Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:14, 27. 8. 2020.

| Ekonomija

Naučno-tehnološki park u Nišu i dalje ne radi, zbog korone produžen rok firmama da se usele

Autor:Jovana AdamovićIzvor:Južne vesti
1280x0_Naucno-tehnoloski-park-Nis-foto-S-Dj

Niški Naučno-tehnološki park, zvanično otvoren u junu pred izbore i u vreme epidemije, još zvanično ne radi. Iako je plan bio da se firme tokom ovog meseca usele taj rok je zbog korone produžen, pojašnjava direktor NTP Milan Ranđelović, a većina firmi bi trebalo da počne sa radom najkasnije 1. oktobra.

Niš je više od decenije čekao otvaranje Naučno-tehnološkog parka, a kada se to konačno dogodilo desetak dana pred izbore, u njemu nije bilo firmi.

Vucic-Brnabic-guzva-otvaranje-Naucno-tehnoloski-park-jun-2020-foto-Juzne-vesti-Jovana-adamovic Iako korona nije sprečila svečano otvaranje parka, na kome je bio i predsednik Aleksandar Vučić, jeste početak rada.

Plan je bio da se firme u avgustu usele i da tokom ovog meseca rade, ali je rok produžen zbog virusa.

Direktor Naučno-tehnološkog parka Milan Ranđelović kaže da u njemu još niko ne radi, ali da su neke firme unele nameštaj i počele da uređuju enterijer u kancelarijama i verovatno će to trajati do kraja septembra.

Završavaju se radovi na uređenju enterijera, brendiranje, firme su počele da ulaze i mi očekujemo da umesto do 1. septembra počnu da rade da do tada svi uđu u prostore da ih sređuju i da od 15. septembra do kraja tog meseca se usele i krenu da rade najkasnije od 1. oktobra iz parka - pojašnjava.

Do kraja ove nedelje firme moraju da se izjasne koliko će njih početi da radi od 1. septembra, kaže Ranđelović, ali je krajnji rok za selidbu zvanično kraj tog meseca.

1280x0_Naucno-tehnoloski-park-Nis-1-foto-S-Dj Zbog korone veliki broj IT firmi koje su budući stanari NTP i dalje radi od kuće, dodaje direktor, a čim se usele moraće da plaćaju članarinu, te je i to dodatno usporilo početak rada.

Neke firme imaju na primer 300 kvadrata prostora za tridesetak radnika, a zbog korone imaju takvu organizaciju posla da na primer 20 njih radi od kuće, a samo 10 ima potrebu da bude ponekad u firmi i njima onda ne treba toliki prostor. Do 31. avgusta potpisujemo anekse ugovora sa svima da im omogućimo neku vrstu rezervacije prostora, gde će onda plaćati samo troškove, a da članarinu odnosno zakup ne plaćaju dok ne počnu prostor i da koriste - objašnjava.

U odnosu na pre dvadesetak dana sada je sve manje straha od virusa, dodaje, pa je i veće interesovanje firmi za ulazak u niški park. Trenutno rešavaju pitanje centralne klime koja se ne preporučuje zbog korone, a prave i dodatne mere koje će morati da se poštuju da bi se sprečilo širenje virusa.

Korona utiče negativno na kafić i restoran u parku, jer niko od zainteresovanih ugostitelja sada nije spreman da uđe i plaća kiriju za to, sa tim ćemo morati da sačekamo. To je jedina ozbiljnija stvar koja se dešava vezano za promenu planova i okolnosti koje utiču negativno na početak rada parka - navodi Ranđelović.

Od epidemiološke situacije sada zavisi zvaničan početak rada firmi u Naučno-tehnološkom parku, ali su očekivanja da će do 1. oktobra većina njih početi sa radom i da će time park zvanično služiti onome zbog čega je i otvoren.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miki

    04:47 // 28. 8. 2020.

    Previše negativnih komentara. Kao što naziv kaže, ova zgrada treba da okuplja firme i one koji žele da startuju a da im je sastavni deo poslovanja razvoj naprednih tehnologija. Njih ne zanima kojim parama je zidana zgrada i da li je cveće pravo ili ne. Zanima ih njihovo stanje i da li će u tome uspeti. Da se većina ovde prisutnih pita naravno da ne treba da uspeju. Jer takvi smo po naravi.

    • Djunta

      23:26 // 28. 8. 2020.

      Za takve,kao sto si ti, botove, u ovom staklarniku,mogu da prave sendvice !

  • Ouzo

    20:49 // 27. 8. 2020.

    Randjelovicu, ponizavas Nislije, mislis li da se svi mi kopcamo na ledja ?
    U, ovu pricicu ni sam ne verujes, ali rekli ti da je ispricas za javnost . Svi vi glumite male Bogove i uzivate u budzetskim platama , za nerad i prodavanje magle .
    Kad ce ponovno otvaranje, odavno nije bilo, normalno, uz prisustvo AV ?

  • Nishlija

    18:32 // 27. 8. 2020.

    Koliko grad duguje vojsci za zauzeti deo kasarne radi pravljenja velike kruzne raskrsnice?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: