Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:19, 15. 11. 2021.

| Ekonomija

Na skupu “Otvoreni Balkan” u Nišu o otvaranju tržišta rada između tri susedne zemlje

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Otvoreni Balkan Niš
Sve aktivnosti koje su definisane u Zaključcima trebalo bi da se sprovedu do samita koji se krajem decembra održava u Tirani; foto: Vlada Republike Srbije

Potpisivanje dokumenta kojim je predviđeno da se do kraja godine radi na uspostavljanju sistema za elektronsku razmenu svih neophodnih dokumenata, carinskih deklaracija, fitosanitarnih i veterinarskih sertifikata, kao i dokumenta koji predviđa potpisivanje sporazuma kojim će omogućiti slobodan pristup tržištu rada na teritorijama tri zemlje, ishod je dvodnevnog skupa “Otvoreni Balkan” koji je u Nišu okupio ministre finansija, poljoprivrede, rada i zapošljavanja vlada Republike Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, sve aktivnosti koje su definisane u Zaključcima trebalo bi da sprovedu do samita koji se krajem decembra održava u Tirani.

Prvi dokument su potpisali ministar finansija Siniša Mali, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, kao i ministarka finansija Albanije Delina Ibrahimaj, ministarka poljoprivrede Albanije Frida Kafka i zamenik ministra poljoprivrede Severne Makedenoji Trajan Dimkovski.

Realizacija ove mere značajno će doprineti manjem zadržavanju kamiona na granicama. Takođe, dogovoreno je da će do kraja godine sve tri zemlje uvesti sistem gde će sve granične službe, uključujući i fitosanitarnu inspekciju raditi 24/7 - saopštavaju iz Vlade.

Kada je reč o integrisanom graničnom prelazu “One stop-shop”, Srbija i Severna Makedonija do kraja godine treba da reše sve nedostatke kako bi u potpunosti bio funkcionalan, a Severna Makedonija i Albanija da nastave da rade na tome da uspostave “One stop-shop” između svojih zemalja.

Drugi dokument potpisale su ministarke Tatjana Matić, Darija Kisić Tepavčević i Delina Ibrahimaj, kao i ministar Trajan Dimkovski.

Ovim zaključkom je predviđeno potpisivanje sporazuma kojim će se omogućiti slobodan pristup tržištu rada građana naše tri zemlje. Oni će moći slobodno da borave i rade na teritoriji Srbije, Albanije i Severne Makedonije - piše u saopštenju.

Na samitu koji će decembra biti održan u Tirani razgovaraće o tome šta je u međuvremenu urađeno i koji su naredni planovi kako bi se iskoristili potencijali ove inicijative, a predviđeno je da do kraja ovog meseca bude osnovana i zajednička radna grupa koja će se baviti harmonizacijom poreskke politike tri zemlje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tajanstveni Alan

    20:21 // 17. 11. 2021.

    Trala- la, la , za naivne !

  • jova

    16:53 // 16. 11. 2021.

    Kakvo odabrano društvo cccc Sve sila do sile. To samo bolesni um može da smisli.Gde si bio da radiš? U Albaniji!! Moćno,nema šta.

  • Place mi se

    08:08 // 16. 11. 2021.

    Kad sam bio mladji, roditelji su me ucili da budem u drustvu najbolje dece u svakom pogledu.Zato meni ovo drustvo ne pripada.Vec Swet. Nem,Engle,Nemac

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: