Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:23, 22. 4. 2016.

| Ekonomija

"Nezavisnost": Promenili kolektivni ugovor bez naše saglasnosti

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
nezavisnost

Od potpisivanja kolektivnog ugovora za javna komunalna preduzeća sa Gradom Nišom u poslednjem trenutku odustao je sindikat “Nezavisnost” jer su, kako kažu, predstavnici lokalne samouprave stalno menjali i minimizirali dogovorene odnose.

Samostalni sindikat je ugovor potpisao, dok u sindikatu javne stambene i komunalne delatnosti “Nezavisnost” u Nišu kažu da su dali saglasnost na većinu predloga predstavnika Grada, “u doboroj nameri i shvatajući ozbiljnost i teškoće društva u celini”, ali ne i na nekoliko suštinskih.

Oni su promenjeni bez saglasnosti sindikata “Nezavisnost” i dostavljeni su samo sat vremena pre potpisivanja. Smatramo da na taj način gradska vlast želi da zaštiti privrednu nesposobnost i obrazovnu nestručnost svojih postavljenih kadrova, bez obzira na visoku cenu koja se prepušta zaposlenima - navodi se u saopštenju sindikata “Nezavisnost”.

Napominju da je model kolektivnog ugovora koji im je ponuđen na potpisivanje najrestriktivniji do sada.

Većina članova ugovora je na zakonskim minimumima, tako da je mogućnost poboljšanja istih nižim aktima izgubila svoj smisao ozbiljne i odgovorne poslovne komunikacije između zaposlenih i gradske vlasti - stoji u saopštenju.

Kažu da imaju zamerke na član ugovora koji se odnosi na raspon koeficijenata, kao i što nije definisan pojam “poremećaja poslovanja” usled koga poslodavac zaposlenima može isplaćivati minimalnu zaradu.

Nezadovoljni su i definisanjem otpremnine jer se time “stavljaju u nepovoljan položaj zaposleni sa radnim stažom dužim od 5 godina”.

Iz “Nezavisnosti” kažu da njihov predstavnik nije imao ovlašćenje da potpiše ovakav kolektivni ugovor, a zašto je rukovodstvo Samostalnog sindikata pristalo - neće, kako napominju, da komentarišu.

Ističu da su i dalje otvoreni “za sve vrste korektnih dogovora sa svim učesnicima na principu uzajamnog razumevanja i uvažavanja”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ruza

    06:35 // 23. 4. 2016.

    I dalje se rade stvari,ispod zita

  • shaft

    19:42 // 22. 4. 2016.

    Pratim desavanja oko komunalaca,to je jedini sektor koji u Nisu,jos uvek postoji,iako je izlozen i opravdanim i neopravdanim napadima,sto od gradjana a i od osnivaca.Cilj je da se sva preduzeca tajkunizuju,bud zasto,da se sistem unisti!Manite politicke menadzmente,proizvodni radnici ce stradati!Samoatalni sindikat je iskoristio sto je "magare u glibu", Nezavisnost nema akcije i samo kritikuje!

  • CRNI

    17:05 // 22. 4. 2016.

    Pri činjenici da su nesumnjivo u pregovaranju učestvovali reprezentativni sindikati neposredno,te pri činjenici da KU nisu zaključili svi učesnici koji su imali pregovaračku legitimaciju,usled čega nije produkt saglasnosti volja učesnika pregovaranja,to je takav KU NIŠTAV(videti presudu AS NI Gž1-854/10 od 26.03.2010.).
    Dakle, Sind. nezav. treba da podnese tužbu radi poništaja KU(Grada Niša i SSS)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: