018? Foto: J. A.

Da direktor Aerodroma "Konstantin Veliki" Dušan Knežević ne iznosi tačne podatke o finansijskom stanju ovog preduzeća tokom 2018. godine, tvrde iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju. Direktorove navode da je niški Aerodrom prošle godine poslovao negativno dok nije postao republički, ističu iz NKD-a, negira finansijski izveštaj iz drugog kvartala 2018. koji prikazuje dobit od 373.000 dinara.

Aerodrom Konstantin Veliki postao je državni krajem juna prošle godine, uprkos negodovanju pojedinih Nišlija, iz čijeg su se gradskog budžeta slile na desetine miliona dinara da vazdušna luka oživi. Mladen Jovanović Pokušaj prikazivanja razvoja aerodroma mali segment propagande kojom vladajuća stranka stvara privid razvoja u čitavoj zemlji; Mladen Jovanović; Foto: JV

Prvi put od 2014. godine, Aerodrom je pokazao gubitak u poslovanju upravo te godine kada je prešao u nadležnost Republike, upozorili su ranije iz NKD-a, a direktor preduzeća Dušan Knežević ovo je objasnio time da preduzeće 2018. nije dobijalo subvencije za redovno poslovanje.

Knežević je objasnio i da su gubici nastali pre nego što je Aerodrom postao republički, a da je potom iskazana dobit od 4 miliona dinara.

NKD pobija ove navode cifrom od 373.000 dinara, koja se pojavljuje u finansijskom izveštaju Aerodroma za drugi kvartal, od januara do kraja juna 2018. godine.

U izveštaju iz drugog kvartala jasno se vidi je prilikom primopredaje niški Aerodrom imao dobitak u iznosu 373.000 dinara – navode iz NKD-a.

Mihajlo Zdravković i Dušan Knežević Direktor Aerodroma Dušan Knežević gubitke opravdao nedostatkom subvencija, iz NKD-a kažu da subvencije nisu ni bile planirane; Foto: V. M. R. Iz NKD-a smatraju da direktor Knežević nastavlja da obmanjuje javnost, i dodaju da to potvrđuje i činjenica da se izveštaji iz drugog i trećeg kvartala poslovanja preduzeća 2018. ne nalaze objavljeni na sajtu Aerodroma, a oni su ovaj dokument dobili od prethodnog rukovodstva.

Period u kome Aerodrom ne prikazuje izveštaje je, kako su upozorili, upravo onaj u kome je Konstantin Veliki promenio vlasnika.

Još više zabrinjava nastavak iznošenja laži od strane direktora. Naime, u tom istom obraćanju Knežević tvrdi da je prethodno rukovodstvo ostavilo dug od 17 miliona dinara pokušavajući da dovede javnost u zabludu kako je novo rukovodstvo "dobro poslovalo" - saopšteno je iz NKD-a.

Dodaju da subvencije iz gradske kase u programu poslovanja nisu ni bile planirane 2018. godine.

Pravdanje gubitaka nedostatkom subvencija je takođe zloupotreba činjenica jer je po planu rada Aerodroma Niš, planu usvojenom dok je JP Aerodrom Niš bio gradsko preduzeće, već bilo predviđeno da se prekinu subvencije grada ka Aerodromu u 2018. godini - dodaju iz NKD-a.

Podsetimo, Vlada Srbije donela je početkom avgusta odluku da pokrije gubitke Aerodroma za 2018. godinu, a NKD je ovo smatrao potvrdom svojih navoda da je Aerodrom gubitaš.

Knežević je potvrdio da je preduzeće 2018. bilo u minusu 13 miliona dinara, ali je takvo stanje na računu Aerodroma objasnio time što je zbog nedostatka subvencija od strane Grada Niša napravljen gubitak od 17 miliona dinara, koji je nakon prelaska u republičko upravljanje smanjen za 4 miliona dinara. Direktor Aerodroma je potvrdio i da se sada poslovanje Aerodroma subvencioniše iz budžeta Republike.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ouzo

    18:21 // 20. 8. 2019.

    Nesporno je da Knezevic iznosi neistine i sminka stanje!
    Da li ima fajde,da se NKD obrati Drzavnoj revizorskoj instituciji ?

  • BATA

    15:27 // 20. 8. 2019.

    Kako je Srbija nije nastala u zad. 7 god vec od kako ga izabrase za predsednika ,sve ozive.Vise je besmisleno citati i komentarisati njihove izvestaje.Mislim da i sami ne znaju sta pisu.Vazno je okriviti one pre.I taj dirrektor je bio u proslom sazivu pa nije iznosio nikakve gubitke,Sada na ovakav nacin mora da brani svoj polozaj.Jadna je Srbija,uvukla se jednom coveku a taj nije vecit.Onda sta

  • Milos Dinic

    14:07 // 20. 8. 2019.

    Jako je bitno da postoje mediji kao JV koji otvaraju teme o kojima svi ćute, zato volim JV. Ovako uradjen tekst uništava reputaciju JV. U tekstu nema druge strane, nema starog rukovodstva, nema novog rukovodstva, nema nezavisnog ecc eksperta itd. Tekst se svodi na "NKD kaze ovo". JV, a gde je ovde vaša priča? Vaši čitaoci navikli su na kvalitetnu priču, a ovo više liči na sponzorisani tekst NKD-a.

    • Don Kihot

      09:36 // 21. 8. 2019.

      Kritika je na mestu. JV su, čini mi se, jedini objektivni mediji na jugu i kao takav mora da drzi standard i objektivnost. To su stvari koje ih izdvajaju od režimskih medija gde je sve lepo i gde ne postoji dijalog.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: