Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:30, 22. 10. 2021.

| Ekonomija

Najavljuju se novi subvencionisani letovi iz Niša, a nadležni ne govore šta je sa 12 linija za koje se već daje novac

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
aerodrom
Starih letova nema, a nadležni najavljuju subvencije za nove; foto: D. P.

Da se planira da država sa oko milijardu dinara subvencioniše letove sa niškog aerodroma "Konstantin Veliki" ka Istanbulu, Kelnu, Ljubljani i Frankfurtu, Atini i Tivtu, najavljuje gradski većnik Nenad Stanković, dok istovremeno nema odgovora od nadležnih šta je sa letovima ka 12 destinacija za koje je Er Srbija pre dve godine dobila subvencije. Od tih 12 letova, trenutno saobraća samo jedan - ka Frankfurtu (Hanu).

Zaživeće dugoočekivana avio-linija od Niša do Istanbula, najavljuje gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Putnicima će sa niškog Aerodroma od naredne godine na raspolaganju biti i druge destinacije, a prema rečima člana Veća Nenada Stankovića, one će biti subvencionisane iz republičkog budžeta. Air Serbia Niš 3 Od 12 subvencionisanih, samo jedna linija iz Niša; foto: Air Serbia

Bio sam na sastanku Radne grupe koju je organizovalo Ministarstvo za saobraćaj i infrastrukturu, na sastanku Radne grupe razmatrale su se linije potencijalne koje će biti iz Niša. Grad je opredelio konkretno za niški Aerodrom "Konstantin Veliki", biće opredeljeno naredne godine iz budžeta Republike oko milijardu dinara za subvencije letova - rekao je Stanković.

Najavljuje da će međunarodni tender biti raspisan 2022. godine za nekoliko avio-linija, dva puta nedeljno bi trebalo da saobraćaju avioni do Frankfurta, Kelna, Ljubljane i Istanbula tokom cele godine, dok će sezonski leteti do Atine i Tivta. Dodaje da još ništa nije konačno, kao i da postoji mogućnost da neke linije budu izmenjenje.


Dok najavljuju nove, stari letovi "vise o koncu"

red letenja Jedina linija od 12 subvencionisanih je Niš-Frankfurt Han; foto: printscreenI dok nadležni najavljuju subvencije za nove letove, starih subvencionisanih letova gotovo i da nema.

Još 2019. godine Er Srbija je dobila subvencije za 12 avio-linija, u vrednosti od 5 miliona evra na godišnjem nivou. U Odluci Vlade o proglašenju linija od javnog interesa iz 2019. godine, navedeno je da bi ugovor trebalo da važi do 2023. godine.

Redovan avio-prevoz iz ove odluke obavlja se u periodu od 1. jula 2019. godine do 30. juna 2023. godine - stajalo je u odluci.

odluka letovi Ugovor bi trebalo da važi do 2023. godine; foto: Službeni glasnikMeđutim, avioni te kompanije trenutno saobraćaju samo na jednu destinaciju. Koji je razlog što nema drugih letova ne znaju sa niškog Aerodroma jer, kako kažu, nisu nadležni.

Trenutno avio-kompanija Air Serbia iz Niša vrši redovan putnički avio-saobraćaj ka Frankfurt Hanu. Ostala pitanja nisu u našoj nadležnosti, s toga Vas najljubaznije upućujem na press službu avio-kompanije - navode sa niškog Aerodroma.

Na pitanja novinara nisu odgovorili iz kompanije Er Srbija. Pitanja su upućena pre više od mesec dana i drugom potpisniku ugovora - Ministarstvu saobraćaja, ali ni odatle ne odgovaraju da li i subvencionišu letove kojih nema.

Stanković, koji je bio na sastanku Radne grupe pri Ministarstvu, navodi da nije bilo reči o starim subvencijama. Na pozive i poruke nije odgovarao ni nekadašnji član niškog Veća, a sada direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković.


Vojinović: Pripejd ili postpejd subvencije?

ugovor Potpisivanje ugovora 2019. godine; foto: MGIS Urednik vazduhoplovnog portala Tango six Petar Vojinović ukazuje na to da postoje dve mogućnosti kada je reč o ugovoru koji su potpisali Er Srbija i Ministarstvo saobraćaja.

Što se tiče obaveze na osnovu subvencija, ne znamo da li su te subvencije pripejd, dakle da li su unapred plaćene kompaniji za trajanje tog ugovora sa njom ili, što je više verovatno, da država plaća na osnovu generalno godišnje utvrđenog iznosa, da plaća po izvršenim letovima svakog meseca. Ukoliko je ova prva verzija, ona nije logična budući da baš zbog ovakvih situacija te pare nekad i ne bi mogle da budu iskorišćene - navodi.

Poručuje i da je pandemija korona virusa uticala na sve avio-kompanije, a posebno nacionalne koje su, kaže, imale razne linije koje nisu isključivo profitabilne, a među kojima su neke i iz Niša.

Podsetimo, nedavno su i iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju ukazali da nema subvencionisanih letova, pa su pitali nadležne koliko građane košta neletenje Er Srbije iz Niša.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Svetozar. Cvetkovic

    18:45 // 4. 12. 2021.

    Let Cirih- Nis zagarantovano ce biti isplatljiv , nevidim gde je problem , dajte nam bar objasnjenje.

  • Miroslav Stamenkovic

    14:16 // 29. 10. 2021.

    Let za Cirih je jako tražen. Zaista je nerazumno da ovaj let iz Nisa uopšte više ne postoji, makar jednom nedeljno. On bi se Er serbia u svakom slučaju isplatio, mislim čak i bez subvencija.

  • Posmatrac

    10:02 // 25. 10. 2021.

    Nekada se letelo svakodnevno iz Nisa za Cirih, ali to je zaboravljeno da na toj ima izuzetno veliki broj putnika. Ako vec ne zele da lete za Cirih, onda bi bilo dobro resenje da se leti iz Nisa za St. Galen (ALTENRHEIN) , udaljen od
    Friedrichshafen
    (FDH / EDNY) Rating: 81% 21 km
    Memmingen
    (FMM / EDJA) Rating: 71% 76 km
    Zurich
    (ZRH / LSZH) Rating: 89% 76 km
    Buochs
    (BXO / LS

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: