Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:08, 14. 5. 2014.

| Ekonomija

Nelojalna konkurencija šteti i privredi i građanima

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
seric
Predsednik Privredne komore Srbije u fabrici "Filip Moris" u Nišu

Koliko nelojalna konkurencija stvara probleme proizvođačima, toliko ima i negativne posledice u društvu te se država mora boriti protiv nje, rekao je u Nišu predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić.

Sertić je, prilikom posete kompaniji "Filip Moris" u Nišu, ukazao da je zato neophodno podići svest građana o štetnosti nelegalne trgovine.

- Tog momenta kada građani kupe nešto jefinije, a situacija je teška i ne osuđujem ljude koji to rade, nanose štetu društvu. Ta nelegalna trgovina se kasnije reflektuje na socijalnu zaštitu, na zdravstvo, bezbednost i sve druge elemente o kojima brine država - rekao je predsednik Privredne komore Srbije (PKS).

duvan Nelegalni rezani duvan često se prodaje na pijaci

On je istakao da će oštra borba protiv sive ekonomije, koju je najavio premijer Vučić, biti od izuzetnog značaja za nišku fabriku duvana “kako bi se sav deo švercovanih cigareta preveo u legalno poslovanje”.

- Važno je da time pokažemo novim investitorima koji tek planiraju dolazak ili mere naše tržište na koji način ovde mogu da funkcionišu i da li će biti pod pritiscima različitih nelojalnih konkurentskih situacija ili će pak imati stabilnog partnera u državi i poslovnoj zajednici - rekao je predsednik Privredne komore Srbije.

Da je neophodno da država omogući fer tržišnu utakmicu, napomenuo je i direktor koorporativnih poslova "Filip Morisa" Ivan Miletić, koji je podsetio da crno tržište veliki problem u duvanskoj industriji.

Naime, zbog šverca duvana, obim legalnog tržišta cigareta prošle godine je pao za skoro 20 odsto, što znači da je promet umanjen za oko 26,7 milijardi dinara. Pored toga, procenjuje se da budžet Srbije zbog nelegalne trgovine duvanom u toku prošle godine izgubio čak 200 miliona evra.

Konkurencija deo pregovora za ulazak u EU

Pravilima o konkurenciji na tržištu posvećeno je poglavlje broj 8 iz pregovora za ulazak u Evropsku uniju.

Ova pravila treba da zaštite građane, omoguće im kvalitetnije proizvode po povoljnijim cenama, time što će zabraniti preduzetnicima da sklapaju sporazume kojima se dogovaralju cene, ograničava proizvodnja, razvoj i ulaganje ili deli tržište i izvori nabavke.

​J​užne vesti će se u narednom periodu baviti temama koje brinu građane Srbije, a tiču se eventualnog ulaska u Evropsku uniju.

Da li će moći i dalje da slobodno putuju po Evropi? Da li će imati pristup EU fondovima? Da li će proivođači morati da menjaju svoju proizvodnju da bi je uskladili sa standardima EU ? Da li će moći da i dalje da peku rakiju?

Sagovornici Južnih vesti, o ovim i sličnim temama biće proizvođači sa juga Srbije, studenti, poljoprivrednici, predstavnici institucija…

Pokušaćemo da vam kroz više različitih priča prikažemo gledišta o EU građana sa juga, kao i to šta oni misle da će nam ulazak u EU doneti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Slobodan Mitrović

    23:17 // 8. 6. 2014.

    Dali je to pošteno? Zatvorio sam prodavnicu posle godinu dana rada sa velikim minusom u kučnom budžetu. Sve veletrgovine gde sam nabavljao robu imaju tezge na pijacama i prodaju za keš.Jel to pošteno?

  • m.gandhi

    12:09 // 14. 5. 2014.

    Bravo za iscrpno objašnjenje.A sad pojasnite kolika je šteta od nelojalne konkurencije pri zapošljavanju i nelegalnog tržišta radne snage u Srbiji.

  • akonkagva

    11:12 // 14. 5. 2014.

    Te konkurencije nebi ni bilo kad biste imali mere u odredjuvanju cene. Prosek 200 din.pakla je nerealna, tj.preskupa. Mnogo se ugradjujete. Sa svim troskovima max.120 po pakli.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: