Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:42, 1. 2. 2021.

| Ekonomija

NKD sumnja da će zbog planirane elektrane u Vrelu i žitelji drugih sela plaćati porez čak 16 puta više

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Tamnjanica
Više nepravilnosti uočili, ali najvažnija se tiče ogromnog uvećanja poreza stanovnicima više sela i naselja; Foto: V. M. R.

Iako nadležni tvrde da je planirano da manja površina šumskog i poljoprivrednog zemljišta u niškom selu Vrelo ubuduće bude parcela za izgradnju solarne elektrane zbog zainteresovanih investitora, NKD upozorava da se površina građevinskog zemljišta zapravo uvećava čak tri puta. Sumnjaju da iza toga stoje veliki problemi koje gradska vlast ima sa punjenjem budžeta i da će zapravo zbog navodne solarne elektrane stanovnici nekoliko sela i prigradskih naselja porez na imovinu plaćati čak 16 puta više nego sad.

Još dva dana traje javni uvid u izmene Prostornog plana, a Nacionalna koalicija za decentralizaciju navodi da su u Nacrtu utvrdili ozbiljne nepravilnosti, kako proceduralne, tako i suštinske, koje mogu imati dalekosežne posledice po stanovnike prigradskih i seoskih naselja u ovom delu Niša.

Jedna od prvih nepravilnosti je povećanje površine gradskog građevinskog zemljišta za tri puta, iako su nadležni uveravali da će samo manji deo šumskog i poljoprivrednog zemljišta biti građevinsko zbog zainteresovanih investitora za izgradnju solarne elektrane.

Ukratko, zbog eventualne izgradnje solarne elektrane koja zauzima površinu od nešto više od pola kvadratnog kilometra, Gradska uprava za građevinarstvo predlaže prenamenu čak 192,9 kilometara kvadratnih poljoprivrednog i šumskog, u gradsko građevinsko zemljište. Za ovakvo opravdanje Gradske uprave za građevinarstvo ne postoji utemeljenje ni u činjenicama, ni u logici. Koje skrivene činjenice i čiji interesi stoje iza forsiranja skraćenog postupka donošenja ovakvih izmena i dopuna, sa ciljem drastičnog povećanja površine gradskog građevinskog zemljišta? - pitaju.

NKD smatra da razlog prenamene zemljišta nije obnovljiva energija, kako tvrde nadležni, već da se time najverovatnije prikrivaju veliki problemi koje nadležni imaju sa punjenjem gradske kase.

Kao argument za to navode sumnju da gradska vlast na nezakonit način pokušava da popuni rupe u budžetu kroz drastično uvećanje poreza i doprinosa na štetu poreskih obveznika i to prenamenom zemljišta u njihovom vlasništvu.

To u praksi znači, pojašnjavaju, da stanovnicima prigradskih i seoskih naselja osnovica za plaćanje poreza na imovinu može biti uvećana i 16 puta.

Stanovnici prigradskih i seoskih naselja u okviru administrativne teritorije grada Niša, koji su i navedeni u Nacrtu izmena Plana, kao što su Rautovo, Radikina Bara, Manastir, Sićevo, Sečanica, Koritnik, Ostrovica, Kamenički Vis, Banja Topilo, Niška Banja, Bojanine Vode, Kunovica, Cerje, Kravlje, Lazarevo Selo, Turski Šanac, Vukmanovo, Prosek, Jelašnica, Berčinac, Donja Toponica, Supovac, Lalinske Pojate, Gornja Studena će, nakon izrade poreskih rešenja za 2021. godinu, plaćati porez prema osnovici za gradsko građevinsko zemljište (1544 din/m2) umesto prema osnovici za poljoprivredno zemljište (96 din/m2) - napominju.

Na kraju ističu i da u ovom procesu nije ispoštovan Zakon o planiranju i izgradnji, uz napomenu da je od najvećeg značaja za stanovnike da se ovako značajne promene planskih dokumenata sprovode uz sveobuhvatnu analizu i transparentno.

Ovakvo postupanje, kako navode, otvara sumnje u zloupotrebu položaja, manipulaciju informacijama i eventualni pokušaj obmane javnosti.

Na osnovu svega navedenog, Nacionalna koalicija za decentralizaciju zahteva od grada Niša, kao naručioca, Sekretarijata za planiranje i izgradnju grada Niša, kao nosioca izrade plana, i JP Zavod za urbanizam, kao obrađivača Plana, da predmetni Nacrt Prvih izmena i dopuna Prostornog plana administativnog područja grada Niša 2021, odmah povuku iz procedure, kako zbog uočenih nezakonitosti prilikom procesa oglašavanja na Javni uvid, tako i zbog nedostataka u samom Nacrtu koje mogu imati dalekosežne finansijske posledice po stanovnike prigradskih i seoskih naselja unutar administrativnog područja grada Niša - zaključuju.

NKD takođe poziva i druge organizacije civilnog društva, aktiviste i eksperte, da se priključe ovoj inicijativi kako bi zajedno sprečili očigledno nezakonito postupanje gradske vlasti, koje može imati dalekosežne negativne finansijske efekte na obične građane.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Око Соколово

    08:25 // 2. 2. 2021.

    Унапред хвала свамоме ко открије које је село приказано на приложеној фотографији.

  • Pravnica

    00:38 // 2. 2. 2021.

    Narod je birao, neka plaća...

  • zan pol belmondo

    23:59 // 1. 2. 2021.

    ovo je Tamnjanica na sliku!

    • Smuk

      21:51 // 2. 2. 2021.

      @ž.pol belmondo : Bravo , Belmondo !
      Dole je Krupac a levo je Gradište !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: