Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:12, 14. 11. 2023.

| Ekonomija

Na listi 100 najboljih malih i srednjih preduzeća u Srbiji njih 8 iz Niša

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
izlozba
Na izložbi u Nišu predstavljeno 100 najuspešnijih malih i srednjih preduzeća; foto: MSP100 EXPO

Na “MSP100 listi” najboljih i najuspešnijih malih i srednjih preduzeća u Srbiji, koja je predstavljena na konferenciji MSP100 EXPO u Nišu, nalazi se 14 firmi sa juga zemlje, od kojih je 8 niških. Ko će dospeti na listu, kako objašnjavaju kreatori ove liste iz Centra za visoke ekonomske studije (CEVES), odlučeno je po kriterijumima prihoda, izvoza na sofisticirana tržišta, uticaja na lokalnu zajednicu, fer poslovanja i inovacija.

Konferencija održana protekle nedelje u Nišu okupila je predstavnike srpskog MSP sektora, tokom nje je prikazana i izložba „Razvoj i dostignuća MSP100 šampiona” na kojoj su predstavljena preduzeća koja su vodeća u kategoriji skrivenih šampiona.

To su preduzeća koja imaju potencijal da doprinesu održivom razvoju Srbije u narednoj deceniji. Najveći izvoznici – konkurentnost dokazuju kroz postojan značajan nivo i rast izvoza na tržišta izvan našeg neposrednog okruženja. Inovativne firme – njihov potencijal za razvoj zasniva se na inovacijama. "Zelene firme" – imaju značajan ili pionirski doprinos ostvarivanju zelene tranzicije u Srbiji - objašnjavaju iz CEVES-a.

Među tih 100 malih i srednjih preduzeća 8 je iz Niša, dve su iz Blaca, i po jedna iz Prokuplja, Lebana, Merošine i Babušnice. Reč je o niškim firmama Badin soft, DMV, E-reciklaža, Neomedica, Niri 4NL, Nissatech innovation centre, Yumis i Tim industriel steel, dok su iz Blaca to preduzeća Lazar i Midi organic. Tu je i prokupačko preduzeće Gama consalting, D-company iz Babušnice, Strela iz Lebana i Ergomade iz Merošine.

Neke od njih bave se proizvodnjom i preradom prehrambenih proizvoda poput smrznutog voća, ajvara, sira i kajmaka, neke su iz IT sektora, a ima i onih koje proizvode nameštaj i saobraćajnu signalizaciju.

Na događaju u Nišu je predstavljen i MSP Kompas - besplatni interaktivni portal koji omogućava detaljan uvid u konkurentnost sektora i faktore koji na nju utiču. Preduzeća sada mogu da procene svoju konkurentsku poziciju u preko 30 tačaka (profitabilnost, produktivnost, zarade, zaduženost, stepen digitalizacije, kvalifikovanost kadrova...); a svi korisnici mogu da pretraže preko 20.000 kompanija i identifikuju one koje odgovaraju njihovim ključnim poslovnim kriterijumima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: