Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:10, 28. 9. 2022.

| Ekonomija

Na jugu će oko 4.500 mladih moći kroz praksu da zaradi prvu platu

Autor:J. S.Izvor:Južne vesti
obuka
Plaćena praksa za mlade traje 9 meseci; ilustracija; foto: NSZ

Više poslodavaca nego u prethodnim ciklusima prijavilo se za program "Moja prva plata" i na jugu Srbije, navode iz Nacionalne službe za zapošljavanje, a mesta ima za skoro 4.500 mladih koji bi da steknu radno iskustvo u struci. Od ponedeljka, 3. oktobra, moći će da se prijave za plaćenu praksu koja traje 9 meseci, a najviše mesta ima u Nišu, Leskovcu, Pirotu, Prokuplju, Vranju i Preševu.

"Moja prva plata" je program na koji mogu da se prijave mladi do 30 godina koji nemaju radno iskustvo, a žele da se osamostale za rad na konkretnim poslovima.

I ove godine ima mesta za 10.000 mladih sa srednjim i visokom obrazovanjem u Srbiji, od toga je oko 4.500 na jugu, a iz Nacionalne službe za zapošljavanje kažu da je interesovanje poslodavaca u ovom ciklusu veće nego u prethodna dva. tabela NSZ Prikaz broja poslodavaca, oglašenih pozicija i broja traženih kandidata po opštinama na jugu; foto: NSZ

Na jugu Srbije takođe je više prijavljenih poslodavaca, a najviše ih je u Nišu, Leskovcu, Pirotu, Prokuplju, Vranju i Preševu.

Na portal Moja prva plata na osnovu raspisanog javnog poziva za realizaciju programa u 2022. godini prijavilo se više poslodavaca nego u prethodnim ciklusima programa, i to u okviru filijale Niš – 944 poslodavaca za 2.062 kandidata, filijale Leskovac – 303 poslodavaca za 769 kandidata, filijale Prokuplje – 252 poslodavca za 558 kandidata, filijale Pirot 273 poslodavca za 448 kandidata i filijale Vranje – 296 poslodavca za 642 kandidata - navode iz NSZ.

Objašnjavaju da će u narednim danima prijave poslodavaca i njihove oglašene pozicije biti obrađene i provereriće da li ispunjavaju uslove definisane javnim pozivom.

Najkasnije do ponedeljka, 3. oktobra, će sve pozicije koje su odobrene biti vidljive na portalu "Moja prva plata", jer tada počinje prijavljivanje kandidata.

Nezaposleni mladi, bez radnog iskustva, moći će za posao da se prijave do kraja oktobra, a potom će ih poslodavci birati za svoje pozicije.

Poslodavci će imati mogućnost da vrše proces selekcije prijavljenih kandidata od samog početka njihovog prijavljivanja, a povezivanje (konačan izbor) kandidata će: poslodavci iz privatnog sektora obaviti u periodu od 01.11. do 15.11.2022. godine, a poslodavci iz javnog sektora u periodu od 16.11. do 30.11.2022. godine. U roku od 15 dana od dana konačnog izbora kandidata, na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs biće objavljena lista oglašenih pozicija poslodavaca sa brojem odobrenih kandidata - pojašnjavaju.

Potom će potpisati ugovor i početi da rade u privatnom i javnom sektoru 9 meseci, a za to vreme će im Nacionalna služba za zapošljavanje mesečno isplaćivati 25.000 dinara ukoliko imaju srednje obrazovanje, dok će mladi sa visokim obrazovanjem primati 30.000 dinara, uz uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Više informacija o programu "Moja prva plata" i konkretne pozicije za koje će biti otvorene prijave možete videti ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • slavko

    12:53 // 28. 9. 2022.

    "Rmbajte deco to je raj, to vam preporucuje cika Jova Zmaj".Ovaj svet ide u robovlasnicko drustvo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: