Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 1. 2. 2018.

| Ekonomija

Na jugu Srbije samo Piroćanci imaju plate veće od republičkog proseka

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
novac
Najmanji prosek plate u Gadžinom Hanu; foto: JV arhiva

Neravnomeran razvoj regiona i "kaskanje" juga Srbije za Beogradom i Vojvodinom, još jednom su potvrdile statistike. Svetla tačka su Pirot i Babušnica, koji su, prema podacima iz Republičkog zavoda za statistiku, u decembru prošle godine upisane u statističke knjige kao grad i opština sa najvećim prosekom primanja u regionu.

Oko 50.500 dinara bio je prosek plate u Pirotskom okrugu u decembru 2017, a u odnosu na ostale Babušnica je “odnela zastavicu”. U ovoj Opštini je prosek za decembar čak 7.000 dinara viši u odnosu na ceo okrug, kao i 4.000 u odnosu na republički prosek, dok je na drugom mestu Pirot sa 3.000 dinara većim prosečnim primanjima u odnosu na Okrug.

Trag u Pitoru U Pirotu prosek plata viši od republičkog; Foto: Arhiva JVMeđutim, ako se uzmu u obzir svi meseci prošle godine, Babušnica “pada” na nešto više od 38.000 dinara, dok su Piroćanci i dalje blizu 53.000 dinara.

Belopalančani koji su zaposleni, u decembru su u proseku primili oko 30.500 dinara, dok je u 2017. ovaj prosek bio za oko 2.500 niži, te iznosi svega 28.000 dinara. U Dimitrovgradu je prosečna plata tokom cele godine bila nešto viša od 31.000.

Iz Zavoda za statistiku ovako velike cifre za Babušnicu objašnjavaju "dinamikom isplate plata".

To je jako mala opština i tu samo jedna firma ako prethodni mesec ne isplati zaradu, a sledećeg meseca izbaci dve. Mi pratimo isplatu u tekućem mesecu, onda je prošleg meseca bio pad, a sledećeg skoči prosek. To se u malim opštinama jako vidi - pojašnjavaju iz Zavoda.

Decembarske plate tradicionalno uvećava, dodaju, i isplata dela zarade za januar koju poslodavci daju pred novogodišnje praznike.

Podaci predstavljaju prosečne zarade isplaćene prema mestu rada, a ne prema mestu stanovanja zaposlenih - navodi se na sajtu RZZS.


Niš daleko iza Pirotskog okruga

Zaposlene Nišlije su u decembru primile u proseku malo manje od 46.500 dinara, dok je, ako u statistiku uđu sve plate koje su zaradili u 2017. godini, ovaj prosek je za oko 5.000 manji - oko 42.500 dinara. Centar Niša Plate Nišlija ispod proseka Republike; foto: Vanja Keser

Ni u ostalim opštinama u Nišavskom kraju standard građana nije na zavidnom nivou, te je prosek Aleksinčana oko 40.500 dinara, dok najmanju platu imaju u Gadžinom Hanu - nešto više od 28.200.

Poređenja radi, oni koji rade u prestonici Srbije, u decembru su primili u proseku više od 68.000 dinara. Zaposleni u Beogradu su daleko iznad proseka radnika sa jugoistoka Srbije, a njihov prosek u 2017. iznosi nešto više od 60.000 dinara. Novosađani su u proseku primili više od 54.000 dinara.

S obzirom na to da je najveći grad jugoistoka Srbije, Nišlije ne mogu da budu zadovoljne ovakvom statistikom. O tome da Niš nema kompaniju koja zaista stvara dodatnu vrednost, početkom nedelje govorio je i akademik Ninoslav Stojadinović, a otvaranje fabrika koje upošljavaju radnu snagu, služe isključivo tome da “poprave statistiku”.

Imate u Pirotu Tigar Tyers, ima nekoliko firmi u ovom i susednim okruzima koje dominiraju izvozom. Nišu doprinosi Jura, ali nije to to. Tigar je nešto mnogo bitno, pa čak i Planinka, Prolom voda je u prvih 4-5 u ovih nekoliko regiona. Niš nema neku jaku kompaniju koja pravi dodatnu vrednost veliku. To je problem - rekao je ranije Stojadinović.

Za zapošljavanje fakultetski obrazovanih građana, koji bi trebalo da imaju i veće plate, Nišlije zasada čekaju otvaranje pogona austrijske kompanije koja proizvodi led rasvetu - Cumtobela. Prema ranijim najavama gradskog rukovodstva, ali i obećanja predsenika države Aleksandra Vučića ova fabrika bi trebalo da uposli indženjere i druge visokokvalifikovane kadrove, koji će imati platu oko 1.000 evra.

Predsednik SANU u Nišu je istakao i da bi ekonomsku sliku grada, a samim tim i standarg građana, mogle da poprave kompanije koje posluju u oblasti visokih tehnologija.


Leskovac, Vranje i Prokuplje takođe ispod proseka

Skoro 48.000 dinara, bila je prosečna plata u Srbiji u 2017. godini, što znači i da su Vranjaci sa 10.000 dinara manjim prosekom daleko ispod Republike. U Pčinjskoj oblasti, Surdulica je po primanjima odmah iza Vranja, pa su stanovnici ove Opštine primili u proseku nekoliko stotina dinara manje od Vranjanaca.

Situacija je slična i u Leskovcu, gde je prosek nešto iznad 36.000 dinara. Zaposleni i u ovim gradovima primili su nešto više para u decembru, pa su Vranjanci dobili u proseku skoro 43.000, a Leskovčani oko 37.700 dinara.

Medveđa se ističe u Jablaničkom kraju, pa su prošle godine imali prosek viši od 45.000 dinara, dok je ova cifra u decembru bila za čak 7.000 viša.

Prokupčani su među retkima koji su poslednjeg meseca 2017. u proseku primili manje nego u odnosu na celu godinu. Statistika kaže da su u decembru imali nešto više od 34.000, dok su za svih 12 meseci prosečno primili oko 1.300 dinara više. Iz Topličkog kraja, na godišnjem nivou, najbolji prosek imaju stanovnici Žitorađe, čija je prosečna plata bila oko 36.800 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • марко

    09:19 // 25. 7. 2018.

    Где налазе ове податке!? Све људе у Нишу које познајем (изузев оних на буџету) не зараде ни званичну минималну зараду. Дакле 24.822 динара им је недостижно. Лоша је ово статистика.

  • Lelele okrug

    10:29 // 2. 2. 2018.

    Pirocanci pune budzet bez akciza, zato imaju vece plate.

  • ZIVKOVIC

    08:06 // 2. 2. 2018.

    Tacan zbir netacnih podataka,to je statistika.Lazna slika zarada i standarda.Statistika i u sportu ne odrazava pravo stanje gde bolji po statistici izgubi mec a kamo u zivotu.Znamo sta je statisticki podvarak.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: