Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:54, 29. 5. 2020.

| Ekonomija

NKD: Nišlije će plaćati 200.000 evra mesečnu kamatu za zemljište poklonjenog aerodroma

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
aerodrom
Kamata na poklon; foto: Davorin Dinić

Iako je niški aerodrom poklonjen državi, za tačno 2 meseca Grad Niš počeće sa isplatom dnevne kamate od 6.313 evra Ministarstvu odbrane zbog dugovanja za zemljište aerodroma, navode iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju. Traže da se taj dug oprosti pre izbora 21. juna i da se tako “makar malo umanji šteta nastala neopravdanom i očigledno nepromišljenom centralizacijom aerodroma”.

Reč je o zemljištu koje su Vlada Srbije i Ministarstvo građevinarstva i saobraćaja oduzeli Nišu pre dve godine zajedno sa niškim aerodromom, pitanje dugovanja do danas nije rešeno, pa će građani Niša od 29. jula plaćati 200.000 evra mesečno samo za kamatu Ministarstvu odbrane.

Građani Niša počev od avgusta plaćaće samo za kamatu (bez otplate glavnice duga) skoro 200.000 evra mesečno Ministarstvu odbrane. Još jednom podsećamo, to je isplata duga za zemljište koje su odbornici Grada Niša besplatno poklonili Ministarstvu građevinarstva i saobraćaja, prateći uputstva iz Zaključka Vlade Srbije (29. mart 2018. godine) - objašnjavaju iz NKD.

Reč je o iznosu koji na je na godišnjem nivou jednak izdvajanju Grada Niša za razvoj turizma i zaštitu životne sredine zajedno, a skoro 4 puta veći od godišnjeg izdvajanja Grada za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Dve godine nakon oduzimanja niškog aerodroma, nije se uradilo ništa od onoga što je obećano i što je bilo opravdanje za ovaj čin rušenja sistema lokalne samouprave u Srbiji - navode iz NKD-a.

Zato pozivaju rukovodstvo Grada Niša i predstavnike Ministarstva građevinarstva i saobraćaja, kao i Ministarstva odbrane, da u najkraćem roku i bez odlaganja oproste dug gradu za oduzeto zemljište.

NKD zahteva da se to učini pre održavanja izbora, 21. juna, i tako makar malo umanji šteta nastala neopravdanom i očigledno nepromišljenom centralizacijom aerodroma. Imajući u vidu da će u postizbornom periodu institucije biti blokirane formiranjem Vlade Srbije i lokalnih vlasti u Nišu, opasnost ulaska u isplatu ovako velike kamate, koju je definisala prethodna struktura vlasti u 2009. godini, može ozbiljno da ugrozi funkcionisanje Grada Niša - zaključuju iz NKD.

Podsetimo, izbori su 21. juna, a postizborne kombinatorike i formiranje vlasti nekad može da potraje i mesecima.

Lista NKD-a: Neispunjena obećanja o aerodromu

- Jedno od glavnih opravdanja lokalnih vlasti u Nišu bilo je da će poklanjanjem aerodroma Grad Niš da reši ogroman dug koji je nastao prema Republici (5. 2. 2019. poslednja u nizu izjava gradonačelnika Bulatovića da će dug biti oprošten do kraja 2019. godine), da bi Ministarstvo građevinarstva 28. februara iste godine potvrdilo da se dug neće oprostiti.

- Republika nije investirala niti jedan dinar u kapitalne investicije na aerodromu, a obećanje da će zgrada aerodroma biti značajno proširena i da "putnici neće pretrčavati pistu kao do sada“ (Zoran Perišić - šef odborničke grupe SNS, april/maj 2018, TV Belle Amie) pretvorilo se samo u najavu izrade projektne dokumentacije za zgradu aerodroma "tokom 2020. godine“, bez preciziranja kada bi se radovi mogli zaista i desiti. Umesto zgrade terminala aerodroma i investicije SMATSA u kontrolni toranj, kojih ima samo u najavama političara, kupovina vozila za odleđivanje je prikazivana kao dokaz investiranja Vlade.

- Tvrdnja da aerodrom Niš nije žrtva koncesije Aerodroma Nikola Tesla i da će objavljivanje koncesionog ugovora to i potvrditi (izjava Zorane Mihajlović 14. 4. 2018. godine) nije potkrepljena jer se koncesioni ugovor i dalje krije od javnosti dve godine kasnije.

- Tvrdnja da je Republika morala da oduzme aerodrom zbog gubitaka koje je pravio dok je bio gradski, oborena je objavljivanjem finansijskih izveštaja aerodroma od strane NKD koji su pokazali da nije bilo gubitaka od 2014. godine. Iako su prvi gubici posle 2014. zabeleženi nakon preuzimanja aerodroma, rukovodsto niškog aerodroma je prvo to poricalo tvrdeći da od preuzimanja beleže dobit, a kada je NKD objavio dokumenta koji dokazuju da i ta izjava nije tačna, rukovodstvo je priznalo gubitak uz različita opravdanja

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • milos

    20:12 // 31. 5. 2020.

    a sto meni e isplati to isto zemljiste oduzeto 50-te nego jos se po sudu razvlaci restitucija?

  • Peca

    14:38 // 30. 5. 2020.

    Vlast je nula i obicne lopine.Bane, Stankovic i Cirkovic lazna opozicija.Cirko preko Krusevca u EPS, Stankov.Vodovod.Ova trojka nema koga vise da vara

  • Mordor

    09:00 // 30. 5. 2020.

    Bravo za najnesposobniju nišku vlast koja je najveći neprijatelj nas Nišlija!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: