Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:32, 3. 4. 2019.

| Ekonomija

Neizvestan početak rekonstrukcije centra Niša - počela osporavanja tendera i žalbe

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
Trg kralja Milana
Niška firma priprema žalbu; foto: JV

Iako je niška firma Kika gradnja za rekonstrukciju Trga kralja Milana ponudila nižu cenu, što je bio glavni uslov za dobijanje ugovora, posao je dobio lazarevački Bauvezen. Dok Grad smatra da ponuda Kika gradnje nije adekvatna, u ovoj firmi najavljuju žalbu pred Komisijom za zaštitu prava ponuđača u postupcima javnih nabavki.

Od dve ponude na tenderu za popločavanje samog centra Niša prošla je ona skuplja. Nišlije bi osveživanje Trga kralja Milana trebalo da plate oko 218 miliona dinara firmi Bauvezen iz Lazarevca i podizvođaču Geo lideru iz Bujanovca.

Rok za završetak radova je leto 2020. godine, ali kada će radovi početi, kako kažu iz Bauvezena, još je neizvesno.

Moramo prvo da imamo sastanak sa lokalnom vlašću, da vidimo kada je najedakvatnije da se krene sa radovima. Mi volimo da se dogovorimo oko svega. Tu je i Nišvil i drugi festivali, pa ne bismo da radovima ometamo turizam - navode iz Bauvezena.

Početak reknstrukcije Trga zavisiće i od postupanja Komisije za zaštitu prava ponuđača kojoj će se žaliti niška Kika gradnja. Naime, u ovoj firmi smatraju da ih je komisije za javne nabavke diskiriminisala i da im je ponuda bezrazložno odbijena.

Prema odluci o dodeli ugovora objavljenoj na Portalu javnih nabavki, Kika gradnja i još 5 kompanija koje su učestvovale sa njom, neće popločavati sam centar Niša. Razlog za to je, navodi se u tenderskoj dokumentaciji, to što ovoj firmi navodno fale određeni dokumenti, a i boja uzorka granita koji su dostavil svetlije je nijanse od predviđene.

Predstavnici Kika gradnje tvrde da imaju opravdanje za svaku od 3 stavke, za koja komisija smatra da su sporne, ali da im Komisija nije tražila obrazloženje.

Vidite, oni kažu recimo da je nijansa granita svetlija. Ko je tu stručnjak za nijanse? Nisu nas pitali da li možemo da nabavimo tamniju. Dalje, traže dokumentaciju koju su već dobili, ali ponovo nisu pitali za objašnjenja. Za razliku od nas, komisija je od Bauvezena tražila i dobila dodatno objašnjenje za svaku od čak 5 stavki za koje je komisija smatrala da su sporne. Zbog toga smo tražili tendersku dokumentaciju na uvid i podnećemo žalbu Komisiji za zaštitu prava - navode u Kika gradnji.

U prilog tome da je problematično to što od niške firme nisu tražili dodatna objašnjenja ide i informcija sa Portala javnih nabavki da je jedna od članica gradske komisije za ovu javnu nabavku ogradila od mišljenja ostalih članova upravo iz ovog razloga.

Član komisije Snežana Mitić izdvaja svoje mišljenje, jer smatra da je od ponuđača trebalo tražiti dodatna pojašnjenja po pitanju nedostataka na osnovu kojih je predmetna ponuda odbijena kao neprihvatljiva - piše u zvaničnom dokumentu sa Portala javnih nabavki.

Podsetimo, prema istraživanju portala Pištaljka, firma Bauvezen koja bi trebalo da popločava centar Niša, doveđena je u vezu sa proneverama u Kolubari.

Prema podacima Poreske uprave 2017. nalazila se na spisku najvećih poreskih dužnika, ali je kasnije dugove izmirila. 2015. je čak dobila i negativnu referencu na Portalu javnih nabavki.

Uprkos tome, ova lazarevačka firma dobijala je velike poslove - od izgradnje beogradske pasarele do izgradnje autobuske stanice na Novom Beogradu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • sozontije

    08:46 // 4. 4. 2019.

    Tako su namestili onima da stave Behaton u Vozdovoj,pa POGLEDAJTE NA STA LICI I KAKO JE URADJEN.Ono do kraja nije ni zavrseno .

  • Bane

    20:37 // 3. 4. 2019.

    Najbolje da radovi krenu, ako ikad krenu, letos pred Nišville, da vide stranci kako se gradi!

  • Ouzo

    20:02 // 3. 4. 2019.

    I,kao sto se ocekivalo,u gradu na margini ,uvek mora nesto da se desi.Razlozi se uvek nadju,lazovi puste buvu naivnima,a ovi se svadjaju koje je idejno resenje bolje.I,na kraju -jadac,duplo golo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: