Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:34, 6. 1. 2016.

| Ekonomija

Neko laže o platama direktora u Nišu?

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Gradska kuća Niš
Fleksibilna istina o novcu poreskih obvezinka; Gradska kuća u Nišu, foto: JV

Iako je gradonačelnik pre deset dana tvrdio da direktori pojedinih preduzeća primaju "za trećinu veću platu" od njega, podaci koji su objavljeni na sajtu Grada pokazuju da veću platu od gradonačelnika imaju samo dvojica direktora - i to za manje od 6 %.

Gradonačelnik Zoran Perišić je 23. decembra saopštio javnosti da je "šokiran" saznanjem koliko direktori gradskih preduzeća zarađuju.

Zoran Perišić Koga građani i koliko plaćaju? Zoran Perišić, foto: arhiva JVOn tada nije rekao o kome se radi. Nije naveo ni preduzeće, ni ime direktora, ali je svoju zabrinotost izrazio razlikama u procentima.

Neshvatljivo mi je da direktori za trećinu imaju veću platu od gradonačelnika ili njegovog zamenika. Od zamenika možda i za polovinu - rekao je tada Perišić.

Međutim, prema podacima koji su na sajtu Grada Niša objavljeni nedelju dana kasnije, takvi direktori ne postoje!

Samo dvojica direktora imaju platu koja je veća od gradonačelnikovih 117.000 dinara, ali nijedan od njih ne zarađuje od njega više od 6 %.

Direktor Toplane Slobodan Maksimović je u novembru 2015. primio 122.000, a Parkinga servisa Marko Janković 120.000 dinara.

Svih 11 preostalih direktora je primilo manje od gradonačelnika.


Ko u stvari koliko mesečno prima?

Ipak, postoji mogućnost da je gradonačelnik bio u pravu. Nigde nije objavljena plata gradonačelnika za novembar, a zbog izuzetno šturih podataka koji su objavljeni na sajtu Grada zasada nije poznato ni koliko su tačno novca tog meseca primili direktori.

Tačnije, ne zna se da li je reč o neto plati, ukupnim prihodima ili nečem "trećem", naročito kada se zna da su neki od tih direktora ranije sebi povećavali platu time što su isplaćivali "stimulacije", "prekovremeni rad" ili "rad tokom praznika".

Perišić Zoran primanja plata zarada Plata + državni praznik + funkcionerski dodatak +...Sa druge strane iz istih razloga i podatak o plati gradonačelnika treba uzeti sa rezervom.

Naime, do pre nekoliko meseci je i on svakog meseca primao platu uvećanu za 30 %, na ime takozvanog "funkcionerskog dodatka", a nekim mesecima je naplaćivao i "državni praznik".

Pored toga kolika je tranutna plata gradonačelnika nije moguće utvrditi ni iz jednog javnog dostupnog dokumenta.

Prema najsvežijim podacima sa sajta Agencije za borbu protiv korupcije, a koje je dostavio sam gradonačelnik, 24. novembra 2014. godine je njegova plata bila 117.000 dinara.

Istovremeno u Informatoru o radu gradonačelnika piše da je njegova plata 131.000 dinara. Međutim, ovaj dokument je poslednji put ažuriran juna prošle godine, kada se na osnovnu platu dodavalo 30 % "funkcionerskog dodatka", koji je u međuvremenu ukinut.


Kolika je bila direktorska "zarada" u novembru 2015. godine

 Naziv preduzećaVisina zarade
1.JKP ''Gradska toplana'' Niš121.976
2.JKP ''Parking servis''119.783
3.JKP ''Direkcija za javni prevoz grada Niša'' 111.732
4.JP ''Aerodrom'' Niš103.640
5.JKP ''Objedinjena naplata'' Niš103.521
6.JKP ''Naissus''100.932
7.JP ''Nišstan'' 98.571
8.JP Direkcija za izgradnju grada 98.558
9.JP ''Gradska stambena agencija''94.674
10.JP ''Zavod za urbanizam'' Niš 93.802
11.JKP ''Mediana'' Niš90.281
12.JKP ''Tržnica'' Niš68.930
13.JKP ''Gorica''31.696

*Izvor: Sajt Grada Niša

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    14:38 // 11. 2. 2016.

    Nije samo problem u *verovatno netačnim) iznosima plata pomenutih.. Vrlo je važno, šta su i oni sami i oni pre njih učinili (ja bih to pretresao).. Šta su posedovali kada su dolazili na funkcije a šta poseduju sada (na imena svoja i bližnjih). I, videće se zašto njih sve "zabole" za druge... A SNS kadar je (stvarno im nisam neprijatelj) katastrofa za Srbiju, pa i za Niš - to je već sasvim jasno!!

  • SOCIOLOG JOVANOVIĆ

    22:47 // 9. 1. 2016.

    Nekada je PP bio sinonim uspešnog proizvoda u Nišu. Sada PP predstavlja duet Periša-Pešterac i sinonim je dekadencije.

  • Сироти градоначелник!

    06:12 // 9. 1. 2016.

    А колику плату му имају директори установа? Што се не упореди са њима?! Зато што има дупло већу плату!Себи је исплатио први део децембарске плате, а установама није ни новембарску.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: