Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:17, 23. 11. 2022.

| Ekonomija

Nemački lanac apoteka jedini ponuđač za preuzimanje Apotekarske ustanove Pirot

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
apoteka
Benu apoteke jedini ponuđač; foto: Lj. F.

Na oglas o 15-godišnjem zakupu Apotekarske ustanove Pirot javio se jedan ponuđač i trenutno se proverava ispunjenost uslova javnog poziva. U pitanju je jedan od najvećih lanaca apoteka - Benu, koja je deo nemačke kompanije Phoenix.

Uslovi konkursa bili su takvi da je mogao da se javi samo ponuđač koji u svom sastavu ima preko 50 apoteka, a upravo je jedina ponuda došla od velike firme - Benu apoteke prisutne su, kako piše na njihovom sajtu, na preko 400 lokacija širom Srbije i verovatno su najveći lanac apoteka u zemlji.

Postupak je u toku, uredno smo podneli svu potrebnu dokumentaciju. Potrudili smo se da ispoštujemo uslove konkursa - kažu iz firme Phoenix u čijem su vlasništvu Benu apoteke.

Apotekarska ustanova Pirot u svom sastavu do sada je imala 11 apoteka, 9 u Pirotu i po jednu u Babušnici i Dimitrovgradu, ali nisu svi poslovni prostori u njihovom vlasništvu.

Pored 3 apoteke koje su u vlasništvu Ustanove, budućem zakupcu se, u zavisnosti od svog poslovnog interesa, daje mogućnost da nastavi sa radom i u apotekama koje je Ustanova do sada zakupljivala - još 6 u Pirotu i po jednu u Babušnici i Dimitrovgradu.

Benu apoteke u Pirotu za sada imaju apoteke na 3 lokacije.

Zamenik gradonačelnika Pirota Miloš Colić kaže da je u toku provera uslova koji su ponuđačima bili zadati oglasom.

Imamo jednog ponuđača, to je apoteka Benu, ali osim toga zbog sprovođenja postupka ne bih bio nadležan da vam kažem bilo šta zato što se sada proverava da li su oni ispunili sve što u javnom pozivu stoji - kaže Colić.

Podsetimo, da bi se uopšte javili na oglas, ponuđač je morao da najmanje 3 godine posluje u apotekarskoj delatnosti, da su prihodi u prethodne 3 godine bili veći od 150 miliona dinara, a da je promet sa Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje bio veći od 40 miliona.

Takođe, morao je da ima najmanje 300 zaposlenih i apoteke na najmanje 50 lokacija.

Apoteka Pirot u trenutku raspisivanja oglasa je imala 54 radnika, a kako stoji u oglasu, zakupac se obavezuje da zasnuje radni odnos na neodređeno vreme sa 38 radnika (od kojih je 33 radnika u struci -16 farmaceuta i 17 farmaceutskih tehničara i 5 nezdravstvenih radnika - 2 radnika iz administracije i 3 higijeničara).

Takođe, budući zakupac mora i zasnuje radni odnos na određeno vreme sa 7 zaposlenih - 3 farmaceuta, 3 farmaceutska tehničara i jednim higijeničarom.

Do kraja godine pravo na penziju ostvaruju 4 radnika (1 farmaceut, 2 farmaceutska tehničara i 1 administrativni radnik), pa kako se iz oglasa vidi, bez posla bi, ako se ispoštuju uslovi oglasa, moglo da ostane najviše 6 zaposlenih.

Inače, Grad Pirot je kao osnivač odlučio da je dugoročni zakup rešenje za probleme u koje je upala Apotekarska ustanova Pirot, a koji se pre svega vide u višemilionskim dugovanjima. Iako su ona veća od 100 miliona dinara, dospela dugovanja su na dan preseka bila 25 miliona, a pirotska apoteka ima i potraživanja od RFZO-a oko 50 miliona, kao i vrednost zalihe lekova koje imaju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Хајдук

    18:18 // 24. 11. 2022.

    Зашто је држава поставила тако високе критеријуме за учешће на тендеру?Једини одговор је да омогући страним компанијама преузимање свих послова,ми смо једна обична колонија која крупним корацима срља у пропаст.

    • direktno iz Vojnegovac

      18:40 // 25. 11. 2022.

      ma koga za to boli uvo kad imamo najjeftiniji šećer i hleb

  • direktno iz Vojnegovac

    08:55 // 24. 11. 2022.

    Nemačka medicina je najbolja na svetu

  • Josaya gult

    04:17 // 24. 11. 2022.

    Treba djed da preuzme apoteke, njega biva za sve. Drva, gume, kamioni, Samare, hrana, alkohol, gradjevina

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: