Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

23:24, 26. 1. 2016.

| Ekonomija

Načelnici uprava odlučuju o višku zaposlenih

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
index.jpg
Svaka vlast zapošljavala svoje kadrove; foto: D.M.

Leskovački gradski većnici formirali su radno telo koje će odlučivati o višku zaposlenih u lokalnoj samoupravi. Racionalizacija će, kažu, biti bolna, ali je zasada nepoznat broj činovnika koji će ostati bez posla.

Za predsednika radnog tela izabran je većnik Oliver Antanasijević, a za članove Dalibor Tričković, načelnik Gradske uprave za finansije, Jasminka Milenković, načelnica Gradske uprave za urbanizam i komunalno-stambene poslove, Suzana Stanković Ilić, načelnica Gradske uprave za društvene delatnosti, Ivan Đorđević, načelnik Gradske Gradske uprave za poslove gradske Skupštine i Gradskog veća.

Među zaposlenima vlada veliki strah. Mnogi se plaše da se procena rada ne svede na političke i rođačke veze - kaže za "Južne vesti" jedan od zaposlenih u lokalnoj samoupravi.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je objasnio da je racionalizacija bolna, ali neizbežna mera jer je donošenjem Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru započeo proces racionalizacije, odnosno smanjenja broj zaposlenih u javnom sektoru na svim nivoima sa vremenskim trajanjem od 4 kalendarske godine, zaključno sa 31. decembrom 2018. godine. Grad Leskovac je obuhvaćen procesom racionalizacije.

Radi se o teškom i mukotrponom procesu, pogotovo imajući u vidu nasleđeno breme prekomernog zapošljavanja iz ranijeg perioda, prethodne neuspele racionalizacije - kazao je Cvetanović.

Leskovac je obuhvaćen procesom racionalizacije, tako da za 2015. godinu treba da se optimalizuje ukupan broj zaposlenih u javnom sektoru od 2.246, kako je određeno Odlukom Vlade Republike Srbije o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu državnih organa i sistemu javnih službi u lokalnim samoupravama.

Gradonačelnik je istakao da broj zaposlenih u javnom sektoru sa radnim odnosom u javnim preduzećima u ustanovama kulture i socijalne zaštite, kao i u drugim javnim službama, do sada nije bio zahvaćen monitoringom i kontrolom potrebnog broja zaposlenih u odnosu na faktičko stanje.

Lokalne vlasti su se menjale i samostalno dodavale. Sada moramo sveobuhvatno da krenemo u prosec smanjenja kod svih korisnika javnih sredstava bez izuzetaka - kazao je Cvetanović.

Inače, radno telo, sem njegovog predsednika, čine isključivo načelnici gradskih uprava. Načelnici i direktori će već do 2. februara morati da podnesu izveštaje po tom pitanju, a potom formirana komisija sa gradskim većnikom Oliverom Antićem na čelu preuzima posao.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: