Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:08, 4. 3. 2014.

| Ekonomija

Niš: Ukinuti sporna ovlašćenja Vodovodu

Autor:B.G.Izvor:Južne vesti
Izgradnja vodovoda

Republička Uprava za javne nabavke zaključila je da poveravanje ekskluzivnih prava na izgradnju vodovodne mreže niškom Vodovodu može biti protivzakonito, pa čak i protivustavno.

Zbog toga je Lokalni antikorupcijski forum (LAF) zatražio od Skupštine Grada da hitno stavi van snage dve odluke koje su omogućile proširenje delatnosti Javnog komunalnog preduzeća "Naissus" na izgradnju i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže.

U LAF-u naglašavaju da je republička Uprava za javne nabavke, reagujući upravo za zahtev LAF-a, ocenila da je reč o nelegalnim odlukama, suprotnim Zakonu o javnim nabavkama jer na teritoriji grada “postoje i drugi privredni subjekti koju mogu obavljati takve delatnosti“.

- Uprava ukazuje i da Ustav Srbije nalaže da svi privredni subjekti imaju jednak pravni položaj na tržištu, koje je otvoreno i slobodno, a „zabranjuje akte kojima se, suprotno zakonu, ograničava slobodna konkurencija stvaranjem ili zloupotrebom monopolskog ili dominantnog položaja“ - saopšteno je iz LAF-a.

Iako mišljenje Uprave za javne nabavke u ovom slučaju nije obavezujuće, članovi LAF-a su ipak upozorili i na moguće posledice - sankcionisanje Grada u iznosu do 1,5 miliona dinara, kao i mogućnost da građevinske firme tuže Grad zbog toga.

Podsetimo, Skupština Grada Niša je krajem januara izmenila pojedine gradske propise i povećali ovlašćenja Vodovodu, a posledica toga je da će sve poslove izgradnje i projektovanja vodovodne mreže na teritoriji Niša raditi “Naisus”.

Do sada je o tome odlučivala Direkcija za izgradnju grada, koja je najbolje firme za pomenute poslove birala na tenderu. Nakon izmene ovih propisaneće više biti tendera i javnih nabavki, već će se poslovi direktno poveravati Vodovodu.

“Naisus” je do sada brinuo samo o ispravnosti vode, vodovodne mreže i radio je na sanaciji kvarova.  


Povećan rizik od korupcije

Članovi Lokalnog anti-korupcijskog foruma, koji je krajem oktobra prošle godine formirala upravo Skupština Grada, ukazuju da će poveravanjem ekskluzivnih prava Vodovodu sve u vezi sa takvim poslovima biti "još manje vidljivo nego na tenderima".

- Takodje, cene ovakvih građevinskih radova neće se formirati na tržištu, već će ih odredjivati sam JKP "Naissus", koji je, inače, na nekim od prethodnih tendera bio “poražen” jer je skuplji od konkurenata - kažu u LAF.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ciceron Zaplanjsky

    11:27 // 11. 3. 2014.

    Da podsetim.Predlog da exluzivno pravo na izgradnji vodovodne mreže ima JKP "Naissus" lansirao je gradski podvižnik,uspešni privrednik grada, direktor i vlasnik "Bloksignala",zam. grad. PRAVNIK LJ.Sla

  • san i java

    00:30 // 11. 3. 2014.

    Od para iz ove odluke se direktno finansira SNS i predizborna kampanja. Radi se o 200 mil dinara (od 400 mil koliko je predvidjeno budzetom za 2014). Za toliko je NAISSUS skuplji od ostalih izvodjaca

  • Radnik Vodovoda

    01:56 // 6. 3. 2014.

    U vodovodu je mobing kao dobar dan.Rukovodeće pozicije zauzimaju bahati,bezobrazni,nekulturni ljudi,koji ne vide dalje od nosa. Svakodnevno se krši zakon o radu,a statut vodovoda je toalet papir.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: