Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:54, 17. 7. 2018.

| Ekonomija

Najbolje start-ap ideje na takmičenju u Nišu iz oblasti muzike, medicine i mode

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
startap
Takmičenjem završena StartUp akademija; foto: M. Antić

Kreiranje zaštitnih maski za klavijature, platforma koja spaja pacijente i lekare i personalizovana odeća, biznis su ideje tri tima iz Niša koji su pobedili na takmičenju koje je bilo finiš "StartUp" akademije. Svoje startapove su već pokrenuli i očekuju da će imati uspeh na tržištu.

Sva tri tima sastavljena od mladih Nišlija, prošla su obuku na StartUp akademiji sa iskusnim trenerima i preduzetnicima, koji su ih učili kako da poslovnu ideju razviju i prodaju, kako da podele uloge u timu, napišu dobar biznis plan i predstave se potencijalnim investitorima i partnerima.

Na nedavnom održanom takmičenju oni su izabrani kao najuspešniji, a kako kažu iz NiCAT klastera koji je organizator akademije, žiri nije mogao da izdvoji samo jedan tim kao najbolji. Osim znanja i simboličnih nagrada pobednički timovi će dobiti i pomoć klastera.

Pružićemo pomoć ne samo pobedničkim timovima, već svim timovima koji su učestvovali u ovom programu. Sa većinom smo ostali u kontaktu i nastaviće da rade sa trenerom na usavršavanju svojih ideja - objašnjavaju u NiCAT klasteru.

Tim Prossic, koji čine 26-godišnji Nikola Đorđević i 23-godišnji Lazar Mladenović, osmislio je zaštitne maske za muzičke instrumente i miksete i do sada je prodao preko 400 maski bez, ističu u klasteru, ikakvog marketinga. maske za klavijature Ideju dobili od oca jednog člana tima čiji je otac muzičar; foto: FB Prossic

Svaka folija je precizno proizvedena u skladu sa modelom klavijature i njena svrha je da zaštiti instrument od oštećenja koja vremenom nastaju. Takođe, folija se vrlo lako namešta i skida i pritom ne ostavlja nikakve tragove - objašnjava Nikola Đorđević.

Kaže da veruju u uspeh svog start-apa jer su validacijom tržišta utvrdili da postoji interesovanje i dovoljna potražnja na tržištu. Dalji planovi su im da srede sajt, pregovaraju sa potencijalnim partnerima i uspostave proizvodni pogon.


Aplikacijom do sigurne dijagnoze

Jedan od pobedničkih timova je i Medikam koji pravi servis koji će spajati pacijente i privatne lekare i platformu koja će kroz bazu znanja pokušati da spreči “guglanje” simptoma i traženje dijagnoze. Na ovu ideju su 25-godišnje Ana Kitanović i Milica Stamenković došle kada su čekale u redu za pregled u Kliničkom centru.

Gužve i pretraživanje simptoma na internetu su glavni krivci, jer smo obe poželele u tom trenutku da postoji aplikacija koja ce ubrzati sam proces saznavanja dijagnoze. Naša ideja je zapravo da olakšamo pacijentima, da sve ide malo brže - objašnjava Milica Stamenković.

startap akademija Obuka koja je, kažu učesnici, puno značila; foto: M. AntićVeruju da je ideja o ovoj platformi ostvariva, a očekuju da će uz pomoć mentora sa akademije uspeti na tržištu.


Odeća i obuća sa stavom

Startap tima Wibbly Wobbly osmislio je platformu za personalizovanu modu kako bi zainteresovani mogli da sami kreiraju svoj komad odeće i obuće i naruče onlajn. Već su, kažu u NiCAT klasteru, prodali preko 1.000 komada odeće i trenutno rade na razvoju onlajn platforme.

Jedan od članova tima Miloš Antić kaže da je ideja da šta god neko zamisli bude “stavljeno” na duks, majicu ili patike.

Poznati brendovi danas ulažu puno para u istraživanja kako bi znali šta mislimo kako mislimo i kreiraju nam printove na odeći koji su više generalno mejnstrim. Glavni cilj nam je da isnpirišemo ljude da nose svoje sopstvene vrednosti i svoje priče na svojoj odeći, jer svako od nas ima toliko priča i vrednosti u sebi samo ih nije svestan i ne iznosi na površinu - objašnjava Miloš.

Osim Miloša, u timu su Jelena Perić, Darko Mijušković, Petra Cvetanović, Uroš Denčić i Silvija Petrović, a kažu da im je StartUp akademija “otvorila oči” za mnoge stvari.

Naučio sam koliko je važno znati da prezentuješ svoj biznis na najefektiviniji način. Danas je jako bitno da svojim radom i biznis modelom zainteresuješ drugu stranu da poželi da radi sa tobom. Pravi momenti su retki a kada ti se pruži prilika bolje ti je da budeš spreman. Upravo to sam poneo sa ove akademije - ističe Miloš Antić.


Start-ap scena u Nišu na prvim stepenicima razvoja

U niškom klasteru naprednih tehnologija NiCAT, koji je zajedno sa "Delijem" i uz finansijsku podršku nemačkog programa GIZ organizovao StartUp akademiju, kažu da se start-ap scena u Nišu aktivno razvija već nekoliko godina, ali da je trenutno u ranim fazama.

Ohrabruje dolazak akceleratora i fondova, kao i orijentacija države prema inovacijama, ali je potreban ozbiljniji i sistemski pristup tome. Mi kao nacija mozemo da budemo briljantni i kao inženjeri i kao biznismeni, ali naše školstvo i sistem ne podstiču ljude na preduzetništvo, pa je potrebno paralelno raditi na podizanju svesti, adekvatnoj edukaciji, ali i realnoj slici šta to zapravo znači pokrenuti svoju firmu - objašnjavaju u NiCAT klasteru.

Jedan od vidova edukacije bila je StartUp akademija koja je, kažu u klasteru, služila tome da učesnici nauče “šta je start-ap kao biznis koji traži svoj ponovljivi i skalabilni biznis model, te kako da validiraju svoju ideju i predstave je potencijalnim investitorima i partnerima”.

Veliki “odliv mozgova” iz Srbije, odnosno odlazak velikog broja mladih i obrazovanih ljudi, predstavlja jedan od najvećih problema u Srbiji.

Južne vesti će se u narednom periodu baviti temama koje otvaraju nove šanse za zapošljavanje mladih ljudi, kako bi se sprečio njihov odlazak iz zemlje. Start ap programi, programi podrške finansirani od strane EU, samo su neke od mogućnosti kako bi se mladi zadržali u Srbiji i kako bi im se pružili kvalitetni uslovi rada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: