Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:28, 7. 4. 2022.

| Ekonomija

Na prelazu Preševo-Tabanovce obeležena traka za privrednike iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Granični prelaz Preševo
Obeležena traka "Open Balkan"; foto: Ministarstvo finansija

Na ulaznoj strani Graničnog prelaza Preševo - Tabanovce postavljena je tabla sa natpisom “Open Balkan” kojom je obeležena traka namenjena prevoznicima kompanija iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije sa statusom ovlašćenog privrednog subjekta.

Deo dogovora koji su ministri i predstavnici vlada Srbije, Albanije i Severne Makedonije postigli je i sistem koji će doprineti manjem zadržavanju kamiona na granicama i ubrzavanju protoka robe i usluga, što bi trebalo da dovede do bržeg razvoja privrede.

Nastavljamo sa sprovođenjem inicijative Otvoreni Balkan kako bi olakšali poslovanje privredi i ubrzali protok roba. Kamioni ne treba satima da čekaju na granicama već da se sve potrebne procedure sprovode brzo i efikasno. Na ovaj način slušamo glas privrede i utičemo na dalje poboljšanje privrednog ambijenta u našoj zemlji - rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Podsetio je i da su okviru inicijative potpisani sporazumi koji, osim olakšavanja trgovine, treba da doprinesu i saradnji u oblasti hrane, fitosanitarne i veterinarske inspekcije, kao i sporazum koji će omogućiti uvođenje jedinstvene radne dozvole između Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Rešavamo pitanja koja muče privredu poput čekanja na granicama i komplikovanih administrativnih procedura ili nedostatka radne snage. Sve su to stvari koje donose mnogo koristi svim zemljama članicama Otvorenog Balkana - rekao je Mali.

Podsetimo, skup “Otvoreni Balkan” održan je novembra prošle godine u Nišu, a na njemu su definisane aktivnosti koje treba da poprave protok robe, usluga i ljudi između Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: