Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:46, 17. 3. 2022.

| Ekonomija

Narodna banka kontrolisala 10 menjačnica u Nišu, kažu kurs evra po propisima

Autor:T. Tasić, Lj. FilipovIzvor:Južne vesti
100 evra pare novac
Narodna banka Srbije kontroliše menjačnice; foto: T. Tasić

U većini menjačnica u gradovima na jugu i dalje je kurs evra oko 120 dinara, a zbog nedozvoljene visine Narodna banka Srbije kontroliše objekte širom zemlje. U periodu od 4. do 9. marta u Nišu je kontrolisano 10 menjačnica, a iz NBS ističu da nije napisana nijedna kazna i da su svi objekti poštovali propise poslovanja.

Iako je srednji kurs Narodne banke Srbije 117,6 dinara, u većini menjačnica u Leskovcu i Nišu evro dostiže 120 dinara, dok je pre nedelju dana i prelazio tu cifru.

Zbog nedozvoljene visine kursa Narodna banka je 4. marta počela kontrolu, a u Nišu, kako navode, nije utvrdila nepravilnosti u radu. Za razliku od juga, RTS prenosi da je u Beogradu i Novom Sadu zatvoreno čak 90 menjačkih mesta zbog nepravilnosti u radu.

Narodna banka Srbije je izvršila 352 kontrole formiranja i primene kursne liste od strane ovlašćenih menjača, od čega 47 neposrednih kontrola (10 neposrednih kontrola u Nišu). U kontrolama je utvrđeno da su menjačnice prilikom formiranja kursa evra poštovale propise kojima je regulisano menjačko poslovanje, odnosno da se prodajni kurs za evro kretao u rasponu od 118,50 do 119,09 dinara za jedan evro - navode iz NBS.

Međutim, ističu da zbog povećane potražnje građana za evrom neke menjačnice prilikom prodaje naplaćuju i proviziju. racun menjacnica Kurs pre više od nedelju dana; foto: T. T.

Oni su dužni da o tome na početku svog radnog dana istaknu obaveštenje tako da ono bude vidljivo za stranke i to na istom mestu i na isti način kao što je istaknuta kursna lista i da proviziju naplaćuju do visine procenta naznačenog u tom obaveštenju, s tim da to obaveštenje ovlašćeni menjač ne može menjati u toku radnog vremena. Napominjemo da je najviša dozvoljena provizija kod otkupa efektive 1% - kažu iz Narodne banke.

Kao jedan od načina kako centralna banka štiti od inflacije guvernerka Jorgovanka Tabaković je navela održavanje stabilnosti deviznog kursa, ali i istakla da NBS ne može da štiti od uvezene inflacije.

Mi jesmo odgovorni i posvećeni, ali nismo čudotvorci - rekla je Tabakovićeva, prenosi RTS.

Pozivaju građane da ukoliko imaju pritužbe na rad menjača o tome obaveste NBS putem ovog linka, a kazne za nepostupanje po propisima se kreću od 100.000 do 2.000.000 dinara, a za preduzetnike od 10.000 do 500.000 dinara.

Podsetimo, ekonomisti su savetovali da građani ne kupuju evre, ali je na jugu Srbije ipak velika potražnja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Za "I"

    01:29 // 6. 4. 2022.

    A pitam druga "I"... Koliko si stanova I ostalih nekretnina kupio od tog"kursa" za poslednjih 12-15godina....kako si se to snašao a mi nismo?..... Kako si došao na ideju da to radiš? Nisi li bio povezan sa "nekim"? Da li si unapred znao kurs kada je skakao I padao nenormalno I preko koga?

  • Pera

    18:37 // 17. 3. 2022.

    Zasto ove J. Vesti ne izadju na ulicu da snime prodajni kurs štandova menjacnica 119.90 do120.0 i objave to?
    Idemo Južne vesti, pokrenite se.....

    • I?

      12:01 // 18. 3. 2022.

      Evo, neka mi neko objasni sta je problem sa kursem od 119.90 ili 120.

  • Sima

    18:34 // 17. 3. 2022.

    Lažljivi Sns moroni!Nigde u Nišu prodajni kurs nije ispod 119.90 istaknut na ulici!Pa jel ovaj sns misli da smo toliko slepi i retardirani?? Idioti!

    • Kod mene

      11:57 // 18. 3. 2022.

      119.80. Al svejedno ga nemam.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: