Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:23, 22. 3. 2021.

| Ekonomija

Najavljena rekonstrukcija vodoprivrednih objekata u Vlasotincu

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
vodovod vlasotince
Česti problemi sa vodom; ilustracija; foto: Agencija Publika

Velikih problema sa vodosnabdevanjem i poplavama bilo je u prethodnom periodu u vlasotinačkom kraju, a ulaganje novca u hitnu rekonstrukciju brane i detaljnu rekonstrukciju vodozahvata, crpne stanice i cevovoda koji vodi do fabrike vode, obećava zamenik predsednika Opštine Vladimir Kocić.

On je tokom skupštinskog zasedanja na kome je usvojen plan za zaštitu od poplava za vode drugog reda, rekao da je u toku izrada projekta hitnih sanacionih radova koji će zajedno finansirati opština i JP Srbijavode, koje je finansiralo i rekonstrukciju cevovoda odnešenog u poplavi u januaru i radove na delu oštećenog vodozahvata.

Ljudi iz Instituta "Černi" su dali ponudu, očekujemo ugovaranje radova, da uradimo projekat i dobijemo dozvolu za rekonstrukciju brane jer se trenutno snabdevamo vodom za piće sa alternativnog vodozahvata. Čim se završi taj projekat, vrednost radova bi trebalo da bude oko 13 miliona, polovinu će finansiratio opština Vlasotince, a polovinu Srbijavode. U toku su i sanacioni radovi u MZ Stajkovce, naniže od mosta - rekao je Kocić.

Nakon tih hitnih sanacionih radova, kako je dodao, mora će da se radi detaljan projekat rekonstrukcije vodozahvata, cevovoda, crpne stanice i cevovoda koji vodi do fabrike vode.

Pucanje voda i čest nestanak vode, koja je nedeljama i nakon dolaska neispravna za piće, česta je pojava u Vlasotincu, a kako kaže zamenik predsednika, radni rok tih objekata je istekao i to je razlog za pucanje cevi.

Radimo na tome da fabriku vode ozakonimo, ucrtamo u katastar jer ne možemo da radimo projekte za rekonstrukciju dok ne izvršimo ozakonjenje tog objekta. Krenuli smo i sa projektima prepacelacije i spajanja jer se fabrika vode nalazi na 36 parcela koje su do dan danas poljoprivredno, a ne građevinsko zemljište. Takođe, završava se projekat Mandžinog potoka, reke Šišavice i svih ostalih vodotokova drugog reda kako bismo sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima našli mogućnosti da finansiramo sve te projekte - rekao je zamenik predsednika.


Država ulaže u izgradnju kanalizacije

Dodaje da je sa Ministarsvom građevine dogovoreno je da u toku maja Vlasotince uđe u prvi krug projekta “Čista Srbija“, u vezi sa izgradnjom fekalne kanalizacije u svim većim seoskim mesnim zajednicama, uz izgradnju jednog novog postojenja i uz rekonstrukciju dela postojeće kanalizacije.

To je oko 78 km kanalizacione mreže. Imamo spremno 70% tih projekata, a izradu ostalih 30% će ministarstvo da finansira i nadam se da ćemo moći u ovoj godini krenemo sa gradnjom te kanalizacije - objašnjava Kocić.

Podsetimo, rekonstrukcija i izgradnja nove kanalizacione mreže najavljena je i u Bujanovcu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: