Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:23, 9. 8. 2019.

| Ekonomija

Neizvesno uređenje bedema i propala izgradnja kuća za Rome uslovili prvi rebalans niškog budžeta

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
pare
Prvi rebalans u 2019. godini; foto: JV

Gradska kasa Niša manja je za 436 miliona dinara, a prvi rebalans ove godine, pojašnjava sekretarka za finansije Danijela Spasović, napravljen je zato što se odustalo od izgradnje stanova za Rome na Stočnom trgu, a neizvesno je i uređenje bedema niške Tvrđave u 2019. Ima i povećanja, a jedno od najvećih je za niške opštine koje dobijaju dodatnih 42 miliona dinara da bi “preživele” godinu.

Prvi rebalans u 2019. godini usvojilo je Gradsko veće, a niški budžet sada iznosi blizu 10,5 milijardi. Sekretarka Spasović iz Sekretarijata za finansije kaže da je kasa manja za 436 miliona, ali da su neke stavke u budžetu povećane. Danijela Spasović Danijela Spasović kaže da su neke stavke umanjene, neke povećane; foto: JV

Rashodi su povećani na pozicijama kod Direkcije za izgradnju grada za 8 miliona, na poziciji zemljišta 70 miliona, kod Turističke organizacije je došlo do povećanja za turističku promociju grada Niša za 6,5 miliona. Zatim, u ovo povećanje su ušle i gradske opštine - 42 miliona zato što su im određene takse ukinute uvode se naknade, zatim određene pozicije kod tekuće budžetske rezerve oko 21 milion - kaže Spasovićeva.

Ukinute komunalne takse su niškim opštinama "oduzele" 70 miliona dinara, dodaje sekretarka, te je Grad "uskočio" i iz budžeta im dao 42 miliona da bi mogli da funkcionišu do kraja godine. Iako je Medijana najveća niška opština, pa će najviše od taksi i izgubiti, dobila svega 4 miliona dinara, Niška Banja 6 miliona, Crveni Krst i Palilula po 10 miliona, a Pantelej 12 miliona dinara. Gradsko veće Gradsko veće usvojilo prvi rebalans; foto: JV

Ukupno je predviđeno sada 199 miliona dinara transfera ua celu 2019. godinu, a prethodno je bilo 157 miliona. Tako je raspodeljeno, jer se išlo po kriterijumu razvijenosti opština tako da su manje razvijene dobile više, a više razvijene manje - pojašnjava sekretarka.


Ništa od kuća za Rome, neizvesno i uređenje bedema

Osim povećanja stavki u budžetu, bilo je i smanjenja. Najveće smanjenje rashoda ima Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekta (KLERP), a Spasovićeva kaže da je tako jer se od projekta za Rome odustalo, dok predviđenih 73 miliona za sanaciju bedema niške Tvrđave verovatno ove godine neće biti potrošeno.

Načelnik KLERP-a Milan Ranđelović kaže da je od njih zatraženo da redukuju budžet za ovu godinu i da su uspeli da ga smanje za 206 miliona dinara.

Ne odustaje se ni od jednog koji je bio predviđen budžetom, osim projekta vezanog za izgradnju 52 kuće u Ivana Milutinovića, gde je 70 i nešto miliona bilo u budžetu. Pojavio se zahtev za restituciju privatnih vlasnika. Nažalost postupci restitucije nisu mogli da budu završeni na vreme, pa ni mi nismo mogli da krenemo u izgradnju, tako da praktično taj projekat je suspendovan. To je jedini projekat od koga se odustaje - kaže Ranđelović.

Za ovu godine je neizvesna i sanacija bedema, a Ranđelović podseća da je nakon nekoliko neuspelih tendera koje je raspisalo Ministarstvo privrede, poslednja javna nabaka bila "uspešna" i javila su se tri ponuđača, ali se jedan žalio Komisiji za zaštitiu prava ponuđača i odluka se još čeka.

Mi čekamo konačnu odluku komisije i sa Ministarstvom da vidimo da li će i na koji način biti realizovan projekat, ali u svakom slučaju plaćanja koja su vezana za grad i da se u realizaciju projekta uđe, dešavaće se sve u 2020. godini. Nije se odustalo još, samo nije predviđeno za ovu godinu - naveo je Ranđelović.

Podsetimo, vlast je budžet za ovu godinu nazvala razvojnim, uz objašnjenje da je tako jer se štedelo poslednjih godina, a opozicija smatra da je tako projektovan da bi se ispunila prediznorba obećanja pred izbore 2020. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Anonimus

    15:36 // 12. 8. 2019.

    Pa sad na sta ce pre za onu drugu stranu Kopaonika koja je nasa od posecene sume da ode. Da bar ostanu stene, pesak i more koje nemamo.

  • Dobra berba

    10:48 // 12. 8. 2019.

    A za preorane njive i vinograde koji ne radjaju i sluze samo za reklamu "posle dobre berbe" da bi tu prolazio gasovod?

  • jovan jovanovic

    01:20 // 11. 8. 2019.

    Pa to nije moguce pa kako kad je nas cenjenni gradonacelnik Bulatovic cak i aerodrom prepustio Beogradu samnjio rashode grad ne daje vise za to,sredio jkp Goricu spojio sa jkp Medianom sve troskove pokrila Mediana dug grada prema Mediani nestao otkako je doso njegov pulen za direktora a gradu hvali jos pola milijarde...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: