Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:57, 4. 3. 2024.

| Ekonomija

Neki se žale na uvećane račune, a iz EPS-a kažu da su umanjeni onima koji štede

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
struja
Najviše štedeli Vranjanci i Nišlije, kažu iz EPS-a, foto: J. C. M.

Dok se prethodnih nedelja na društvenim mrežama šire objave građana koji su neprijatno iznenađeni uvećanim računima za struju i iz Udruženja potrošača Efektiva ih pozivaju da reklamiraju račune, iz EPS-a stiže saopštenje da je 1,57 miliona domaćinstava dobilo popust za racionalnu potrošnju. Među građanima koji su najviše štedeli su Nišlije i Vranjanci.

Kada su krajem februara stigli računi za struju neki građani su, bar prema objavama na društvenim mrežama, bili šokirani iznosom koji treba da plate. Kako kažu iz Udruženja Efektiva, poslednjih dana primaju nenormalno veliki broj poziva i mejlova zbog uvećanjih računa. Zato su na svom sajtu i izdali uputstvo građanima kako da reklamiraju svoj račun.

Naveli su i da se uvećani računi za struju mahom pojavljuju kod potrošača koji imaju digitalno brojilo, sa opcijom daljinskog očitavanja potrošnje, što su iz EPS-a demantovali.

Međutim, nisu objasnili zašto tako veliki broj građana ima uvećane račune.

Sa druge strane, saopštili su da je u januaru 47% domaćinstava smanjilo potrošnju struje za više od 5% u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine i tako dobilo popust.

Najveći popust od 40 odsto „Elektroprivreda Srbije“ odobrila je za 19 odsto domaćinstava, odnosno 637.787 i taj broj domaćinstava u januaru je uštedeo više od 30 odsto električne energije u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine. Za 13,4 odsto korisnika račun je manji za 20 odsto. Umanjen račun za 25 odsto ima 5,85 odsto domaćinstava, za 30 odsto umanjen je račun za 4,85 odsto, dok je popust od 35 procenata ostvarilo 3,89 odsto domaćinstava - navodi se u današnjem saopštenju EPS-a.

Navode i da su najviše štedeli građani u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Smederevu, Vranju, Zrenjaninu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Torpedo

    18:50 // 5. 3. 2024.

    Poštovani "gradjani", dozvolili ste da nas sve prave ludim i ako treba, napisaće na računima , da je novembar i ima da im prodaje. E, Srbi , tesko nama !

  • Mile

    18:43 // 4. 3. 2024.

    Efektiva, i EPS nisu još uvek adekvatno objasnili, kako su digitalna-"pametna brojila" zaista u januaru NAKUCALA duplo više utrošenih KWh, (znači to je dokazana činjenica), iako su ljudi štedeli zbog poskupljenja, ili nisu ni trošili, jer nisu bili tu?! Pogrešno je reći da nije dobro očitano, jer na displeju tih brojila zaista je ispisana enormno veća cifra KWh, i može ga čitati ko god hoće !!!?

  • DrMr

    15:56 // 4. 3. 2024.

    Bravo EPS imate podrsku vecine naroda. Narod je za sisanje, samo cepajte.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: