Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:51, 28. 2. 2019.

| Ekonomija

NSZ i ove godine daje subvencije za zapošljavanje i stručnu praksu

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
pare
Subvencije za zapošljavanje, ali i plaćena stručna praksa; ilustracija; foto: JV

Subvencije za poslodavce koji bi da zaposle ljude koji teško dolaze do posla, ali i za one koji bi da pokrenu biznis i plaćeni javni radovi i ove godine su deo javnih poziva koje je objavila niška filijala Nacionalne službe za zapošljavanje. Posebne programe imaju i za mlade koji bi da idu na stručnu praksu, obučavaju se za posao u nekoj firmi ili budu pripravnici, a svoju šansu imaju i osobe sa invaliditetom.

Javni pozivi koji važe ove godine objavljeni su na sajtu niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, gde nezaposleni i poslodavci mogu detaljno da se informišu o uslovima i subvencijama koje se dobijaju za različite programe.

Kako je pojasnila zamenica direktora NSZ u Nišu Nataša Stanković, ove godine su subvencije koje dobija poslodavac ako zaposli one koji spadaju u kategoriju teže zapošljivih od 150.000 do 300.000 dinara po novom radnom mestu.

Novac dobijaju i oni koji inače teže dolaze do posla i nalaze se na evidenciji NSZ, a koji planiraju da uđu u preduzetničke vode.

Odnosi se na nezaposlena lica koja se nalaze na evidenciji NSZ, a koji imaju neku poslovnu dobru ideju, žele da se oprobaju u privatnom poslu. Kroz ovaj program je to moguće da realizuju i ove godine je novčani iznos povećan, ranije je bilo 160.000, pa 180.000 dinara, a ove godine je 200.000 dinara - ističe Stankovićeva.

U ovogodišnjem programu javnih radova mogu da učestvuju svi građani koji su u kategoriji teže zapošljivih, ali Stankovićeva kaže da je potrebno da oni dolaze iz nerazvijenih opština, dok u Nišu i drugim lokalnim samoupravama koje su razvijenije mogu da se prijave samo osobe sa invaliditetom.

To je nešto što je promenjeno u odnosu na prošlu godinu, a sami novčani iznosi za lica su povećani u odnosu na prošlu godinu - dodaje.


Posebni programi za mlade

Aktuelan je i program stručne prakse za mlade koji su prijavljeni na Biro rada i nemaju radno iskustvo, priča Stankovićeva, a potrebno je da imaju srednje ili visoko obrazovanje, a i za taj program je ove godine predviđeno mesečno više para. 16.000 previđeno je za srednjoškolce, 18.000 za one koji imaju više ili visoko trogodišnje obrazovanje i 20.000 dinara za četvorogodišnje visoko obrazovanje, a subvencije ne podrazumevaju zasnivanje radnog odnosa.

On je interesantan za mlade koji su bez iskustva i za poslodavce jer se oni često odlučuju za ovaj program - kroz praksu od 6 ili 12 meseci mogu da dobiju nakon toga kvalitetnog i dobrog radnika i da ga zaposle - kaže Stankovićeva.

Mladi mogu da se prijave i za program koji je počeo prošle godine i namenjen je privatnim poslodavcima koji žele da zaposle nekog bez radnog iskustva i u struci za koju se nije školovao. Ovaj program prekvalifikacije podrazumeva i da poslodavci mogu da zaposle ljude na određeno ili neodređeno vreme, kaže, a od toga zavisi i kolike će subvencije biti.

Ako zasnuju na određeno vreme program traje 3 meseca na teret poslodavca plus 3 meseca kroz subvencije NSZ. Ukoliko je radni odnos na neodređeno onda je subvencija NSZ 6 meseci i poslodavac ima obavezu da još 6 meseci zadrži u radni odnos - dodaje.

Posebno zanimljiva obuka koju su najčešće koristile velike kompanije je, kako kaže, obuka na zahtev poslodavca i za tu su najviše povećane subvencije za polaznike - od 6.000 dinara koliko im se plaćalo ranije, ove godine će dobiti po 16.000 dinara.

To podrazumeva obuku, lice dok je na obuci i dalje je na evidenciji kao nezaposleno lice, a kada se obuka završi poslodavac je dužan da to lice zaposli na minimum 6 meseci. Ovaj program su koristile mnoge strane kompanije i mnogi su ostali i duže od 6 meseci da tamo rade - ističe Stankovićeva.

Jedina novina je program za pripravnike, sa srednjim i visokim obrazovanje, napominje, a namenjena je privatnim poslodavcima koji će zaposliti ljude bez radnog iskustva. Razlika između ovog programa i stručne prakse je što pripravnici zasnivaju radni odnos.

Sve ove programe detaljno će prezentovati tokom marta, a prva prezentacija namenjena malim i srednjim preduzećima će se održati 5. marta u Privrednoj komori u 11 sati. Potom će obilaziti niške opštine i lokalne samouprave: 6. marta Opštinu Pantelej u 12 sati, 11. marta Opštinu Crveni Krst u 11 sati, 12. marta Opštinu Aleksinac od 10 sati i u 12:30 Ražanj, 13. marta Merošinu u 11 sati, 15. marta Svrljig od 11 sati, 18. marta Gadžin Han u 12 sati i 19. marta Opštinu Palilula u 11 sati i Doljevac od 12 sati, dok će naknadno biti određen termin za opštine Medijana i Nišku Banju.

Iz niške Filijale Nacionalne službe najavljuju da će tokom godine sigurno biti još javnih poziva koje će imati zajedno sa lokalnim samoupravama, a očekuju i pozive u okviru IPA projekata Evropske unije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gori od crnogoraca

    15:51 // 1. 3. 2019.

    Vecito cemo da radimo i izdrzavamo drugog.

  • Fasizam

    15:47 // 1. 3. 2019.

    Dogovoreno je da radimo za drugog. Bice posla.

  • anja

    21:13 // 28. 2. 2019.

    Subvencije za jedne te iste poslodavce godinama. Dobijaju sredstva poslodavci ali i oni koji im to omoguće. Vajda obostrana a najmanja za nezaposlena lica jer će se posle godinu dana naći opet na evidenciji nezaposlenih a isti poslodavci opet uzeti sredstva za nova lica i tako u krug. Hitno menjati kriterijume za dodelu subvencija.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: