Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:56, 5. 8. 2020.

| Ekonomija

Nakon junskih poplava, šteta na poljoprivredi procenjena na oko 23 miliona dinara

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
poplave
Šteta na poljoprivredi procenjena na oko 23 miliona dinara

Šteta od poplave na poljoprivrednim kulturama koja je nastala na teritoriji Prokuplja usled izlivanja reke Toplice i drugih vodotokova 23. i 24. juna ove godine, procenjena je na 22.770.000 dinara. Procenu je, nakon obilaska terena i prijava građana, uradila Gradska komisija za procenu štete u poljoprivredi.

Najveće štete od poplave pretrpela su poljoprivredna imanja u selima Donja Draganja, Bele Vode, Ćukovac, Gubetin, Mala Plana, Donja Toponica, Kondželj, Beloljin, ali i ostala prokupačka sela uz reku Toplicu.

Štete na zasadima kukuruza procenjena je na 5.280.000 dinara, pšenice 3.400.000, deteline 810.000, a na detelini lucerki 480.000 dinara. Na zasadima krompira ukupna šteta procenjena je na 6.000.000 dinara, paprike na 2.750.000, belog luka 880.000 i crnog luka i krastavca po 300.000 dinara. Manje štete pretrpele su i poljoprivredne kulture graška i pasulja- navode u nadležnoj Komisiji.

Kada su u pitanju voćarske kulture, najveća šteta od 600.000 dinara pričinjena je zasadima višnje, zatim maline od 180.000 i kupine od 75.000 dinara.

Izveštaj o proceni štete od poplava na teritoriji Prokuplja poslat je nadležnim organima Republike Srbije, od koje gradska vlast u Prokuplju očekuje neophodnu pomoć u njenom saniranju.

Inače, odmah nakon poplava koje su juna pogodile čitav Toplički okrug, sve 4 lokalne samouprave su formirale komisije koje su popisivale nastalu štetu.

Prema prvim procenama, ranije je rečeno da je, osim u Prokuplju, šteta pričinjena na teritoriji opštine Žitorađa oko 100 miliona dinara, Blaca u iznosu od oko milion evra, dok je u Kuršumliji najmanja šteta, ali komisija do danas nije izašla sa okvirnim podacima.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: