Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 18. 6. 2019.

| Ekonomija

Nema para za završetak zgrade za mlade naučnike u Nišu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
zgrada Branka Krsmanovića
Umesto mladih istraživača, nedovršenu zgradu mnogi koriste kao javni toalet; foto: JV-J. A.

Zgrada u Ulici Branka Krsmanovića u Nišu, čiji temelj je postavljen pre više od decenije, a koja je prema ranijim obećanjima odavno trebalo da postane dom mladim naučnicima - zarasla je u korov. Da je nastavak izgradnje i dalje neizvestan, kaže rektor niškog Univerziteta Dragan Antić, jer trenutno nema para za to.

2008. godine počeo je da se gradi dom za mlade naučnike u Nišu. 11 godina kasnije zidine su obrasle u travu, a oni koji stanuju u blizini započete zgrade kažu da je umesto niških naučnika, mnogi danas koriste kao toalet ili kontejner. Zgrada-Branka-Krsmanovica10;-foto-JV Počela da se gradi pre više od decenije, kraj još nije blizu; foto: JV-J. A.

Sramota je kako ovo izgleda. Trebaće im nekoliko meseci da ovo očiste da bi mogli ponovo da grade, umesto stanova za mlade naučnike ovo je javni toalet - kaže Nišlijka koja stanuje u blizini.

Zgrada od nekoliko spratova u Ulici Branka Krsmanovića već dugo izgleda kao ruglo. Godinama nadležni obećavaju da već sledeće godine neće biti tako i da će konačno biti useljiva. Zgrada-Branka-Krsmanovica5;-foto-JV Počela da se gradi pre više od decenije, kraj još nije blizu; foto: JV-J. A.

Među njima je bio i rektor Antić, koji je 2013. godine uveravao da će mladi istraživači u svoje domove moći da se usele već naredne godine, a potom počeo sa pravdanjem zašto se to nije dogodilo.

Pravni problemi kočili su nastavak izgradnje, a rektor sada kaže da za dogradnju i opremanje nema para. Zgrada-Branka-Krsmanovica8;-foto-JV Počela da se gradi pre više od decenije, kraj još nije blizu; foto: JV-J. A.

Unazad godinama mi tražimo način da se ta zgrada završi, kroz obezbeđivanje sredstava za finansiranje radova na završetku te zgrade. To je negde 5 do 6 miliona evra i mi taj novac još nismo uspeli da obezbedimo, jer izvori koji su postojali više se ne koriste za finansiranje tih objekata. Postoji uverenje da se izgradnja nastavi, videćemo kada će to biti i na koji način će država i resorno Ministarstvo pokušati da isfinansira nastavak i završetak izgradnje - kaže Antić.

Podsetimo, kada je izgradnja počela 2008. godine najavljivano je da će stanovi biti namenjeni mladim istraživačima niškog Univerziteta koji nisu rešili stambeno pitanje, kako bi u ovoj zgradi mogli da kupe stan po nižim cenama. Plan je bio da se izgrade tri lamele sa 98 stanova, a nadležni su uveravali da će biti izgrađeno preko 7.000 kvadrata i da para za to ima. Ipak, nekoliko godina kasnije sve je stalo, a i ranije je bilo neizvesno hoće li i kada izgradnja konačno biti nastavljena.

Inače, osim rešavanja stambenog pitanja mladih niških istraživača, kao veliko ulaganje u naučnike najavljeni su nedavno započeti projekti - izgradnja Naučno-tehnološkog parka i dogradnja Elektronskog fakulteta, za šta je izdvojeno oko 18 miliona evra iz kredita Evropske investicione banke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jocika Buljan

    13:33 // 22. 6. 2019.

    Za sve ovo isključiva krivica pripada večitom rektoru Antiću. A i onom njegovom poslušniku koji je jedan mandat bio rektor pre njega, Grozdanoviću. Da je najbolji rektor Univerziteta u Nišu svih vremena, uvaženi profesor Bubanj, dobio još samo jedan mandat, svi ti stanovi bi odavno bili završeni i useljeni. A znamo da ga je upravo Antić smenio svojim zakulisnim i drugim nezakonitim aktivnostima.

  • Tivat

    05:51 // 20. 6. 2019.

    Ne trudite se!Oni sto su trebali da budu stanari ili su u penziji ili se iselise iz Srbije!

  • dex

    22:19 // 18. 6. 2019.

    Ali zato ima para za Dedinje 2,i vojnu i policijsku paradu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: