Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

22:18, 13. 11. 2021.

| Ekonomija

Na skupu “Otvoreni Balkan” u Nišu definisane aktivnosti koje treba da poprave protok robe, usluga i ljudi

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
otvoreni balkan
foto:printscreen/Instragram Siniša Mali

Sistemi koji će doprineti manjem zadržavanju kamiona na granicama, omogućiti slobodan pristup građana 3 zemlje na tržištu rada, kao i priznavanje statusa ovlašćenih privrednih subjekata, deo dogovora postignutog na skupu "Otvoreni Balkan" koji je održan u Nišu. Zaključak sa radnih sastanka potpisali su ministri i predstavnici vlada Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Kako je ministar finansija Siniša Mali naveo na svom Instagram profilu, u Zaključku su definisane sve aktivnosti koje treba da se sprovedu do samita koji se održava u Tirani krajem decembra, a kako bi se popravio protok robe, usluga i ljudi, kao i da se ukloni sve što tri ekonomije vide kao prepreke za razvoj i napredak u radu.

Između ostalog, dogovoreno je da će se do kraja godine intenzivno raditi na uspostavljanju sistema za elektronsku razmenu svih neophodnih dokumenata, carinskih deklaracija, fitosanitarnih i veterinarskih sertifikata, kao i na unapređenju već postojećih sistema. Realizacija ove mere će značajno doprineti manjem zadržavanju kamiona na granicama. Dogovoreno je i potpisivanje sporazuma kojim će se omogućiti slobodan pristup tržištu rada građana naše tri zemlje. Oni će moći slobodno da borave i rade na teritoriji Srbije, Albanije i Severne Makedonije - napisao je Mali na svom Instagramu.

Takođe, dogovoreno je i da će sve tri zemlje da uvedu sistem gde će granične službe raditi 24 sata, 7 dana u nedelji, kao i potpisivanje sporazuma o priznavanju statusa ovlašćenih privrednih subjekata, što će, kako je napisao, pojedinim kompanijama olakšati prelazak granice i doneti druge benefite.

Kako je najavio, biće osnovana i zajednička radna grupa koja će se baviti harmonizacijom poreske politike tri zemlje.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mary

    11:27 // 27. 12. 2021.

    O kakvom "Otvorenom Balkanu" pričate? Turizam u Nišu? Tuga! Par stranačkih službenika sedi u polumračnim kancelarijama TONa u ul.Nade Tomić, čekajući da im prodje radno vreme. I tako iz dana u dan! Tzv.ture izvode samozvani vodiči bez licenci i znanja. To su uglavnom bliski rodjaci vlasnika agencija. Grad Niš zamro skroz! Bravo! Samo napred...

  • superhik

    16:44 // 14. 11. 2021.

    Evo gde mi srljamo. Hrvati bez viza od 1.11.2021 mogu u USA! Pa sad bi vidite gde smo i ko smo… Bravo za nazadnjake!

  • Riki

    10:24 // 14. 11. 2021.

    Predlazem da svi politicari posalju svoju decu da rade u Albaniju da beru lubenice, voce i povrce.Isto tako i u Makedoniji.Dajemo im prednost da zarad

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: