Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:36, 1. 2. 2022.

| Ekonomija

Na proleće počinje izgradnja puta preko Radan planine kojim će se povezati Toplički i Jablanički okrug

Autor:Lj. M. i M. M.Izvor:Južne vesti
ulice
Na proleće kreće asfaltiranje puta preko Radan planine; Foto: A. K.

Put preko Radan planine od 26,5 kilometara koji će povezati Prokuplje i opštine Medveđu, Lebane, Bojnik i Kuršumliju, ali i turističke destinacije Sijarinsku i Prolom Banju, lokalitet Caričin Grad i Đavolju Varoš, počeće da se radi na proleće sa početkom građevinske sezone. Vrednost radova je oko 850 miliona dinara, a finansiraće ih JP Putevi Srbije.

Prema rečima načelnika Topličkog okruga Zlatana Miljkovića, projektna dokumentacija je završena, novac obezbeđen i čekaju se povoljni vremenski uslovi da bi se počelo sa radovima.

Ovaj put će omogućiti povezivanje opština Topličkog i Jablaničkog okruga, doprineće razvoju turizma, jer će povezati Sijarinsku, Lukovsku, Kuršumlijsku i Prolom Banju, ali i lokalitete Caričin Grad i Đavolju Varoš, kao i Brestovačko jezero. Uporedo sa asfaltiranjem puta, duž ove deonice biće izgrađen i spomen kompleks “Begovića grob” u čast Dimitrija Begovića, junaka Topličkog ustanka - kaže Miljković.

Prema njegovim rečima, taj putni pravac pozitivno će uticati na razvoj ne samo banjskog, već i planinskog i seoskog turizma, te će biti primamljiv za strane i domaće goste, ali i potencijalne investitore.

I za Nebojšu Arsića, predsednika Opštine Medveđa, izgradnja ovog puta je od velikog značaja i naglašava da će uticati na veću posećenost čuvenih "Radanskih staza zdravlja", vodopada Ripivode, Caričinog Grada na istočnoj strani Radan planine i Đavolje Varoši, Prolom Banje i Sijarinske Banje sa druge strane planine.

Dugo se čekao taj put koji je uzuzetno značajan za spajanje Jablaničkog i Topličkog okruga. Dobićemo turistički prsten, pošto ćemo spojiti četiri banje, kao i dva istorijski značajna lokaliteta. To će ljudima omogućiti da skrate put i za 100-ak kilometara, trebalo bi da bude izgrađeno i nekoliko etno sela, a siguran sam da će nam taj put preko Radana vratiti i ljude u sela – rekao je Arsić.

Izgradnju ovog puta je najavila i premijerka Srbije Ana Brnabić početkom avgusta prošle godine tokom posete opštinama u Jablaničkom okrugu.


Radan planina proglašena za nacionalni park prirode

Vlada Srbije je Uredbom 2017. godine Radan planinu proglasila novim nacionalnim parkom prirode kojim rukovode Srbijašume.

Uredba omogućava zaštitu šumskih staništa i očuvanje divlje faune, kao i nepokretnih kulturnih dobara, a površinski je zaštićeno 466 kvadratnih kilometara.

U okviru Parka prirode Radan nalazi se i spomenik prirode Đavolja Varoš, koja je mapirana kao svetski turistički potencijal i u skorijoj budućnosti će dobiti status geoparka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Lolce

    13:29 // 12. 3. 2022.

    Sve je to lepo ali sta je sa mnogo puta "zavrsenim" putem do Tovrljana i dalje prema Prokuplju?! Zaboravljano i prepravljano da je to sramota jedna.

  • Marko Jovanovic

    13:58 // 1. 2. 2022.

    Videćemo da li je ovo dobra ideja.

    • Sale

      15:11 // 1. 2. 2022.

      Svakako će biti dobro za saobraćaj i švaleraciju ...

  • Cene će poludeti

    13:45 // 1. 2. 2022.

    Strpite se do proleća.A onda kreću i cene namirnica koje su i ovako velike.U super market će se ići dvaput godišnje ko u crkvu.Za Božić i Vaskrs.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: