Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:02, 24. 1. 2020.

| Ekonomija

Niš dobio dva parkomata vredna 3,6 miliona dinara

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
parkomat
Dva parkomata, ali vredna; foto: J. A.

Na početku Dušanove u Nišu, kao i ispred Skupštine Grada u Ulici Nikole Pašića, Parking servis postavio je velike parkomate na kojima je moguća uplata parkinga kešom ili karticom. Ove automate Nišlije su platile 3,6 miliona dinara, a tender je gotovo doslovce prepisan od subotičkog javnog preduzeća koje održava parkirališta u ovom gradu.

Novčanicama, kovanicama ili platnom karticom na ova dva parkomata, Nišlije, kao i gosti ovog grada, mogu da uplate parking. Osim srpkog, korisnici mogu da izaberu i engleski, makedonski, kao i bugarski jezik za korišćenje automata.

Automati, po izgledu slični gabaratnim bankomatima, kako je za RTS rekao direktor Parking servisa Dejan Dimitrijević, ne vraćaju kusur, ali ga “pamte”, pa preostali novac može da se iskoristi za naredni put. Oba parkomata postavljena su u centru Niša - jedan kod Margera, a drugi kod Gradske uprave. Dimitrijević kaže da su baš tu, jer je tu najveći broj zahteva za parkiranje, a i najprometnije su ulice.

Jedan je ispred Gradske uprave na razgraničenju ekstra i crvene zone, a drugi, na početku Dušanove ulice, na granici između crvene i zelene zone. Primaju sve vrste novca i kartice - rekao je Dimitrijević za RTS.

Da li je u planu postavljanje još nekog parkomata i kako oni uopšte funkcionišu, u Parking servisu nisu odgovorili novinarima Južnih vesti.


Kupljeni na prepisanom tenderu

Inače, parkomati su kupljeni preko tendera od novosadske firme Kam inženjering, koja je inače bila jedini ponuđač, po ceni od čak 1,8 miliona dinara po parkomatu.

Tehničke specifikacije parkomata u javnoj nabavci gotovo od reči do reči su prepisane iz tendera preduzeća Parking Subotica, koje je i samo, nekoliko meseci ranije, po istoj ceni kupilo ove uređaje. Pa su tako oba preduzeća, kao neophodne karakteristike, tražili da se automati "sastoje od plastificiranog metalnog kućišta minimalne debljine 2 mm".

Minimalne dimenzije automata su 450mm x 400mm x 1680mm. Metalno kućište je delimično obloženo nalepnicom koja je otporna na atmosferske uticaje. Ankerisanje automata se vrši metalnim ankerom koji se sastoji od temeljne ploče čija je debljina 3mm i od stopa ankera debljine 3mm. Potrošnja automata je maksimalno 200W - između ostalog piše u oba tendera.

Komentar na prepisanu dokumentaciju i odgovor na pitanje da li se radi o eventualno nameštenom tenderu, iz Parking servisa nisu dali novinarima Južnih vesti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko

    23:27 // 25. 1. 2020.

    Nije li to isto moglo da se uradi na svakoj trafici? Kroz isti onaj sistem koji se koristi za dopunu kredita na telefonu.

    • Victor Belicoff

      07:42 // 27. 1. 2020.

      Pa nije moglo jer bi onda neko ostao bez parica za aparate koji ne vrede ni 5x manje od ove cene koju Nis placa.
      A i bolje da cutis i da im ne dajes ideje jer ce posle izmisliti "toplu vodu" pa uvesti neko cudo Kineske tehnike od 5$ i isto prodavati trafikama za po 100€ uz kojekakve subvencije da grad tj mi gradjani platimo pola a vlasnici trafika pola dok pare odose opet u dzep SNS'u. Znamo ih!!

  • Parkomatic

    08:36 // 25. 1. 2020.

    Ko danas nema mobilni da posalje poruku? Ko!? Pa umesto 30 000 eura da se upotrebi za ozelenjavanje, ili Hitnu pomoc da se oni ljudi koji rade tamo mogu fokusirati na posao a ne na urinski smrad ili svi wc-i u Porodilistu, ista prica, jadne trudnice! A vi! Parkomat! Sramota, i nikada ne objavite ovakve moje komentare! Ne znam zasto?

    • Yolo

      10:37 // 26. 1. 2020.

      Često idem u Sofiju i Solun, nikada ne plaćam parking telefonom, naravno zbog rominga, jer bi me parking koštao više od 600 dinara po satu.
      Aparat je ok, ali to što ne vraća kusur mi nije jasno.

  • Parke

    20:51 // 24. 1. 2020.

    Pa lepo se zovu uredjaji, parkomat. Ovaj si uzeo lepe parke za ovo, 30.000 eura.

    • Nebitni lik

      17:40 // 30. 1. 2020.

      Preduzetnik sam. Cena za ove uredjaje ( obzirom da su 2 komada, a ne npr 20) je uvek veca. Ne znam detalje, ali gledajuci msm da je cena kostanja 4-7 hiljada evra. Zarada te firme jos toliko. Usluga namestanja tendera oko 2-4 po aparatu. Pretpostavimo da im je vreme isporuke 30 dana ( 20 dana da naprave i montiraju). Cak i za mala preduzeca (NE mikro preduzeca) je to zaradica.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: