Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:58, 26. 2. 2018.

| Ekonomija

"Niš ekspres" će morati da uskladi cene staničnih usluga sa propisima

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Glavna autobuska stanica
Hoće li peronske karte pojeftiniti?; Foto: wikipwdia; autor: CrniBombarder!!!

Da bi mogle da se bave staničnim uslugama, autobuske stanice moraju ubuduće da se licenciraju kod Ministarstva saobraćaja. U Ministarstvu kažu da je i Niš ekspres podneo zahtev za izdavanje dozvole, a u toku je i određivanje maksimalnih cena peronskih uluga, koje će, poručuju iz Ministarstva, i Niš ekspres morati da uskladi sa novim Pravilnikom.

Zasada je, prema pisanju Danasa, ovu dozvolu dobilo samo pet stanica u Srbiji. Niškom glavnom autobuskom stanicom upravlja Niš ekspres koji je bio pod kontrolom Komisije za zaštitu konkurencije zbog različitih cena peronskih karata. Ipak, konkretan odgovor iz Ministarstva da li će ovaj postupak Komisije uticati na dobijanje licence, nije stigao. Rečeno je samo da se dozvola izdaje po Zakonu o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Hoće li Niš ekspres morati da menja cene staničnih usluga, koje je poslednji put odredio sredinom 2016. godine, od kada samo ulazak na peron bez kupljene karte košta 300 dinara, znaće se kada Vlada Srbije usvoji način utvrđivanja najviše cene stanične usluge i zavisiće od cena koje Pravilnikom budu propisane.

Na osnovu Člana 49. stav 2. Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju Vlada na predlog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture propisuje način utvrđivanja najviše cene stanične usluge. Navedeni akt je u postupku pripreme, tako da kada se isti donese, Niš ekspres, kao i svi drugi pružaoci staničnih usluga, moraće cene staničnih usluga da usklade sa donetim aktom - naveli su iz Ministarstva.

S obzirom na to da su iz Niš ekspresa, do 12. februara, kada je bio krajnji rok, podneli zahtev za izdavanja licence, ovoj firmi je izdata privremena dozvola na osnovu koje mogu da se bave staničnim uslugama.

Iz Ministarstva su potvrdili da su privremene dozvole dobile i stanice u Leskovcu, Vranju, Pirotu i Prokuplju, za koje je takođe u roku podnet zahtev za licencom.


Brojna pravila na stanicama

Kako piše u uslovima koje treba da ispunjava, stanica ne bi trebalo da pruža usluge prevoznicima koji nemaju registrovan red vožnje, odnosno dozvolu koja im je potrebna za međunarodni linijski prevoz. Takođe, stanica mora da vodi tačnu evidenciju polaska i dolaska autobusa po propisu.

U slučaju da autobuska stanica ne ispunjava neki od propisanih uslova smatraće se autobuskim stajalištem na taj način što pružalac usluga prevoznicima i putnicima nema pravo da naplaćuje stanične usluge ako mu je izrečena inspekcijska mera zabrane naplate staničnih usluga dok ne izmiri novčane obaveze - navodi se u Pravilniku o izgledu i sadržini obrasca licence.

Podsetimo, zbog toga što različito naplaćuju peronske karte putnicima, 17. novembra prošle godine je Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak protiv Niš ekspresa da bi utvrdila da li je ovo preduzeće zloupotrebilo svoj monopolski položaj.

Inače, gradske vlasti Niša razmatraju izmeštanje Glavne stanice sa trenutne lokacije, kako bi se Tvrđava kao izuzetno važno nasleđe i spomenik Niša “otvorila”. Do sada su kao nove moguće lokacije za stanicu pominjane kasarna "Tvrđava" koja se nalazi uz Gradsko polje i lokacija kod novog Bulevara iza Duvanske industrije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aca

    22:14 // 26. 2. 2018.

    Narod da se udruži i da piše predstavke Ministarstvu za saobraćaj povodom ponašanja Niš-ekspresa.

  • Putnik

    22:05 // 26. 2. 2018.

    Ubedljivo najskuplja stanicna usluga u celoj Srbiji, vozaci i osoblje Nis ekspresa u velikom broju slucajeva neljubazni i neprofesionalni. Cisti monopolisti.

    • lokal patriota

      05:39 // 27. 2. 2018.

      Sinovac,putujem vise od dvadeset godina do Beograda i nisam naisao na neljubaznog i neprofesionalnog vozaca Nisekspresa.Moje je da pokazem kartu,sednem,njegovo da vozi.Mozda ima izuzetaka,ali nemam rdjavih iskustava.Mnogo smo se umislili,trazimo i ono sto vozaci NE SMEJU DA RADE I ZBOG CEGA IH KAZNJAVAJU I ISTERUJU S POSLA.Politika firme jeste za osudu,ali su vozaci asovi,bar ovi ekspresni.

    • EVGENIJE

      08:57 // 27. 2. 2018.

      Tacno.Nedao vam Bog da nesto morate poslati ,,,tablice za kola,pismo itd,//tu je vec problem.Platite neku nalepnicu a onda vozac trazi jos novac ko fol da on I kolega popiju kafu.Nedavno moja kuma putovala do Salcburga tad I nikada vise.Sve je nju usput neki vozac ispitivao/kod koga ide,kada se vraca,gde radi,jel udata,nudio svoj broj telefona.GLUPO.Na bedzu mu je pisalo Aleksic.

  • Где ће бити коначно нова аутобуска станица у Нишу?

    19:58 // 26. 2. 2018.

    Добар је предлог да нова аутобуска станица буде између Фабрике дувана и Фабрике пумпи Јастребац.Једна од локација је и некадашњи паркинг испред Еи Ниш.Битно је смањити транзит аутобуса, смањити аеро и загађење буком, смањити саобраћајне гужве у граду.Сви поласци ка истоку и североистоку са станице код Еи Ниш, а ка северу код Фабрике дувана. Ка југу код Ледене стене и КПД-ома.Одатле градским превоз

    • Jasar

      09:22 // 27. 2. 2018.

      Cudi me ,da ste toliko strucni,a da niste u kadru tamo kada ste toliko strucni...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: