Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:34, 29. 4. 2020.

| Ekonomija

NSZ: Na Biro u Nišu u martu prijavljeno manje nezaposlenih nego u februaru

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
radna knjizica
Manje prijavljenih bez posla u martu; foto: J.V/S. M.

Oko 700 manje ljudi se prijavilo u martu, u vreme pandemije, nego u februaru na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu. Dok neki od njih negoduju da im još nisu stigla rešenja niti novčane naknade za nezaposlene, u NSZ kažu da su sve zahteve obrađivali po hitnom postupku.

Dok se u brojnim zemljama sveta beleži porast stope nezaposlenosti usled usporavanja privrede zbog pandemije virusa korona, makar prema zvaničnim podacima lokalne filijale NSZ, u Nišu je situacija drugačija.

Na evidenciji NSZ Filijale Niš prema zvaničnoj statistici tokom februara, novoprijavljenih lica bilo je 2.081 lice za Filijalu Niš, dok je za grad Niš evidentirano 1.490 lica. Na dan 31.03.2020. godine za mart mesec, broj novoevidentiranih lica za Filijalu Niš je 1.351, a za grad Niš 971 - pišu iz NSZ.

Brojevi pokazuju da poslodavci, do sada, nisu previše otpuštali zbog korone ili se nisu svi koji su ostali bez posla i prijavili.

Iz vrha države su pozivali vlasnike firmi da ne otpuštaju radnike, a u jeku pandemije predsednik Aleksandar Vučić je kritikovao rukovodstvo hotela “Nais” koje je htelo da otpusti zaposlene, pa nakon kritike povuklo odluku.

Međutim, neki od onih koji su u martu izgubili posao, kako kažu, još nisu uspeli da dobiju rešenje od Biroa, kao ni naknadu za nezaposlene.

Da li bi mogli da ispitate Nacionalnu službu za zapošljavanje u Nišu zbog čega još nisu prijavljeni otpušteni radnici na Biro, a kamoli da su ušli u sistem za isplatu nadoknade. I pored toga što su im zatvorili vrata 16.03.2020. i otvorili onlajn prijave 23.03.2020. i dan danas nisu obradili podatke koji su poslati 23.03. Šta oni zatvoreni u svojim kancelarijama rade (zasta uredno primaju platu) dok ne misle na ljude koji su ostali bez posla, a mogli bi da primaju nadoknadu za nezaposlene? - pišu čitaoci.

U niškoj filijali NSZ kažu da su obrađivali sve zahteve koji su u martu pristizali mejlom, a kažu da za pojedinačne slučajeve građani mogu da se jave Birou.

Nacionalna služba za zapošljavanje Filijala Niš, je po svim zahtevima za ostvarivanje prava na novčanu naknadu podnetim na zvanično objavljenoj mejl adresi, nakon utvrđivanja ispunjenosti uslova shodno Zakonu o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, donosila rešenja po hitnom postupku. Rešenja se dostavljaju poštom na kućnu adresu - poručuju sa Biroa.

Podsetimo, pored poziva državnog vrha poslodavcima da ne otpuštaju radnike, doneta je i odluka da pomoć iz budžeta za privredu, koja iznosi 5,1 milijarde evra, neće dobiti oni koji su u periodu vanrednog stanja otpustili više od 10 % zaposlenih.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ja licno

    19:14 // 29. 4. 2020.

    A pricali ljudima da dok traje vandredno stanje ne idu da se prijavljuju. Koliko li ce da padne stopa nezaposlenosti za april I maj. Lelele pa mi ima da budemo u deficitu sa radnom snagom. Hahaha koje ludilo mozga!

  • NekiCheda

    14:52 // 29. 4. 2020.

    Ne znam da li ste upoznati ali ukoliko se ne javite regularno, brisu vas iz sistema i vi kroz 6 meseci opet morate sve podatke ispoceka da prilozite. Drugim recima vi 6 meseci ne postojite, da da ... A necu da spominjem kako koliko (barem koliko sam ja upoznat) zadnjih 10god nsz je faktor drustva: "idem da mi lupe pecat i ako znam da necu dobiti posao". Samo cu zadnje priloziti. Oni primaju platu.

  • Шишач снс-ОВАЦА

    12:52 // 29. 4. 2020.

    За време пандемије код нас су послодавци, ваљда, још више запошљавали???!!! У Србији више не важе никакви ни природни ни друштвени закони! Хахаха... Па, ово више нису информације ни за комплетне идиоте!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: