Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:45, 29. 2. 2024.

| Ekonomija

Nalazište "Medijana" dobija naoružano obezbeđenje, 2 miliona dinara beogradskoj firmi

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne Vesti
Nalazište Medijana
Obezbeđenje će voditi računa o objektima koji se prostiru na 4,5 hektara zemljišta"; foro: JV / Jelena Mišić

Za usluge naoružanog obezbeđenja koje će svakog dana od 20 do 8 sati ujutru, uključujući i državne i verske praznike, provoditi na arheološkom nalazištu “Medijana”, niški Narodni muzej platiće 2.019.180 dinara odnosno 2.423.016,00 dinara sa PDV-om, firmi Sion Gard Doo iz Beograda. Obezbeđivanje podrazumeva obilazak nalazišta, nadzor dva objekta, kao i monitoring u objektu na ulazu, kao i kulturno ponašanje prema posetiocima i zaposlenima.

Beogradska firma će godinu dana od trenutka potpisivanja ugovora voditi računa o 4,5 hektara sa pripadajućim objektima, dok će u smeni dugoj 12 sati moći da bude isključivo jedan radnik obezbeđenja, čija će satnica biti 461 dinar, odnosno 533,20 dinara sa PDV-om.

Usluge koje će radnici obezbeđenja pružati su pre svega, navedeno je na Portalu javnih nabavki, kontrola građana prilikom ulaska u objekte arheološkog nalazišta “Medijana” u vreme obezbeđenja, kao i obilazak i kontrola objekata i instalacija.

Upozoravanje, sprečavanje, otklanjanje, u skladu sa tehničkim i fizičkim mogućnostima, potencijalne opasnosti od elementarnih nepogoda, havarija i drugih opasnosti koje mogu ugroziti objekte, imovinu u objektima, kulturna dobra. Posedovanje stručnog znanja da se sva tehnička sredstva obezbeđenja i protivpožarne zaštite kojima je objekat snabdeven pravilno upotrebe i koriste - piše u dokumentaciji.

Radnici obezbeđenja moraće da preduzimaju preventivne mere zaštite od požara i sprovođenje svih potrebnih mera preventivne protivpožarne zaštite. Gašenje požare, obaveštavanje javnih službi i preduzimanje drugih mera otkalanjanja posledica požara u skladu sa procedurom, biće još neka od zaduženja.

U slučaju otkrivanja radnje ili postupka koji ima obeležje krivičnog dela odmah se obaveštava nadležno lice Muzeja i/ili nadležni MUP, odnosno obezbeđuju se mogući, eventualni tragovi izvršenja krivičnog dela; po potrebi, saradnja sa nadležnim organima MUP-a, vatrogasnim brigadama i hitnom pomoći, obaveštavanje nadležnih organa MUP, o svim slučajevima ugrožavanja bezbednosti zaposlenih ili imovine naručioca - navode.

Građane koji nemaju ovlašćen pristup objektima moraće da spreče, ali i da snose odgovornost i nadoknadu štete do dođe preduzimanjem ili nepreduzimanjem radnje.


Zabranjeno gledanje televizije i internet

Takođe, cilj ugovorenih usluga podrazumeva kontinuiranu aktivnost zaštite materijalnih dobara, čuvanje poslovnih i bezbedonosnih informacija, kao i obavljanje drugih poslova iz domena bezbednosti po zahtevu Narodnog muzeja Niš.

Vođenje evidencije o svim uočenim pojavama i okolnostima od značaja za bezbednost objekata Muzeja, uredno i blagovremeno izveštavanje rukovodioca nadležnih organizacionih jedinica. Zabrana napuštanja mesta obezbeđenja do dolaska zamene, tj. drugog radnika obezbeđenja. Čuvanje tajnosti podataka Naručioca - navode.

Nalazište Medijana spolja Bez gledanja televizije i korišćenja internta; Foto: JV/V. Milić U poglavlju ponašanja, Narodni muzej traži da radnici beogradskog obezbeđenja budu stručni, profesionalni, kulturni, nepristrasni, ljubazni prema strankama i zaposlenima u “Medijani”.

Za vreme radnog vremena pripadnicima službe obezbeđenja, nije dozvoljeno spavanje, gledanje TV-a, neovlašćeno korišćenje informatičke telekomunikacione i druge opreme i službenog inventara Muzeja, konzumiranje alkohola, primanje privatnih poseta, samoinicijativno napuštanje poslova i udaljavanje sa mesta na kome se vrši obezbeđenje, fotografisanje i snimanje na prostoru arheološkog nalazišta kao i svako drugo neovlašćeno ili neopravdano činjenje ili nečinjenje kojima se ugrožava utvrđeni režim bezbednosti i kućni red Muzeja - piše u dokumentaciji.

Na kraju, navode da će firma Sion Gard Doo iz Beograda morati svojim radnicima da obezbedi jednoobrazna službena odela sa vidno istaknutim logoom i legitimacijom na kojoj će pisati ime i prezime radnika, a pozivajući se na Zakon o privatnom obezbeđenju ističu da će i svu ostalu neophodnu opremu za rad morati da obezbede sami.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Komša Brzi Brod

    10:40 // 1. 3. 2024.

    E baš super što sada imamo čuvare. Gde bi nam bio kraj da lokalitet radi pa da imamo i turiste, ovako ima da čuvaju Medijanu samo od vampira.

  • Alo

    09:06 // 1. 3. 2024.

    Jel ste vi normalni pa zar Niš nema ljude za obezbeđenje!

  • З. Јовановић

    21:36 // 29. 2. 2024.

    Животно је важан водозахват на тој локацији, те заштитну ограду треба покрити видео-надзором. Локалитет је недовршен и лоше конципиран, али Музеј има доста ноћних чувара. Набавка је расписана лаички, те намеће сумњу у локални интерес.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: