Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:34, 2. 7. 2018.

| Ekonomija

Nakon Merošine, i u Prokuplju otkazani "Dani višnje" zbog niske otkupne cene

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
visnja
Višnja ove godine i u Prokuplju donela brigu, a ne razlog za slavlje; foto: arhiva JV

Samo nekoliko dana pre planiranih manifestacija "Dani višnje" i "Toplički sabor višnjara" najavljenih od 6. do 8. jula u Prokuplju i Velikoj Plani, Opština Prokuplje je otkazala manifestacije solidarišući se sa višnjarima zbog niske otkupne cene, ali i u znak protesta zbog ponašanja otkupaca prema proizvođačima.

I pored činjenice da su do skora tvrdili da je održavanje manifestacije dobro zbog kontinuiteta i promocije višnje, pod pritiskom nezadovoljnih proizvođača višnje koja se otkupljuje po ceni od 25 dinara za kilogram, Opština Prokuplje je, poput Opštine Merošina u kojoj se održavala slična manifestacija, odustala od organizacije.

Time se, kako kažu u zvaničnom saopštenju, vlast u Prokuplju solidariše i daje podršku proizvođačima.

Stanje na terenu je krajnje nepovoljno, pogotovo u delu koji se odnosi na otkup i plasman višnje, jer je ovogodišnja cena veoma niska i kreće se od 25 do 50 dinara za kilogram. Ono što još više zabrinjava je dinamika i tok berbe, jer je, prema procenama stručnih službi, obrano 60 do 70 % gajene površine. Posebno je zabrinjavajuća situacija u podjastrebačkim selima gde je obrano samo oko 50 % roda – kaže se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Opštine Prokuplje.

Na teritoriji Prokuplja se čak 70 % stanovništva bavi i na neki način živi od poljoprivrede, a jedna od najzastupljenijih kultura je upravo oblačinska višnja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Deki

    21:56 // 2. 7. 2018.

    U Srbiji nema zivota! Svako ko moze neka napusti ovu zemlju. Pa videlo se oko aeodroma sta dalje da pricamo! SNS ima ovu zemlju da proda i unisti ko to nevidi nosi naocare.Sada laku noc

  • TREBA ODRŽATI SKUP PROIZVOŽAČA

    15:08 // 2. 7. 2018.

    Manifestaciju ne treba otkazivati, ali se
    ne treba održavati u vašarskoj atmosferi.
    Baš zbog kritične situacije narod treba
    da se okupi, ali bez muzike i proslave.
    Treba održati skup proizvođača gde
    bi bio dogovoren bojkot otkupljivača i
    zajednička strategija za sledeću godinu
    Oformiti skupštinu, izabrati organe i
    sledeće godine nastupiti bez otkupljivača
    Od države ne treba tražiti pomoć i podršku

    • Tivat

      19:14 // 2. 7. 2018.

      Sve da ti drzava ne da pomoc i podrsku!Mozda,da je izborna godina,da vas premantaju,pa si trljajte glavu!

  • Gradska faca

    13:30 // 2. 7. 2018.

    Dosadni ste vise sa tim manifestacijama tipa-dani višnje,dani banane,dani krompira,dani praziluka,dani cvekle.To nikoga ne zanima i to je vaša zabava i razonoda.Sve kao nešto ste ljuti ,ko fol nećete da berete,mala cena,hoćete kod presednika????čemu sve to vodi.Ja ako sam višnju pojeo u neki kolač,i to nisam siguran,shvatite da nikog nije briga za vaše višnje jer bez višnje se može živeti.

    • Pera

      13:48 // 2. 7. 2018.

      To sto bez visnje moze da se zivi ne daje ti za pravo da pljunes na nekoga ko zivi od toga. Moze da se zivi i bez hleba, i bez goriva, i bez mesa pa ajde onda svi da cute dok ne crknu.Ako te ne interesuje nemoj da citas, produzi dalje.
      Dok god se narod ne solidarise sa svima kojima drzava obesmisljava rad i trud, nece biti bolje. Vlast se raduje ovakvim komentarima jer ce da vladaju jos 100 god.

    • Informator

      16:57 // 19. 6. 2019.

      Sta rece pa ostade ziv pa ako ti ne volis visnje, neko ne voli ovo neko ono ali pojenta je da se mnogo truda ulozi oko njene proizvodnje, a glavnu zaradu pokupe nakupci i monopolisti i imaju dobru zaradu na osnovu trange frange, a oni koji najvise uloze nista, a i drzava uzima dobre pare od izvoza jer je nasa visnja vrlo cenjena u svetu, a proizvodnja bi se visestruko uvecala da su cene vise.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: