Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:02, 28. 12. 2018.

| Ekonomija

NiCAT klaster: Niške IT firme još uspešnije ove godine

Autor:J. V.Izvor:Južne vesti
NiCAT;-foto:-Đorđe-Radošević
Kažu da je 2018. bila uspešna za niške IT stručnjake; foto: Đorđe Radošević

Veći broj ljudi koji radi u IT firmama u Nišu, kao i količina novca koji "obrću" tokom godine, neki su od razloga da Niški klaster naprednih tehnologija - NiCAT oceni ovu godinu uspešnom i u sledeću uđe još optimističnije kada je reč o poslovanju industrije visokih tehnologija.

U NiCAT klasteru okupile su se 34 uspešne firme koje se bave industrijom naprednih tehnologija, kao i 4 naučno-obrazovne institucije poput Elektronskog i Mašinskog fakulteta i dve institucije koje se bave privredom.

Nedavno su se okupili i napravili rekapitulaciju godine na izmaku, kratak osvrt na rezultate rada klastera i uspehe niških kompanija koji su obeležili 2018. godinu.

Brend klastera je pojačan u zemlji i inostranstvu, zahvaljujući posvećenom menadžmentu klastera i svih članica koje aktivno rade da Niš postane odlično mesto za život i rad. Od osnivanja klaster beleži konstantan rast broja članica, pa se broj firmi koje su u klasteru povećao na 27 u 2016. godini, 31 u 2017. godini i 34 u 2018 - navode iz NiCAT-a.

Povećao se i broj zaposlenih u niškim IT firmama, dodaju, pa je tako od 623 koliko ih je bilo 2015. godine, već sledeće bio 721 radnik, da bi prošle godine bilo njih 823. I godišnji obrt je godinama rastao, ističu, te je od 21 milion koliko je bilo 2015. godine, dostigao 26 miliona naredne i potom 30 miliona prošle godine. NiCAT-klasteri;-foto:-Đorđe-Radošević Kažu da je 2018. bila uspešna za niške IT stručnjake; foto: Đorđe Radošević

Kao još jedan od uspeha izdvajaju i to što je NiCAT jedan od članova radne grupe za izgradnju Naučno-tehnološkog parka u Nišu, za koji je nedavno postavljen kamen-temeljac i početkom 2020. bi trebalo da bude otvoren.

Pojedine kompanije koje pripadaju klasteru su tokom ove godine uspostavile saradnju sa Švajcarskom, Kinom i Kalifornijom, dodaju, a to im je omogućilo da postignu uspehe i da inovativne potencijale ovog regiona čuje još veći broj ljudi.

Iz NiCAT-a navode i da kompanije koje pripadaju IT sektoru konstantno dokazuju svoj inovativni potencijal, te da ovu godinu završavaju sa brojnim rezultatima i priznanjima članicama klastera. Time Niš pokazuje, kako kažu, da svojim inovativnim potencijalima može da postane centar razvoja naprednih tehnologija na Balkanu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • K-racunar

    10:22 // 31. 12. 2018.

    Lako je njima kad racunar zna nase tacne datume smrti.

  • Boston united

    10:11 // 31. 12. 2018.

    Da nisu iz Bostona?

  • Anonimus

    10:09 // 31. 12. 2018.

    Doslo njihovo vreme. Ranije pod drugim nazivom.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: