Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:17, 1. 10. 2012.

| Ekonomija

Najava novog štrajka u Nisalu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
nisal.jpg

Iako je polovinom septembra postignut dogovor o isplati zaostalih zarada, zbog nepoštovanja dinamike isplate radnici najavljuju štrajk. Plata bi trebalo da bude isplaćena danas i direktor ne očekuje realizaciju štrajka.

Posle ukazivanja na brojne probleme i neisplaćene zarade radnici niške fabrike aluminijuma Nisal početkom septembra stupili su prvi put u generalni štrajk.

Nakon dogovora sa rukovodstvom štrajk je prekinut, radnici su se vratili na svoja radna mesta, a na rukovodstvu je bilo da ispoštuju dinamiku isplate zaostalih zarada. S obzirom da se to nije desilo, radnici najavljuju novi štrajk.

- Mi smo najavlili generalni štrajk za 4. oktobar pošto poslodavac poslednji dogovor nije ispoštovao odmah u startu. Jedini uslov da ne stupimo u štrajk je da radnicima budu isplaćena sva zaostala primanja – kaže Dragan Marinković, predstavnik radnika Nisala.

Kako kaže Marinković, prema dogovoru prva plata je trebalo da bude isplaćena još 21. septembra. Danas je 1. oktobar, a na računima radnika nema uplate zarada.

Ipak od direktora Nisala Nebojše Krstića stiže informacija da je bi plata trebalo da bude danas uplaćena. On potvrđuje da je štrajk najavljen za 4. oktobar, ali, kako kaže, ne očekuje da će on biti realizovan.

- Oni će dobiti danas tu platu koju su zaslužili i nastaviće se dalje plaćanje po sporazumu koji smo zaključili. Sindikat je upoznat sa tim detaljima i znaju apsolutno sve. Ja imam najavu štrajka za četvrtak, ali od toga po svoj prilici neće biti ništa, jer će ova plata svakako leći, a nadamo se i sledeća iduće nedelje po tom ubrzanom ritmu koji smo dogovorili – rekao je direktor Krstić.

Krstić objašnjava da je uplata dogovorene zarade kasnila zbog probelma sa jednom od poslovnih banaka.

- Trenutno bijemo tešku bitku sa jednom od poslovnih banaka da izađemo iz njihovih čeljusti. Naš partner plati direktno banci, a oni nama puste blokadu na računu. I to su razlozi zašto smo kasnili, drugih nema – objasnio je Krstić.

Podsetimo radnici Nisala su na svoje probleme pažnju javnosti skrenuli krajem avgusta uputivši pismo potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću. Ubrzo zatim su i stupili u generalni štrajk.

Polovinom septembra štrajk je privremeno prekinut, a pregovori sa direktorom nastavljeni. Dogovor je očigledno postignut, ali pošto plate nije bilo radnici najavljuju novu obustavu rada.

Da li će to toga doći znaće se u četvratak 4. oktobra.

I mali akcionari ponovo protestuju

Radnici ovog Nisala protestvovali su u petak ispred Gradske kuće u Nišu, nezadovoljni izvršenom privatizacijom u ovom preduzeću i kako kažu nezavidnim položajem velikog broja radnika.

Osnovni zahtev radnika Nissala je da se preispita urađena privatizacija i da lokalna vlast u Nišu pruži podršku radnicima u ostvarivanju njihovih ciljeva.

Kako su istakli sindikalci ovog preduzeća fabrika je u procesu privartizacije 2001. godine procenjena na 61 milion, a prodata za samo 325.000 evra.

Iako grad Niš nema nikakve ingerencije u vezi sa načinom na koji je izvršena privatizacija Nisala gradonačelnik Zoran Perišić se obratio prisutnima i objasnio da Grad pomoć može da pruži samo u okviru svojih zakonskih ingerencija koje u ovom slučaju nisu velike.

Gradonačelnik je za utorak 2.oktobar zakazao sastanak sa predstavnicima nezadovoljnih radnika Nisala na kojem će biti razmotrene mogućnosti na koji način grad Niš može da pomogne u ovom slučaju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ljuba

    11:30 // 2. 10. 2012.

    Ha,ha, ovom direktoru su krive banke, i nekakve celjusti, to znaci da radnici nisu dobro informisani, treba da idu da strajkuju ispred banke, ili na nekom drugom mestu,

  • Dragan Sindjelic

    15:33 // 1. 10. 2012.

    Oni su već dugo u potpunoj agoniji, i po svemu sudeći iz nje neće nikad izaći.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: