Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:30, 26. 7. 2022.

| Ekonomija

Niš će preko EU projekata aplicirati za nove vodovode, kanalizaciju i puteve

Autor:T. R.Izvor:Južne vesti
Sotirovski i Bertolini
Održan sastanak u Gradskoj kući; foto: N. P.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i uvođenje grejanja u Pozorištu lutaka - neki su od projekata koje u Nišu finansira Evropska unija. Na sastanku sa šefom Odeljenja za saradnju Degelacije EU u Srbiji Nikolom Bertolinijem, gradonačelnica Dragana Sotirovski rekla je da će Grad ubuduće aplicirati za novac za izgradnju vodovoda, kanalizacija i puteva.

Nikola Bertolini Bertolini kaže da će se više pažnje posvećivati lokalnim samoupravama; foto: T. R.Pre dva meseca nadležni su rekli da će uskoro početi izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda, koje najavljuju već decenijama. To je jedan od projekata u gradu koji će se finansirati iz IPA fonda EU, a koštaće 85 miliona evra.

Građevinski inženjer Čedo Maksimović upozoravao je da je reč o zastareloj i skupoj tehnologiji koja će dovesti do još većeg zagađenja. Ipak, Sotirovski navodi da će se tako zaštititi životna sredina i da će četiri velika sela dobiti kanalizaciju. Konkretnih rokova još nema.

Među aktuelnim programima je i uvođenje grejanja u zgradi Lutkarskog pozorišta, a u narednom periodu će Grad, ističe gradonačelnica, aplicirati za infrastrukturne projekte, kao što su izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže i puteva.

Od 2011. do danas uspeli smo, kao Grad, da provučemo oko 12 miliona evra različitih nepovratnih sredstava, koja su nam pomogla da mnogo toga uradimo u gradu, što je vidljivo na svakom koraku. Tu su brojni IPA projekti prekogranične saradnje, a zajedno sa državom uspeli smo da u grad donesemo nekih 175 miliona evra - objašnjava Sotirovski.

Dragana Sotirovski Najavljeno postrojenje za preradu otpadnih voda naišlo na kritike stručnjaka; foto: T. R.Podseća da je od tog novca rekonstruisan Klinički centar, izgrađen Naučno-tehnološki park, streljana i navodi da je sa Bertolinijem pričala o tome šta je sve Nišu neophodno narednih godina.

Imala sam čast da gospodina Bertolinija upoznam sa tim da sam kopredsedavajuća u Zajedničkom konsultativnom odboru regiona, EU i Srbije, da se kao zemlja Zapadnog Balkana i te kako spremamo i priključujemo sutradan kroz delovanje lokalnih i regionalnih vlasti EU, da smo zadovoljni onim što postižemo u prekograničnoj saradnji sa Bugarskom, ali da smo, kao Grad, spremni da sarađujemo i sa drugim zemljama EU, poput Rumunije, sa kojom nas povezuje Jadransko-jonska inicijativa, Dunavska strategija i mnoge druge mogućnosti za apliciranje - priča ona.

Bertolini kaže da će se sve više pažnje posvećivati lokalnim samoupravama i da će one dobijati više novca.

Akcenat će se pomerati sa decentralizacije i usklađivanja zakonodavstva na funkcionisanje lokalnih samouprava, jer će se njima opredeljivati sve više sredstava. To se odnosi na lokalni ekonomski razvoj, razvoj preduzeća, socijalnu inkluziju, uključivanje Roma, socijalno stanovanje i projekte zaštite životne sredine - ističe Bertolini.

Poručuje da Niš, kao velika opština, treba da privuče manje opštine i da zajedno učestvuju u nekim projektima koje finansira EU.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovan

    21:00 // 29. 7. 2022.

    Rešava Sotirovska probleme redom. Sad je na redu vodovod koji je devastiran da samo može prodati nekom gilipteru. Međarac trpa asvalt a rupe sve veće

  • Steva n

    15:03 // 29. 7. 2022.

    Svakim danom smo sve dalje od unije, tako da od toga nema nista, a i ako bude pokrašće to radikali.

  • Robin Hud

    12:10 // 27. 7. 2022.

    Nazalost i te pare nece biti upotrebljene za aplicirane namene, nego ce vecinu da strpaju u svoj dzep a mi i nase generacije ce da vracaju

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: