Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:28, 18. 6. 2020.

| Ekonomija

NKD: Stigli i izbori, a aerodromski dug ostao u Nišu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
aerodrom
Šta će biti sa dugovanjima?; foto: arhiva JV

Iako su iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju još pre nekoliko nedelja pozvali nadležne da reše problem dugovanja koje je Nišu ostalo za zemljište oko Aerodroma “Konstantin Veliki” i pored toga što je vazdušnu luku preuzel država, to se nije desilo. Zato će sada, kako kažu, dugovi možda i doći na naplatu, jer se od 22. juna ulazi u postizborni period i blokadu institucija.

Na saopštenje i poziv s kraja maja, bilo je reakcija i Ministartstva odbrane i MInistarstva saobraćaja, ali se sve to završilo takođe na saopštenjima.

Plaćanje kamate od 200.000 evra mesečno i dalje je ozbiljna opasnost za niški budžet, a rešenje se još ne nazire.

Zahtev Naconalne koalicije za decentralizaciju (NKD) da se pre izbora (21. juna 2020) reguliše dug Grada Niša prema Ministarstvu odbrane, u vezi sa zemljištem koje je zajedno sa niškim aerodromom oteto pre dve godine, nije ispunjen. Ulazimo u veliku opasnost da zbog blokade institucija u postizbornog periodu, a počev od 29. jula 2020. godine, Grad Niš bude prinuđen da isplaćuje dnevnu kamatu u visini od 6.313 evra Ministarstvu odbrane Republike Srbije - kažu u NKD-u.

Pojašnjavaju da će, ako naplate krene, Niš godišnje samo za kamatu, bez otplate glavnice duga, izdvajati 4 puta više novca nego što je budžetom predviđeno za poljoprivredu.

Podsetimo, MInistartsvo odbrane je saopštilo da dug neće biti naplaćen i da će biti organizovan hitan sastanak zainteresovanih strana. Sastanak se nije desio, ali se oglasilo MInistarstvo saobraćaja koje je reklo da će o dugu morati da se dogovore Vojska i Grad Niš kada se vide sva potraživanja.

Inače, jedan od razloga da Aerodrom pređe u državno vlasništvo bilo je i regulisanje spornog duga, jer Grad nije, kako je tada rečeno, ispunio ugovorne obaveze.

Lista NKD-a: Neispunjena obećanja o aerodromu

- Jedno od glavnih opravdanja lokalnih vlasti u Nišu bilo je da će poklanjanjem aerodroma Grad Niš da reši ogroman dug koji je nastao prema Republici (5. 2. 2019. poslednja u nizu izjava gradonačelnika Bulatovića da će dug biti oprošten do kraja 2019. godine), da bi Ministarstvo građevinarstva 28. februara iste godine potvrdilo da se dug neće oprostiti.

- Republika nije investirala niti jedan dinar u kapitalne investicije na aerodromu, a obećanje da će zgrada aerodroma biti značajno proširena i da "putnici neće pretrčavati pistu kao do sada“ (Zoran Perišić - šef odborničke grupe SNS, april/maj 2018, TV Belle Amie) pretvorilo se samo u najavu izrade projektne dokumentacije za zgradu aerodroma "tokom 2020. godine“, bez preciziranja kada bi se radovi mogli zaista i desiti. Umesto zgrade terminala aerodroma i investicije SMATSA u kontrolni toranj, kojih ima samo u najavama političara, kupovina vozila za odleđivanje je prikazivana kao dokaz investiranja Vlade.

- Tvrdnja da aerodrom Niš nije žrtva koncesije Aerodroma Nikola Tesla i da će objavljivanje koncesionog ugovora to i potvrditi (izjava Zorane Mihajlović 14. 4. 2018. godine) nije potkrepljena jer se koncesioni ugovor i dalje krije od javnosti dve godine kasnije.

- Tvrdnja da je Republika morala da oduzme aerodrom zbog gubitaka koje je pravio dok je bio gradski, oborena je objavljivanjem finansijskih izveštaja aerodroma od strane NKD koji su pokazali da nije bilo gubitaka od 2014. godine. Iako su prvi gubici posle 2014. zabeleženi nakon preuzimanja aerodroma, rukovodsto niškog aerodroma je prvo to poricalo tvrdeći da od preuzimanja beleže dobit, a kada je NKD objavio dokumenta koji dokazuju da i ta izjava nije tačna, rukovodstvo je priznalo gubitak uz različita opravdanja

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: