Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:07, 11. 2. 2020.

| Ekonomija

Na proleće počinje rekonstrukcija Bolnice u Vranju

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
Dom zdravlja Vranje
Vranjanci u naredne dve godine dobijaju Bolnicu dostojnu 21. veka; foto: M. D. /JV

Kompletno sređene trokrevetne bolničke sobe, od podova i zidova, do klime i posebnih toaleta, kao i sve službe u Bolnici pod jednim krovom koje će biti pristupačne i osobama sa invaliditetom, dobiće Vranjanci u naredne 2 godine, kada bi trebalo da bude završeno kompletno spoljašnje i unutrašnje uređenje paviljonskog dela stare Bolnice.

To što će Bolnica napokon biti pod jednim krovom, rekao je gradski većnik za zdravstvo Miroljub Stanković, olakšaće i pacijentima i lekarima, a sama zdravstvena zaštita biće mnogo bolja. Uređenje službi i odeljenja u Bolnici će se raditi po celinama, a za to vreme pacijenti će biti premeštani u zgradu stare Hirurgije koja je okrečena i već spremna za prelazak pacijenata.

Zdravstveni centar Vranje je bio jedan od retkih primera u Srbiji i Evropi sa najgorim sistemom sekundarne zdravstvene zaštite, funkcionisali smo na nivou 18. ili 19. veka. Paviljonski tim zdravstvene zaštite je horor i za pacijente i za lekare. Zamislite da na hirurgiji primite pacijenta i na kiši ili -20 ga vozikate 300-400 metara na rentgen. Bolnica pod jednim krovom omogućava da kada pacijent uđe u sistem zdravstvene zaštite na jedna vrata, izlazi na druga, ne vozikaju ga, to je strašno za sve - kaže Stanković.

Projekat nove Bolnice Vranje Projekat rekonstrukcije Bolnice vredan je oko 12 miliona evra; foto: M.D. /JV Samo projektna dokumentacija rađena je od 2017. godine, kaže prvi čovek Vranja Slobodan Milenković. Kako je objasnio, radiće se rekonstrukcija starih objekata i dogradnja novih, a sve sobe će biti trokrevetne sa svojim sanitarnim čvorom.

Između objekata ortopedije i rentgena, na prostoru prema kotlarnici, gradi se prizemni objekat za potrebe prijemno-specijalističkih službi na površini od 800 kvadrata gde će biti smeštene polikliničke službe i dijagnostika, glavni ulaz u bolnicu i prijem i otpust pacijenata i put do rentgena i laboratorije - rekao je Milenković.

Rekonstruisaće se, kaže, očno, urologija i ortopedsko odeljenje gde će biti urađen kosi krov sa korišćenjem potkrovlja.

Sve operacione sale sele se u novi Hiruški blok, a predviđeno je da na mestu operacionih sala budu bolničke sobe. Specijalističke službe će biti smeštene u prizemlju - kaže Milenković.

Dodaje, da će na prvom spratu ginekologije ostati sobe, ali preuređene, a planirano je da u prizemlju bude dnevna bolnica i prostor za otpust beba. Osim toga, biće uređen i teren oko Bolnice, sa novim saobraćajnicama i zelenilom.

Projekat Bolnice Vranje Radiće se kompletna rekonstrukcija starih objekata i dogradnja novih; foto: M.D. /JV Glavni projektant Ranko Gušić iz projektnog biroa Forma antika iz Niša, istakao je kao najvredniji deo projekta to što će energetska efikasnost biti bolja, pa se tako novac neće rasipati na plaćanje računa.

Zadatak je bio teži samim tim što se ne radi o novom objektu, već je u postojećem trebalo uklopiti sve standarde, a sama površina Bolnice je 14.500 kvadrata i 1.200 za infektivno odeljenje. Radiće se kompletna vodovodna, kanalizaciona mreža, video nadzor, dovođenje medicinskih gasova do svake sobe, menjaju se liftovi i uvode 4 nova bolnička lifta koje će moći da koriste i osobe sa invaliditetom, kako u sobama, tako i celoj bolnici - rekao je Gušić.

Rekonstrukcija bolnice u Vranju košta oko 12 miliona evra, a finansira je Evropski progres i Kancelarija za javna ulaganja. Tender za izvođača radova tek treba da bude raspisan i planirano je da radovi krenu za oko 2 meseca, a predviđeni rok za završetak radova je 450 radnih dana.

Podsetimo, kako je direktorka Zdravstvenog centra rekla za Južne vesti, rad će se mnogo razlikovati u periodu rekonstrukcije, broj kreveta će biti manji, pa će morati da se vodi računa u primanju pacijenata.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: